Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Krila dilera

Autor: Željana Gardijan

26.06.2008. 22:00


Upravo uz obilježavanje 26. lipnja,  Međunarodnog dana borbe protiv  zlouporabe droga objavljena je istodobno nevjerojatna i poražavajuća vijest kako su i golubovi pismonoše prometnuti u dilere jer su pod krilima  donosili drogu ovisnicima u jednoj  brazilskoj kaznionici. Zapanjujuće je  čega se sve narkodileri mogu dosjetiti,  čak i toga da pticu koja s maslinom u  kljunu simbolizira mir pretvore u potencijalnog planetarnog neprijatelja,  dilera kojemu treba potkresati krila.
To, nažalost, ukazuje na još jednu  očitu istinu – onu da sustav borbe  protiv zlouporabe droga od najniže do  najviše razine uvijek kaska korak iza za  onima koji razgranavaju narko organizacije i grade nevidljive heroinske  putove preko brojnih država i kontinenata, a da im s krila nije poletjelo  ni perce.
Bez obzira što javnost iz godine u godinu glasnije vrišti kako je droga zaprijetila još mlađoj, školskoj populaciji i bez obzira što su grupe hrabrih građana udružene u udruge kao i komune te institucije nadležne za bolest ovisnosti nastojale dati sve od sebe, i uz ovogodišnje obilježavanje UN-ovog Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga ostaje opći dojam da dileri i dalje nedohvatljivo, visoko lete te da za presretanje ovih letača nedostaje jasno definirana, čvrsta piramida otpora drogi koja ima široku bazu i oštar vrh. Ono što se često uz borbu protiv droge spominje kao otežavajući čimbenik jeste veliki novac u igri i opasni tipovi koji ne prezaju od ničega, tako da javnost na globalnoj razini uvijek ima dojam tek licemjerne, isprazne priče o borbi protiv droge.
Kada je to tako i veliki pomaci na lokalnoj razini u konačnici ispadnu posve skromni, a njihov rad u dogledno vrijeme pokaže se kao gotovo uzaludan hod. Kao da Sizifa poklopi teški kamen nakon što ga je izgurao uzbrdo dobar dio puta.
Oni koji su zasigurno najiskreniji i najodlučniji u tome da protjeraju drogu daleko od svojih kućnih vrata svakako su roditelji ovisnika jer oni najbolje znaju u što se pretvorio život njihove djece nakon što su se okrenula drogi i izgubila uporište u stvarnom životu u kojega se poslije, bez obzira koliko čisti i zdravi izašli iz komune, teško vraćaju.
Zadarska udruga Nada je jedna takva i u posljednje vrijeme budi nadu kako pravovremena edukacija i njihovo gorko svjedočenje o prolasku kroz narkomanski pakao može pomoći da broj ovisnika na zadarskom području ne raste. Isto tako zadarska Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti pod Zavodom za javno zdravstvo koja je evidentirala preko tisuću ovisnika čini ogromne napore kako bi se ova teško lječiva bolest današnjice suzbila. Osim toga, usko povezana s njima je i udruga Porat čiji su članovi apstinenti i koja je svijetli primjer bobe nekadašnjih ovisnika da nakon uspješne resocijalizacije pronađu novi porat za svoj gotovo nasukani životni brod. Pružajući potporu preventivnim programima protiv ovisnosti Županija i Grad zajedno s Caritasom, Crvenim križom, te terapijskim zajednicama Muondo Nuovo i Cenacolo, žele pokazati kako se na lokalnoj razini udruženo odupiru prijetnji koja vreba na ulicama grada inače visoko pozicioniranog na crnoj ljestvici ovisnosti. U tom smislu uz ovogodišnji dan borbe protiv droge, zadarski krug u središte efikasne prevencije lansirao je obitelj koja je prva na potezu.
Ostali potezi, koji se trebaju vući na višoj razini kao da su, nažalost, u magli iz koje se ne vidi da čak i golubovi dilaju.