Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nin – grad kulturnog turizma

Autor:

26.06.2009. 22:00
Nin – grad kulturnog turizma

Foto: Adam VIDAS



Glavni nam je cilj da zdravstveni centar blato krene s izgradnjom. Važno je napomenuti da se, kada je riječ o zdravstvenom turizmu, tu radi o cjelogodišnjem turizmu. Drugi cilj su nam Šepurine koje su prema našem prostornom planu predviđene za turističku zonu. Prije dva dana sam zajedno s našim domaćim investitorima bio na razgovoru s predsjednikom Stjepanom Mesićem vezano uz ovaj projekt te smo dobili njegovu podršku, kaže gradonačelnik Nina Emil Ćurko
Zajedničku akciju Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije  “Biramo najuređenije mjesto,  općinu i  grad” nastavljamo  predstavljanjem grada Nina,  prošlogodišnjeg pobjednika u  našoj akciji u kategoriji grada.  Kada je započela akcija “Biramo najuređenije mjesto,  općinu i grad” Nin je u turističkom smislu bio tek blijeda sjena onoga što je danas.  Kontinuirani rad turističkih  djelatnika, gradske uprave i  građana Nina doveli su do  toga da Nin doživljava svoju  turističku renesansu, da s ponosom vraća sjaj najstarijeg  hrvatskog kraljevskog grada,  svoju ljepotu koju su još davno prepoznali rimski carevi.  Nova komunalna infrastruktura, briga o kulturnoj baštini,  novi spomenici, besprijekorno hortikulturno uređenje i  čistoća gradskih ulica, želja  građana da oplemene prostor  u kojem žive doveli su do toga  da Nin doživljava svoju turističku renesansu i s pravom  u budućnosti može računati  na visoko pozicionirano mjesto u domaćem turizmu.
Krenimo s patrolom, s razgledavanjem elemenata  uređenosti koje analiziramo u   ovoj našoj akciji, a koje analizira i HTZ u svojoj akciji  Plavi cvijet. Na ulazu u  grad  nalazi se tabla dobrodošlice.  Ulaz je uredan, a jedino što bi  se moglo zamjeriti jest slabo  hortikulturno uređenje. Nakon ulaza krenulo se prema  TIC-u čija je pozicija označena smeđom signalizacijom. Inače table smeđe signalizacije postavljene su na  svim značajnijim, frekventnijim lokacijama što turistima  olakšava snalaženje u Ninu,  osobito ako su tamo prvi put.  Kad smo već kod ninskog  TIC-a podsjetimo kako je  prije tri godine proglašen i  najboljim TIC-om u Hrvatskoj u krovnoj akciji Hrvatske  turističke zajednice Plavi cvijet. Nakon njegova obilaska  patrola se nastavila u društvu  s direktoricom TZ Nin Marijom Dejanović. Direktorica  kaže kako je zadovoljna dosadašnjim tijekom turističke  sezone, a i prognoze za ostatak sezone su dobre:
– Iz Turističkog naselja Zaton stižu dobre najave, a  također imamo porast broja  gostiju i noćenja u turističkom  smještaju.
Inače Nin svoju turističku  budućnost prvenstveno vidu u  kulturnom i zdravstvenom turizmu, kako kaže prvi čovjek  Nina gradonačelnik Emil  Ćurko. Takvo razmišljanje nije ništa čudno u gradu u  kojem svaki kamen ima svoju  priču koja jedva čeka da bude  ispričana nekom znatiželjnom  turistu. Adut za razvoj zdravstvenog turizma je ljekovito  ninsko blato. Glavni turistički  projekti su projekt zdravstvenog centra i Šepurine u koji  će ulagati gospodarstvenici  Zadarske županije, kako ističe Ćurko:
– Glavni nam je cilj da  zdravstveni centar blato krene s izgradnjom. Projekt je pri  kraju, a njegovo provođenje  će pomoći i nova uredba  Vlade RH o dobivanju  građevinskih dozvola u roku  od četrdeset i pet dana za  investicije veće od deset milijuna eura. Važno je napomenuti da kada je riječ o  zdravstvenom  turizmu, radi se  o cjelogodišnjem turizmu. Drugi cilj su  nam Šepurine  koje su prema  našem prostornom planu  predviđene za  turističku zonu.  Prije dva dana  sam zajedno s  našim domaćim  investitorima  bio na razgovoru s predsjednikom Stjepanom Mesićem  vezano uz ovaj  projekt te smo  dobili njegovu  podršku. U  Šepurinama bi  se uz hotele nalazili i golf tereni.
Na “novoj”  strani obale uređena je šetnica i parkiralište. Šetnica je  opremljena klupama za odmor, kantama za otpad i  hortikulturno je uređena. Novost je da se nastavlja s  uređenjem šetnice te da se  počelo graditi parkiralište za  autobuse što je prijeko potrebno u Ninu. Naime, Nin je  do sada posjetilo 400 autobusa punih izletnika. Nije  problem kada dođu jedan ili  dva autobusa, ali kada dođe  njih više nastaju neugodne  gužve.
Nakon obilaska šetnice krenulo se pokraj spomenika  knezu Branimiru preko mosta  u staru gradsku jezgru. Tu je i  condura  croatica koja je lani  dobila svoju “osobnu kartu”,  tako da je sada turisti više ne   miješaju s falkušom. Informativne pločice dobile su i  druge povijesne građevine Nina – od rimskog hrama do  najmanje katedrale na svijetu  crkve Sv. Križa. I na drugoj  strani obale šetnica je besprijekorno uređena. Isto tako  i razina čistoće nalazi se na  visokoj razini. Patrola tijekom  svog obilaska nije naišla ni na  jedan odbačen papirić. Za to  su zaslužni prvenstveno ninski  komunalci koji svoj posao  obavljaju maksimalno profesionalno i savjesno.
Užitak je šetati starom  gradskom jezgrom Nina, razgledavati spomenike i otkrivati povijest ovog kraja od  antičkih dana do danas. U  obaveznu lektiru svakog iole  ozbiljnijeg turista spada i posjet gradskom muzeju  smještenom na kraju ninske  Kalelarge. Svojim eksponatima nudi priču o  hrvatskim  vladarima, pomorskoj tradiciji, kršćanstvu i uopće životu  na ovom prostoru. U mjestu  je i uređen Park Petra Zoranića, prekrasan prostor koji  će u budućnosti biti ishodišna  točka svih priča ovog hrvatskog pisca. Ne zaboravimo  spomenuti kako i Nin ima  svoju izložbu crkvene umjetnosti Zlato i srebro grada  Nina.
Od novih sadržaja vrijedno  je istaknuti da je za ovu  godinu uređen Trg kneza  Višeslava na koji će se preseliti kip Grgura Ninskog. U  ovoj priči o Ninu moramo  spomenuti i tamošnje ugostitelje koji svoje goste osvajaju domaćim tradicionalnim ambijentom u kombinaciji s vrhunski spremljenim   ribljim i domaćim specijalitetima.
Za kraj Ninske priče spomenimo tamošnje plaže. Ninsko blato osim što je poznato  po ljekovitim svojstvima mulja na cijeni je kod roditelja s  malom djecom zbog pijeska i  plitkog mora. Tu je i  Kraljičina plaža, mnogima  poznatija po nazivu Sabunike.  Ninske plaže je njemački  ADAC proglasio najljepšima  u Dalmaciji, a takva ocjena  ima svoju težinu. Ipak tamo  priča ne staje na ljepoti već  ide i dalje. Tako su plaže  opremljene tuševima, sanitarnim čvorom, svlačionicama,  kantama za otpad i drugim  potrebnim sadržajima kako bi  boravak na plaži bio što ugodniji. Uz to atraktivne su i  zbog čitave palete zabavnih i  sportskih sadržaja koji se nude.
Očigledno je da Nin nastavlja sa svojim turističkim  razvojem. Planovi su napravljeni i još samo treba čekati  da se ostvare. Njihovom realizacijom Nin će dobiti na  atraktivnosti i na novim hotelskim sadržajima koji će  raditi cijelu  godinu.


