Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Najteže je kad gubimo na Stanovima jer se tada stvara neugodna atmosfera

26.06.2011. 22:00
Najteže je kad gubimo na Stanovima  jer se tada stvara neugodna atmosfera


Ivan: U gostima je bilo puno lakše psihički odigrati 90 minuta, jer se tamo od nas nije previše očekivalo. Na Stanovima je poseban pritisak i svaki krivi potez je na vagi naših navijača
Jure: U nadolazećoj sezoni sve nas očekuje puno više odgovornosti, jer treba iz godine u godinu biti sve bolji i sazrijevati
Luka: Nije lako sa 18 godina imati konstantu i protekla sezona mi je dosta pomogla po tom pitanju. Nedostaje samopouzdanja koje će, vjerujem, doći s vremenom


Tercet za budućnost zadarskog nogometa.  Jure Jerbić, Luka Begonja i  Ivan Anton Vasilj sva trojica  igrači veznog reda, mladi nogometaši Zadra koji su još ove  sezone ozbiljno pokucali na  vrata prve 11-orice trenera  Dalibora Zebića. Jerbić sa 21  godinom je najstariji i skupio  je najveći broj odigranih minuta u seniorskom uzrastu,  dok su Begonja i Vasilj tek  protekle sezone izašli iz juniorskih okvira. Pripreme koje  su u tijeku i novo prvenstvo  koje započinje krajem srpnja  donijet će im sezonu potpune  afirmacije, a predviđa se nikad  neizvjesnije natjecanje koje će  vjerojatno dovesti do dugoočekivane Lige 12 što podrazumijeva ispadanje čak pet  klubova. Vatreno krštenje bio  bi pravi izraz za ono što ih  čeka, no ako je suditi po protekloj sezoni, trener Zebić ne  bi trebao imati straha za ovaj  trojac od kojeg se očekuje da  donese barem jednu dimenziju više u igri njegove  momčadi.
Iza vas je sezona u kojoj ste  imali važnu ulogu u igri i rezultatima kluba. Kakva je ocjena protekle sezone u kojoj se  ne samo uspjelo sačuvati od  ispadanja već i završiti na kraju na solidnom 10. mjestu?
Jerbić: Na zimskoj pauzi  smo znali da nas čeka borba za  ostanak u ligi, a srećom u završnici prvenstva smo uspjeli  ostvariti nekoliko bitnih pobjeda i na kraju smo kao deseti  završili sezonu. Uspjeli smo  sve to začiniti osvajanjem  Županijskog kupa tako da smo  mogli biti prezadovoljni s obzirom u kakvoj smo se situaciji  nalazili.
Begonja: Dobro se sve završilo. Bili smo 10. u Hrvatskoj, moglo je čak biti i bolje da  smo na gostovanjima bili puno  opušteniji i snalažljiviji što se  najbolje vidjelo u posljednjem  kolu kad smo slavili na Kantridi.
Vasilj: Nismo loše prošli ako  uzmemo u obzir da smo najmlađa momčad u ligi i da smo  bili dobar dio završnice bez  našeg najboljeg strijelca Želimira Terkeša. Sve to dovelo je  i do te naše boljke neefikasnosti, no pokazalo se da smo  odigrali kompaktno u obrani.  Nismo puno zabijali, ali nismo  zato ni puno primali.
Što možemo očekivati u novoj sezoni koja će po svemu  sudeći biti kobna za pet klubova u ligi?
Jerbić: Nema puno promjena, vjerojatno se neće  momčad mnogo mijenjati i to  je sigurno pozitivno za sve nas  koji smo odradili prošlu sezonu. Svi smo za jednu godinu  iskusniji. Mnogo će toga ovisiti  i o kvalitetnom radu na pripremama koje nam se polako  zahuktavaju te dolaze u fazu  kad ćemo pokušat doći do optimalne fizičke spreme i što  spremniji i uigraniji kroz pripremne utakmice doći do dobrih rezultata.
Begonja: Bit će to sezona  izazova u kojoj će vjerojatno  čak pet klubova ispasti iz lige i  zato moramo startati dobro u  srpnju i kolovozu. Pripreme će  nam donijeti željeni napredak  u igri koji nam je potreban u  odnosu na lani. Mislim da  ćemo uspjeti u tome, jer smo  dugo na okupu i imamo motiva pokazati da smo bolji nego  što smo bili prošle sezone.
Vasilj: Trebat će biti među  10 ili 11 klubova kako bismo se  uspjeli sačuvati Druge lige, a  to neće biti nimalo jednostavno. Konkurencija je sve  žešća i svi klubovi će gristi. Ta  borba za ostanak na kraju uvijek bude zanimljivija nego borba za vrh, gdje se uvijek sve  svede na borbu Dinama i Hajduka. Za nas je recept jednostavan. Na Stanovima ostati  neporaženi što dulje, ali i na  gostovanjima moramo znati  uzeti bodove, jer se drukčije ne  može doći do bodovne zalihe  koja ulijeva sigurnost.
Motiva ne nedostaje
I na individualnom planu  od sve trojice se očekuje veći  udio odgovornosti tj. minutaže na terenu.
Jerbić: U nadolazećoj sezoni očekuje puno više odgovornosti jer treba iz godine  u godinu biti sve bolji i sazrijevati. Uvijek ima, pa i sada,  elemenata i detalja u igri koje  treba popraviti. Prije svega je  to duel igra i igra prema naprijed koja je ove sezone, doduše, bila rjeđa pojava zbog  činjenice da smo se često postavljali defanzivnije zbog svakog boda koji nam je trebao u  borbi za ostanak.
