Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Postali poznati po ponavljanju izbora

Autor: Velimir Brkić

26.05.2013. 22:00
Postali poznati po ponavljanju izbora

Foto: Velimir BRKIĆ



Na glasačko mjesto u područnoj osnovnoj škol došlo je više glasača nego ikad, kao da je cijela Hrvatska čekala na njihovu odluku


Banjevci, mjesto u Općini Stankovci, prostire se na pet kilometara dužine, od starog grada Kašića, kod Pirovca do Donjih Bakovića, kod Radašinovaca, na granici izletišta i vidikovca Kamenjak. Župa Banjevci koju su uvijek vodili franjevci, pripada Skradinskom dekanatu Šibenske biskupije, ima oko 450 stanovnika i 385 birača.
Oni su jučer odlučivali o županu Zadarske županije, hoće li biti drugog kruga s aktualnim županom Stipom Zrilićem, iz koalicije HDZ-a i s Renatom Sabljar Dračevac, iz koalicije SDP te o naknadnom izbornom trošku od oko dva milijuna kuna zbog provođenja izbora u šest gradova i 28 općina. Zrilić je imao 38.887 glasova ili 49,93%, a Sabljar Dračevac 19.208 glasova ili gotovo 20 tisuća glasova manje.
Bura oko Banjevaca u Zadarskoj županiji jučer nije jenjavala, usprkos kiši do dva sata poslijepodne. Naime, ponovljeni izbori mogli su HDZ- ovu kandidatu za načelnika Baradiću donijeti toliko potrebna dva glasa više, a županu Zriliću 56 glasova za koje je u prvom krugu bio kraći.U Banjevcima se odlučuje – biti ili ne biti, kao da je život isključivo politika.
– Nije baš lijepo nakon toliko godina na mjestu načelnika da vas u malim Banjevcima pobijedi visokoškolovani, nezaposleni anonimus Ivan Bulat, dok dva glasa nedostaju za apsolutnu pobjedu. Od ponavljanja izbora bio bi bolji drugi krug u kojem su se trebali sučeliti Baradić i Bulat, pa neka svi birači općine u poštenoj borbi odluče koga će za načelnika, govori Tomislav Brković.
– Sinko ja uvik glasan za HDZ, tako je i ovaj put. A nisam ni znala da ima tri papira, mislila sam samo jedan, onaj za načelnika, govori vitalna 86-godišnjakinja Marija Troskot kojoj je pri glasovanju trebalo pročitati glasačke listiće.
Zabilježen je veliki odaziv birača. Mještanima očigledno nije teško izvršiti svoju građansku dužnost. Na glasačko mjesto u područnoj osnovnoj školi, koju polazi 37 učenika od prvog do četvrtog razreda, od podne do dva sata poslijepodne dolazile su ili su po kiši, osobnim automobilima bile dovožene uglavnom starije i nemoćne osobe.