Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Stamać: Sve sam postigao marljivim radom

26.05.2011. 22:00
Stamać: Sve sam postigao marljivim radom


Knjižara Verbum ugostila je još jednog književnika i kulturnog djelatnika akademika Antu Stamaća. Kao gost susreta “Večer u knjižari” Stamać je posjetiteljima govorio o svom životu i radu, radu Akademije i Matice, ali i ostalih narodnih ustanova čiji je djelatnik te o svojoj književnosti i književno-znanstvenom radu.
Iako je kulturni djelatnik od rane mladosti, a uza sve obaveze uvijek se bavio i pisanjem Stamać je istaknuo kako se nikad nije umorio od svoga posla koji je uvijek osjećao kao životni poziv. Čak ni u razdoblju komunizma u kojem je bio predstojnik Katedre za hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Stamać se nije nikad pokolebao u ljubavi prema hrvatskom jeziku, kulturi i pisanoj riječi.
– Iz ovoga grada otišao sam s 18 godina kada me tadašnja UDBA zatvorila i htjela u meni ubiti sve ono što sam osjećao za svoj jezik, ali ja sam se uspio potvrditi kao student. Rano sam se afirmirao među kolegama studentima, piscima i umjetnicima u Zagrebu. Bio je to veliki naraštaj pisaca i među nama mladima, ali i starima koji su nas prihvatili. Neki od njih bili su partijci, neki nisu, ali moram istaknuti kako je i među tim partijcima bilo krasnih ljudi koji su nas posebno podržavali, prisjetio se Stamać. Istaknuo je kako je sve što je postigao bilo zahvaljujući marljivom radu, iako nikada nije bio član partije niti se bavio politikom. Zahvaljujući upravo radu zamijetili su ga i Jure Kaštelan, tadašnji predstojnik Katedere za hrvatski jezik, ali i dramatičar Marijan Matković koji su mu dali priliku i vjetar u leđa za njegov akademski uspjeh.
U druženju u knjižari Stamać se prisjetio i svog djetinjstva, odrastanja u obitelji dvoje profesora s osmero djece i svojih početaka.
Iako je večer protekla uglavnom u vedrom tonu prisjećanja na pitanje o medijima i njihovom odnosu prema ustanovama poput Matice, Akademije ili HAZU-a Stamać se ražestio napavši medije kako iskrivljuju istinu te kako danas ne postoji medij kojem bi se moglo vjerovati osim “Vijenca” Matice hrvatske i “Glasa koncila”.
– Mediji su izmišljena zbilja. To što pišu mediji nema veze s istinom, već su same gluposti, laži i obmane. Danas ne postoji medij kojem bismo mogli vjerovati, kazao je Stamać. Njegov revolt prema medijima najviše izaziva odnos medija i njihovo kritiziranje ustanova poput HAZU-a, Akademije i Matice hrvatske.
Susret je Stamać završio razmišljanjem o hrvatskom standardnom jeziku zaključivši kako je naš standardni jezik danas podcijenjen te se potužio na činjenicu kako ni mnogi hrvatski dužnosnici na visokim pozicijama ne znaju pravilno govoriti, a standardni jezik danas u Hrvatskoj govore samo profesori i svećenici.