Begonja: Nije lako sa 18 godina imati konstantu i protekla  sezona mi je dosta pomogla po  tom pitanju. Nedostaje samopouzdanja koje će vjerujem  doći s vremenom. Normalno,  da očekujem osobno, ali i da se  od mene u klubu očekuje, da  doprinesem na pravi način igri  i rezultatima kluba. Moje je da  dam sve od sebe, a motiva za  dokazivanjem imam i previše.
Vasilj: Bio sam cijeli proljetni dio standardan u početnih 11, pa se stoga nadam da će  nešto slično biti i u nadolazećem prvenstvu. Normalno,  pripreme će biti ključan čimbenik u borbi za mjesto u sastavu i to je najpoštenije. Samo  naporan rad otvara vrata prve  momčadi i na toj osnovi gajim  svoju nadu da ću često igrati.
Izdvojite utakmice koje su  vas se posebno dojmile u proteklom prvenstvu.
Jerbić: Sigurno najdraža za  mene osobno je bila utakmica  protiv Varaždina koju smo dobili sa 3:0. Tada sam postigao  svoj prvijenac i zbog toga mi se  posebno usjekla u pamćenje.  Također je i 0:0 s Dinamom  bila za nas veliki uspjeh i potvrda da se možemo nositi s  najjačom momčadi u državi.
Begonja: Bilo je utakmica  protekle sezone koje su bile za  mene posebno gušt za igrati. U  Varaždinu u prvom kolu sam  zabio prvi seniorski gol i iako  smo izgubili 2:1, ostat će mi ta  utakmica u lijepom sjećanju.  Pored nje, istaknuo bih i onu  na Stanovima protiv Dinama  kad smo izvukli bod i protiv  Rijeke na Kantridi u posljednjem kolu u kojoj smo uzeli  sva tri boda.
Vasilj: Za mene je najupečatljivija bila utakmica protiv Hajduka na Stanovima. Rezultat je bio loš po nas, no  atmosfera i dekor na stadionu  je bio nezaboravan, dok je od  ovih pobjedničkih najbolje bilo protiv Varaždina doma.
Bilo je utakmica koje i nisu  ostale baš u najljepšem  sjećanju.
Jerbić: Da, ona sa Šibenikom na Stanovima prošle godine nas je posebno pogodila.  Izgubili smo 4:1, zaradili i crveni karton. Bio je to dosta  neugodan poraz po nas.
Begonja: Obje sa Šibenikom, na Stanovima i na  Šubićevcu. To su bila utakmice  koje smo čak trebali pobijediti,  a ispalo je obrnuto. Imali smo  nesretnih utakmica malo više,  recimo u Osijeku smo imali  vodstvo, pa smo sve prokockali  u završnici.
Vasilj: Te dvije sa Šibenikom, pa gostovanje u Osijeku,  ali i ona doma protiv Hajduka  su utakmice koje su nam baš  negativno sjele.
Pritisak na Stanovima
Kako se nosite s pritiskom  koji je česta nuspojava u razvoju mladih igrača?
Jerbić: S vremenom se naviknete i na pritisak. Ima različitih situacija, a najteže je  kad gubimo na Stanovima jer  se tada stvara atmosfera koja  zna biti jako neugodna po  igrače. Ipak, svjesni smo da je  to dio našeg posla i što prije to  shvatimo lakše će nam biti  igrati i u takvim situacijama.
Begonja: Mladim igračima  poput nas nedostaje to dragocjeno iskustvo da se znamo  nositi s pritiskom. Sve to onda  utječe na padanje samopouzdanja koje često dovodi i do  kontraučinka. Ipak ne treba o  tome puno razmišljati već se  naučiti prilagođavati raznim  situacijama koje i zato čine  nogomet najpopularnijom  igrom na svijetu.
Vasilj: U gostima je bilo puno lakše psihički odigrati 90  minuta, jer se tamo od nas nije  previše očekivalo. Na Stanovima je poseban pritisak i svaki  krivi potez je na vagi naših  navijača. Bude neki put jako  teško, posebno ako gubimo.  Onda se stvori veliki pritisak  koji zna i zakočiti.
Svim mladim igračima, pa i  vama, sigurno se vrti po glavi  potencijalni angažmani u velike klubove ili u jake europske lige. Kakva su vam razmišljanja u tom pogledu?
Jerbić: Ne opterećujem se  time previše. Sretan sam što  imam priliku konkurirati za  prvi sastav u Zadru i to mi je  najveća preokupacija u ovom  trenutku. Što će budućnost donijeti, to treba tek vidjeti.
Begonja: Treba ići korak po  korak. Normalno da je svakom  mladom igraču u glavi da jednog dana igra velike utakmice pred punim stadionima,  no najbitnije je ići polako i  marljivo raditi. Ne može se  ništa preko noći, zasad su sve  moje nogometne želje vezane  za Zadar i usmjerene prema  nadolazećoj sezoni.
Vasilj: Kad si neiskusan i  neafirmiran igrač velika je  stvar da si blizu prvih 11 u  Zadru. Jednog dana tko zna,  ako bude i malo sreće, možda i  doživim da budem važan igrač  u nekom velikom klubu, ali to  je priča koja zasad nije aktualna. Koncentriram se na  ono prvo što dolazi, a to su  pripreme sa Zadrom.


