Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tankerkomerc radnicima duguje 100 milijuna kuna

Autor: Siniša Klarica

26.05.2010. 22:00
Tankerkomerc radnicima duguje 100 milijuna kuna

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ako uprava Tankerkomerca do 15. lipnja ne isplati sve zaostale plaće, te ustroji njihovu redovnu isplatu, poduzet ćemo sve zakonske i sindikalne mjere. Tankerkomerc nije isplatio ove godine niti jednu plaću, a doprinosi nisu uplaćeni od lipnja prošle godine. Ukupan dug prema 300 radnika iznosi oko 100 milijuna kuna, ali mi ne znamo kakvo je stvarno stanje u tvrtki jer nam, unatoč obvezi, nije podastrijeto financijsko stanje u Tankerkomercu, rekao je na tiskovnoj konferenciji u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske, pravni zastupnik Vedran Uranija.
Zajedno s njim na konferenciji je o stanju u Tankerkomercu govorio sindikalni povjerenik SSSH Matko Perica, te njegovi kolege iz poduzeća kćeri Šime Kolanović iz Donat-Boatsa, te Danica Lenkić iz Pršutane Posedarje. Sindikalce veseli činjenica da je uprava najavila isplatu dviju plaća i to već u petak, ali ne odustaju od dogovora sklopljenog s upravom Tankerkomerca  3. ožujka ove godine, kad je dogovoreno da će zaostale plaće biti podmirene do kraja travnja.
Perica je rekao da unatoč tadašnjem dogovoru koji kaže da neće biti otkaza dok se ne podmire dugovi, članstvo je novoosnovanog sindikata izloženo pritiscima od strane uprave, a i 40-tak radnika već je dobilo otkaz. Među njima su i svi radnici nekadašnjeg Casina u Tankerkomercovoj marini. Nadu u iznalazak povoljnog rješenja Vedran Uranija vidi u  činjenici da je Tankerkomerc u puno boljem stanju nego što je bio zadarski Pevec, prvi spašeni „dućan” iz sustava koji danas čak iskazuje potrebu za zapošljavanjem novih radnika. Razlog tomu jest što Tankerkomerc, za razliku od Peveca, posjeduje znatne nekretnine koje nisu u funkciji, a čijom bi se prodajom mogli naplatiti dugovi.
– Međutim, uprava kaže da ovo nisu vremena za prodaju nekretnina, a to sindikate baš ne zanima, iako naglašavaju da će učiniti sve da se spasi ova nekad vrlo uspješna tvrtka, dodao je Uranija.
Na novinarsku primjedbu da pretpostavljeni dugovi Tankerkomerca iznose značajno više od spomenutih 20 milijuna eura, te premašuju vrijednost nekretnina,  Uranija je odgovorio da je za tu situaciju kriva činjenica da sindikat nikad nije dobio tromjesečno izvješće o materijalno-financijskom poslovanju. Danica Lenkić je izjavila da je prva na udar došla Marituna, tvrtka-kći Tankerkomerca, koja je baš Tankerkomercu dugovala 92 milijuna kuna.
– Marituna je u vlasništvu Bože Jusupa koji je predsjednik Nadzornog odbora Tankerkomerca. Sav njen dug Jusup je prebacio na Tankerkomerc, a samo je dio Maritune prodao poduzeću Kali-tuna, govorila je Danica Lenkić.
Redom su u poteškoće upadali Pršutana Posedarje, Casino i Donat Boats. Upozoravaju na ponašanje direktora Nenada Grozdanića koji već sad planira otpuštanje nepoćudnih radnika među kojima su u prvom valu sindikalisti.
– Mi smo prema Tankerkomercu dužni 22 milijuna kuna, a 15 mil. kn prema dobavljačima. Već su uručena 3-4 otkaza, a direktor okuplja oko sebe one koj su mu podobni, iako tvrtki najvjerojatnije slijedi stečaj,  kazivao je Šime Kolanović.
Matko Perica ukazao je da u cijeloj priči oko Tankerkomerca ima elemenata i za državne institucije, ali da u sindikatu nisu kompetentni da pozivaju USKOK ili Državno odvjetništvo. Oni, kaže mogu samo dati nekakve naznake, a na državnim institucijama je da vide ima li i toj priči negdje mjesta.
Uranija je rekao kako u Saboru nije prošao prijedlog sindikata da se  neisplata plaća proglasi kaznenim djelom, nego je taj čin, zapravo prekršaj. Navodno, na to su se za nedavne posjete, zgrozili njegovi kolege, sindikalci iz Austrije, koji su rekli da se kod njih ne može dogoditi da se ne isplati samo jedna, a kamoli četiri plaće.