Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Predloženo sedam dodatnih timova

Autor: Ivana Burica

26.05.2010. 22:00
Predloženo sedam dodatnih timova

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Tijekom sezone će u Zadru djelovati još dva tima hitne medicinske pomoći, za područje Biograda, Pakoštana i Sv. Filipa i Jakova također će biti organizirana još dva tima HMP, u Starigradu i Benkovcu će djelovati po jedan dodatni tim opće medicine, a na Pagu jedan tim HMP
Na jučerašnjem kolegiju župana predstavljen je prijedlog odluke o plaćama i pravima iz radnog odnosa dužnosnika Zadarske županije te osnovica za izračun plaća dužnosnika. Važno je reći da će plaće u principu ostati iste te da za provođenje ove odluke, ako je Županijska skupština usvoji, nije potrebno osigurati dodatna sredstva u Županijskom proračunu.
Predloženo je da osnovica za izračun plaća županijskih dužnosnika bude ista kao i za državne dužnosnike – 4.630,14 kuna.
Koeficijent za župana bio bi 5,50 (bruto plaća 25.465,77 kuna), a za zamjenika župana 4,40 (bruto plaća 20.372,62 kuna).
Maksimalni koeficijent za župana
Predloženo je i da bruto plaća župana bez uvećanja za radni staž ne smije iznositi više od 29.725,50 kuna – što je umnožak koeficijenta 6,42 i osnovice za izračun plaća državnih dužnosnika.
Govoreći o ovoj točki dnevnog reda vrijedno je spomenuti da su jučerašnjem kolegiju nazočila dvojica od trojice županijskih dužnosnika – župan Stipe Zrilić i dožupan Stanko Zrilić. Ovaj potonji bio je izuzetno aktivan te je prokomentirao (pozitivno) gotovo svaki prijedlog ili donesenu odluku.
U nastavku kolegija je župan Stipe Zrilić dao zeleno svjetlo na prijedlog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb da se za vrijeme turističke sezone broj timova zdravstvene zaštite na području Zadarske županije poveća za sedam.
Tako će tijekom sezone u Zadru djelovati još dva tima hitne medicinske pomoći, za područje Biograda, Pakoštana i Sv. Filipa i Jakova također će biti organizirana još dva tima HMP, u Starigradu i Benkovcu će djelovati po jedan dodatni tim opće medicine, a na Pagu jedan tim HMP.
Što se tiče financiranja dodatnih timova ugovorom između Ministarstva turizma RH i Zadarske županije utvrđeno je da će Ministarstvo turizma osigurati 230.960 kuna, a Županija 257.390 kuna.
Župan je dao pozitivno mišljenje i na prijedlog da se tvrtki WELLTRADE d.o.o. iz Zadra odobri dvanaestomjesečna odgoda otplate glavnice kredita u sklopu projekta “Lokalni projekti razvoja poduzetnik” za 2004. godinu.
Za provedbu ove Odluke u Proračunu Županije, u razdoblju 2010. – 2017. godine potrebno je osigurati dodatnih oko 10.000 kuna.
Koncesijska naknada dvostruko manja
Kako se radi o kreditu sa subvencioniranom kamatom (po jedan postotni poen na teret Zadarske županije i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva) traženje poduzetnika proslijeđeno je Ministarstvu koje je dalo suglasnost.
Treba spomenuti i da je ovom poduzetniku, odlukom od 24. lipnja 2009. godine, već odobren poček otplate glavnice od godine dana. Kako zbog teškoća u poslovanju uzrokovanih gospodarskom krizom i dalje nije u mogućnosti redovito izvršavati kreditne obveze, banka-kreditor ga podržava u traženju još jedne odgode otplate glavnice, ali bez daljnje prolongacije roka povrata.
Na kolegiju župana bilo je govora i o smanjenju koncesijske naknade za koncesije dodijeljene u svrhu gospodarskog korištenja sidrišta nakon 1. siječnja 2009. godine. Predloženo je da se stalni dio koncesijske naknade smanji za 50 posto i to stoga što je u proteklom razdoblju zaprimljeno više zahtjeva za smanjenjem naknade zbog neisplativosti sidrišta kao i zahtjeva za sporazumnim raskidom ugovora o koncesiji iz istog razloga.
Stalni dio koncesijske naknade nakon 1. siječnja 2009. godine određivan je u iznosima od 4, 5 i 6 kuna po metru četvornom. Takvih je trenutačno ukupno devet koncesija na pomorskom dobru, a jedna je u postupku oduzimanja zbog neplaćanja koncesijske naknade.
Provođenjem ove odluke godišnji prihod Proračuna Zadarske županije smanjit će se za 108.933 kuna.


 KORIŠTENJE SLUŽBEIH AUTOMOBILA I MOBITELA


Budući da je u prethodnom razdoblju bilo spekulacija o korištenju službenih automobila i mobitela od strane županijskih dužnosnika u privatne svrhe pravima iz radnog odnosa dužnosnika Zadarske županije utvrđuju se uvjeti korištenja istih.
Tako se predlaže da župan ima pravo na korištenje službenog osobnog automobila gornje srednje klase sa službenim vozačem u službene svrhe te da zamjenici župana imaju pravo na korištenje službenog osobnog automobila srednje ili donje srednje klase u službene svrhe.
Za vrijeme korištenja službenog automobila svi dužnosnici obvezni su voditi evidenciju o korištenju službenog automobila.
Što se tiče sankcija u slučaju korištenja službenog osobnog automobila suprotno odredbama, navodi se da se takvo korištenje smatra korištenjem u privatne svrhe koje predstavlja plaću u naravi i obračunava se mjesečno sukladno propisima o porezu na dohodak te umanjuje od obračunate plaće dužnosnika.
Nalog za službeni put svih dužnosnika Zadarske županije potpisuje župan.
Kad je riječ o službenim mobitelima, predlaže se da župan može koristiti službeni mobitel do iznosa od 500 kuna mjesečno, a zamjenici župana do iznosa od 400 kuna mjesečno.




 CIJENA VODE NA BAŠTICI


Na županovu kolegiju predloženo je da će korisnici Sustava za navodnjavanje Baštica plaćati naknadu u iznosu od 1,23 kune po kubiku vode. Prijedlog još treba dobiti potvrdu Županijske skupštine.