 VRATITI NINU VIZURU OTOKA


Vratiti Ninu vizuru otoka megalomanski je projekt koji planira provesti gradska uprava. Njegovom realizacijom Nin će dobiti na svojoj atraktivnosti.
– Trenutačno je u tijeku testiranje morskih struja, vjetrova i drugih čimbenika koji utječu na postojeće stanje. Testiranje provodi Građevinski fakultet u Zagrebu. Nakon toga kreće izrada studije projekta. Ovdje se radi o krupnom projektu. Mi ćemo se morati potruditi da preko raznih fondova i ministarstava pronađemo sredstva za realizaciju radova koji će trajati sigurno nekoliko godina, kaže gradonačelnik Emil Ćurko.




 INTERNET TIC


U tekstu je već rečeno da je ured TZ-a Nin 2006. godine proglašen najljepšim uredom u Hrvatskoj u akciji HTZ-a Plavi cvijet. Važno je podsjetiti da su prije nego što su ušli u njega ninski turistički djelatnici radili u prostoru od svega 16 metara četvornih, bez sanitarnog čvora, a za  turističke prospekte i informativne letke snalazili su se na različite načine.
Danas se ured nalazi na oko 200 metara četvornih. Prostor ispred njega hortikulturno je uređen, unutrašnjost uređena panoramskim fotografijama Nina. Radni uvjeti su odlični, kao i kvaliteta usluge koju pružaju tamošnji djelatnici. Nema više improviziranja s materijalima koji se čak nude i na petnaest jezika, među njima i na japanskome. Novost je i to da se od ove godine pruža i usluga pristupa na Internet čime je uklonjen jedan veliki nedostatak u turističkoj ponudi Nina. Naime, do sada su strani turisti u potrazi za internetskom vezom iz Nina čak morali odlaziti u Zadar.