O Zebiću




Jerbić: Trener je pet godina,  nema nekog u HNL-u koji je  duže na klupi jednog kluba. Vrlo  pozitivna osoba, zna biti ozbiljan  kad treba, ali zna biti i opušten s  igračima.
Begonja: Trener kakvog  možeš samo poželjeti. Nije ga  strah pružiti mladim igračima  priliku iako je klub konstantno u  zoni ispadanja i zahvaljujući njemu sad se nalazim u situaciji da  konkuriram za prvu momčad.
Vasilj: Tip trenera koji je smiren i zna s nama igračima pronaći zajednički jezik.


 


Učinak protekle sezone


Jure Jerbić je u protekloj sezoni odigrao 27 utakmica, točnije, na terenu  je proveo ukupno 1.373 minute i zabio jedan gol protiv Varaždina na  Stanovima. U prosjeku zaslužio je ocjenu 5,93 što ga je svrstalo po  valorizaciji na četvrto mjesto ukupno u momčadi Zadra. Luka Begonja je  igrao nešto manje. U 21 utakmici se našao na travnjaku, ukupno 1.062  minute pritom je zabio jedan gol i to u 1. kolu u Varaždinu. Prosječno je  imao ocjenu 5,76 s čime je bio na kraju 13. igrač po učinku u Zebićevu  sastavu. Najmanje od njih troje u igri Zadra je participirao Ivan Anton  Vasilj. Zaigrao je na 14 utakmica, no skupio je čak 977 minuta i u prosjeku  se pokazao boljim od Begonje (5,86).


 


Brzopotezno Luka/Jure/Ivan


Osoba koja je najviše utjecala  na mene: roditelji/roditelji/roditelji
Kad dijete htio sam biti: nogometaš/nogometaš/nogometaš
Hoćete li ostati u nogometu i kad  odete u mirovinu: hoću/neću/neću
Što biste promijenili u nogometu: uveo tehnologiju/uveo tehnologiju/ništa
Da niste sportaš bili biste: ne  znam/konobar/pekar
Hrana: rižot sa škampima/pizza/sve mesno
Piće: Sprite/Jeger/Viski
Prijevoz: pješke/auto/auto
Sportska želja: reprezentacija/  reprezentacija/reprezentacija
Najviše trošim na: odjeću/gluposti/sebe
Najbolji izum: auto/play station/mobitel
Mačka ili pas: pas/pas/mačka
Slatko ili slano: slatko/slatko/slano
Zima ili ljeto: zima/zima/zima
Crnka ili plavuša: crnka/crnka/crnka
Mršavi ili debeli:  mršavi/mršavi/mršavi
Najviše me strah: skakavaca/visine/visine/
Uzori u HNL-u: Sammir/Sammir/Sammir
Uzori Europi: Xavi/Xavi i Iniesta/Iniesta
Hrvati koji igraju izvan Hrvatske:  Modrić/Modrić/Modrić


 


Hajduk i(li) Dinamo


U Hrvatskoj je najčešći put  do Europe preko Hajduka ili  Dinama. Gdje biste prije da vas  eventualno zovu iz tih klubova?
Jerbić: I Hajduk i Dinamo su  veliki klubovi. Normalno kao  Dalmatincu je Hajduk uvijek pri  srcu, no da mogu birati prije  bih u Dinamo, jer su organiziraniji i u stanju biti konstantno u vrhu.
Begonja: Dominacija Dinama  je velika posljednjih godina i  lakše je doći do reprezentacije ili  dobrog ugovora u Europi. Hajduk  je u Dalmaciji broj jedan i svima  nam je draži kao klub, no za  mladog igrača Dinamo je ipak  bolje rješenje.
Vasilj: Hajduk mi je draži, no  gledajući svoj interes odabrao  bih Dinamo.