Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Posao u Šopotu naći će više od 150 radnika

Autor:

26.06.2008. 22:00
Posao u Šopotu naći će više od 150 radnika


U prvoj fazi potrebno je izgraditi vodovodnu, kanalizacijsku i telekomunikacijsku mrežu, javnu rasvjetu, šest trafostanica i prometnice
Predstavnici devet tvrtki potpisali su jučer u maloj vijećnici Grada Benkovca ugovor s Gradom Benkovcem o kupnji građevinskog zemljišta u poslovnoj zoni Šopot. Paralelno s time jučer su započeli radovi na gradnji infrastrukture koje izvodi poduzeće MIAB d.o.o. iz Šibenika.
Devet investitora će u zoni u prvoj fazi zaposliti više od 150 radnika i uložiti preko 100 milijuna kuna. Oni su obvezni za tri godine dobiti uporabne dozvole za svoje pogone od kojih je najveći dio proizvodni. Njih je najviše zanimalo hoće li Grad Benkovac ispuniti svoj dio obveze, odnosno izgraditi potrebnu infrastrukturu. Član Poglavarstva za prostorno uređenje i komunalne djelatnosti i saborski zastupnik Branko Kutija obećao je kako hoće, jer se radi o obostranom interesu:
– Ovo je treća velika zona u Zadarskoj županiji, pored poslovnih zonu u Stankovcima i Polači. U proceduru ishođenja zemljišta za poslovnu zonu Šopot i izradu projektne dokumentacije krenuli smo 2002. godine i trebalo je šest godina da bageri započnu s radom. Uz ovu poslovnu na benkovačkom području planiraju se poslovne zone Veljane i Benkovačko Selo.
Vrijednost radova na prvoj fazi infrastrukture je 5,2 milijuna kuna, a na drugoj 10 milijuna kuna, kazao je gradonačelnik Benkovca Mirko Erstić. U prvoj fazi potrebno je izgraditi vodovodnu, kanalizacijsku i telekomunikacijsku mrežu, javnu rasvjetu, šest trafostanica i prometnice. Planirano je da sva komunalna infrastruktura unutar prve faze bude izgrađena do srpnja 2009. godine.
Poslovna zona Šopot je smještena na površini od 62,79 hektara podijeljenih na 58 građevinskih parcela. Na proizvodne poslovne površine odnosi se 53,23 hektara, a ostatak na javno prometne površine. Zona u prometnom smislu ima povoljan položaj, nalazi se u blizini čvora autoceste Benkovac te uz nju prolazi državna cesta D-27.


Sirovina napušta Zadar
Tvrtka Sirovina odlagalište d.o.o. iz Zadra kupila je najveću parcelu u poslovnoj zoni Šopot površine 22.900 četvornih metara.– Naš centar se trenutačno nalazi u Zadru na Sinjoretovu u okruženju obiteljskih kuća. Smatramo kako je to neprimjereno zbog čega ćemo se maknuti u Šopot. U Zadru će ostati samo jedan manji dio svega, rekao je direktor Sirovine odlagališta d.o.o. Zoran Mikecin.


Od betonskih proizvoda do turističkih jahti
Investitori u poslovnoj zoni Šopot i njihove djelatnosti su: Mršić trade d.o.o. prerada i konzerviranje maslina te punjenje ulja, Čazmatrans-nova d.o.o. servisiranje i održavanje vozila, Zagrebprokrom d.o.o. proizvodni servisni centar za turističke brodove i jahte, karoserijska priprema motornih vozila te pjeskarenje metalnih površina na istim, Sirovina odlagalište d.o.o. centar za prikupljanje, skladištenje i uporabu ambalažnog otpada i ostalog neopasnog tehnološkog otpada, Šangulin d.o.o. proizvodnja i smještaj brodova i prerada i skladištenje ribe, Heres d.o.o. proizvodnja betona i betonskih proizvoda, Rijekatank d.o.o. skladištenje i kondicioniranje zauljenog otpada, Blažević d.o.o. proizvodnja stiropora i proizvoda od stiropora i Kamen Benkovac d.o.o. obrada kamena i proizvodnja kamenarskih proizvoda.