Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Starica dala svu ušteđevinu za skidanje uroka

Autor: Suzana Bandić

26.05.2010. 22:00
Starica dala svu ušteđevinu za skidanje uroka

Foto: Filip BRALA



Dvije prevarantice u utorak su nasamarile 77-godišnju staricu tako što su je služeći se raznim trikovima, končićima, jajima i paljenjem novčanica uvjerili u priču da će joj sin počiniti suicid ukoliko joj ne skinu urok. Skidanje uroka starica je platila oko 30 tisuća kuna


Sve im opraštam i neka im je sa srećom, samo neka su meni moja djeca živa i zdrava i da njih dvije nikada više u životu ne vidim – rekla je S. B., 77-godišnja Zadranka, koja je u utorak dvjema nepoznatim prevaranticama dala šest tisuća švicarskih franaka i 1.800 kuna za skidanje uroka kako bi spasila život svom 40-godišnjem sinu. Njoj su, dok je nakon šetnje odmarala na zidiću pokraj Ribljeg restorana u Foši, u automobilu svijetlo plave boje prišli jedan muškarac i dvije žene u dobi od 60-ak i 30-ak godina te su je upitali je li tu Gradska luka. Odgovorila im je da nije, a starija ju je žena sa stražnjeg sjedala vozila značajno pogledala i rekla joj “Ženo, kako si ti sretna, ali nećeš još dugo biti. Sin će ti se objesiti i dobit ćeš ga u kovčegu do osmog mjeseca”. Kako bi bila još uvjerljivija rekla joj je da zna kako ima troje djece, da joj je jedno rastavljeno, da ima jednog unuka i da joj je najmlađi sin nešto bolestan pa da mu se ne piše dobro.
Uplašili staricu pa joj nudili pomoć
– Što vi to meni govorite, rekla sam joj i odmah su mi suze potekle. Uplašila sam se jer je pogodila neke stvari, a kako mi je najmlađi sin prilično nervozan, brzo plane i uvijek hoće da sve bude po njegovom jer je najmlađi pa smo ga razmazili, uplašila sam se za njega i pomislila da možda i nije nešto u redu s njegovim živcima. Digla sam se sa zidića i krenula kući ulicom pokraj Elektre, a oni su krenuli autom za mnom. Starija žena govorila je kako mi ona može pomoći i nabrajala da ni sama ne znam što od muke u kojoj sam se našla – pričala je baka o svom neugodnom iskustvu. Nedaleko od Elektre ona je zastala, a starija žena odmah je to iskoristila, rekla joj da ne plače i da će joj ona pomoći. Izvadila je neke končiće, presjekla ih na nekoliko dijelova i dala joj dva u ruke. Potom joj je rekla neka zaveže tri čvorića, a kad je to učinila žena ih je uzela u ruku, protrljala i vratila joj rekavši neka ih stisne u šaci. To je i učinila, a uporna žena stala je izgovarati molitvu tražeći od 77-godišnjakinje da ponavlja za njom što je ona u šoku i činila. Nakon toga žena joj je rekla da otvori ruku i pogleda, a ona je i to poslušala.
– Otvorila sam šaku i pogledala, a čvorova više nije bilo pa me to još i jače uplašilo. Onda mi je rekla: “Eto vidiš, a ti mi ne vjeruješ!”, izvadila novac iz novčanika i naglas izbrojala deset tisuća kuna. Smotala ih je, uzela upaljač i zapalila ih, a onda polila vodom iz neke bočice. Nakon toga me pogledala i rekla mi da joj sada to trebam platiti. Ja sam joj odgovorila da nemam novca, da me nije ništa ni pitala, a oni su mi ponudili da će me odvesti kući i pitali me gdje živim – prisjećala se baka koja je na koncu odbila prijevoz, ali je pristala dati im nešto novca. Mlađa je žena krenula s njom, a muškarac i starija žena krenuli su za njima automobilom. Kad su stigli do zgrade u kojoj stanuje uputila se do svog stana, a mlađa ju je žena čekala u predvorju. Uzela je dvije tisuće švicarskih franaka i odnijela joj, no ova joj je rekla da je to malo pa joj je donijela još 1.800 kuna. No, iako je mislila da će ih se tada riješiti i da je njenoj muci došao kraj, to nije bilo tako. Mlađa je žena nazvala stariju koja joj je poručila neka joj pošalje jaje i komad robe od sina. Nesretna žena uputila se ponovno stepenicama prema stanu, a starija joj se stvorila iza leđa rekavši joj kako je najbolje da to učini u stanu i da je riješi zla. Pustila ju je u kuću, dala jaje iz hladnjaka i sinovu potkošulju.
Mamila joj novac strašeći ju sinovom smrću
– Uzela je jaje, razbila ga u potkošulju i zavezala u čvor. Rekla mi je neka sada to odnesem na krevet gdje mi sin spava pa sam jadna u strahu to i učinila, a nakon tri, četiri minute poslala me da to donesem. Preda mnom je odvezala čvor, a unutra više nije bilo jajeta već nešto što je nalikovalo na mrtvo, tek izleženo pile. Bilo je crno i sluzavo pa sam se ponovno još više prepala. E onda je zatražila još novca, a ja sam joj dala još tisuću franaka i ostavila novčanik na kauču. Rekla je da je to malo, govorila mi da kakva sam ja to, da mi je žao njoj dati novce za pomoć, a da mi nije žao plaćati sinov pogreb, da ću ga u kovčegu dobiti, svašta je nabrajala. Nakon toga je tražila kuhinjsku krpu i novine. To crno, sluzavo je stavila u krpu pa smotala u novinu i dala mi to stavim na prozor – pričala je baka koja se potom još jednom šokirala jer kad je prevarantica od nje zatražila da donese zavežljaj s prozora i otvorila ga, na sredini je bila rupa i ničega više nije bilo. To je ponovno zapalila i dala joj neka baci u tekuću vodu ili smeće, rekla joj da joj je iznijela zlo iz kuće i da će novac koji joj je dala odnijeti na neko raskrižje te izišla iz stana. Nakon nekoliko minuta vratila se jer joj je ostao novčanik u kojem je baka primijetila samo plavu knjižicu sa srpskim grbom.
Iako je kasnije primijetila da joj je prevarantica iz novčanika izvukla tri tisuće švicarskih franaka nikome o svemu što je proživjela nije govorila taj dan. Sutradan kad ju je nazvala kći iz Švicarske koja joj je šest tisuća švicarskih franaka ostavila u svibnju za popravak prozora u stanu, požalila joj se kako je ostala bez tog novca. No, njezina kći je prevarantice i prijavila policiji koja intenzivno traga za njima.


 APEL POLICIJE STARIJIM GRAĐANIMA




Kako su stariji Zadrani česte žrtve prevaranata koji ne biraju ni sredstva ni način da bi se domogli njihova novca, iz policije ponovno apeliraju na sve građane, a posebice one starije životne dobi, da ne puštaju nepoznate osobe u svoje domove, ne kupuju vrijednosti ili mijenjaju novac na ulici te da se s nepoznatim osobama ne upuštaju u razgovore u kojima otkrivaju svoje obiteljske prilike.