Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Diplome 22. generaciji maturanata Gimnazije Franje Petrića

Autor: Valentina Mlađen

26.06.2008. 22:00
Diplome 22. generaciji maturanata Gimnazije Franje Petrića

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U gradskom klubu Gotham diplome je preuzela još jedna, 22. po redu generacija maturanata Gimnazije Franje Petrića. Svečanoj dodjeli diploma nazočili su i roditelji. Cijela svečanost započela je hrvatskom himnom nakon koje je uvodnu riječ imao ravnatelj škole Zdravko Ćurko.
– Ova je dvadeset druga generacija posebna jer je vratila jednu kompaktnost i solidarnost, jednu pravu ljudskost u školu. Bilo je kroz rat nekoliko generacija s naglašenim egoizmom, ali ova je generacija predivna. Toliko su nesebični i okrenuti jedni prema drugima. Jednostavno su me zadivili i vratili mi vjeru u ljude, u nas i u naš posao tako da sam izuzetno zadovoljan i radostan, hvalio je svoje učenike Ćurko na ispraćaju.
Potom su riječ preuzeli razrednici koji su učenicima predali diplome, ističući one maturante koji su se pokazali posebno marljivima, ali i hvaleći sve ostale. Kulminacija događaja bila je dodjela nagrada za najuspješnije učenike. Tako je maturanticom generacije proglašena Dalia Colić, koja je osim što je blistala iz svih predmeta, bila i školski “biser” osvajajući razna natjecanja. Maturantom generacije proglašen je Antonio Jurjević. Antonio je nagrađen izravnim upisom na zagrebački FER. Nagrade su dobili i učenici Paula Vrsaljko, koja se istaknula radom iz kemije te Nikola Pekas kao najbolji matematičar.
Iako će jedan dio ove generacije školovanje nastaviti na zadarskom Sveučilištu, većina će ipak svoj put potražiti u metropoli, pretežno na FER-u, ali i na pravu, geodeziji itd.
– S jedne strane, nostalgični smo zbog rastanka, ali opet pred nama su nove staze pa smo i uzbuđeni. Što se tiče ljetovanja neki kažu da će raditi, ali mislim da ništa neće biti od toga. Nakon upisa vjerojatno će svi negdje pod bor i uživati u ovom posljednjem ljetu kao srednjoškolci, prokomentirala nam je jedna maturantica.
Na svečanosti je također bilo i dosta bivših petrićevaca, koji su stigli kako bi svojim nasljednicima pokazali da je uspjeh nadohvat ruke. Kao pjevačice nastupile su tri bivše učenice, a među njima i Nela Šarić koja je prošle godine upisala studij solo pjevanja u Zagrebu. Prema riječima ravnatelja, ona nije jedina nego samo jedna od mnogobrojnih učenika koji se nekako uvijek vrate na svoje stare hodnike.
Cijeli program završen je malom zakuskom na kojoj su se maturanti i oprostili od svojih kolega i nastavnika.