Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ne znaju da Zadar “već bijaše”

26.06.2011. 22:00
Ne znaju da Zadar “već bijaše”


U opisima Zadra mogu se primijetiti i određene netočnosti. Višestruko se navodi da je Zadar grad koji su utemeljili Rimljani. Čini se da je autoru promaknula informacija koja potječe od samog romejskog cara Konstantina VII. Porfirogeneta da Zadar “već bijaše” kad je Rim osnovan pa mu odatle i ime potječe


Britanski TNT magazin  objavio je ovih dana članak o Zadru,  njegovim povijesnim znamenitostima, turističkim potencijalima i, prije  svega, ljetnim festivalima u Petrčanima koji se naziva “najboljim festivalima u Hrvatskoj u 2011.” Riječ je o  festivalima “Electric Elephant”, “The  Garden Festival”, “Soundwave”, “Suncebeat” i “Stop Making Sense” koji se,  kao i mjesto Petrčane opisuju samo  epitetima.
TNT mogućim posjetiteljima Zadra  i Zadarske županije nadalje posebno  preporučuje i posjet Nacionalnom  parku Paklenica s mogućnošću penjanja na litice, ali i uživanje u prirodnim  ljepotama, biljnim i životinjskim vrstama. Britanci posebno naglašavaju  da je NP Paklenica od Zadra udaljen  “samo pedeset minuta vožnje”, podatak koji mi sami često ne primjećujemo  ili sasvim drugačije tumačimo…
U opisima samoga grada i njegovih  povijesnih znamenitosti mogu se primijetiti određene netočnosti ili manjkavosti. Primjerice, višestruko se  navodi da je Zadar grad koji su utemeljili Rimljani. Čini se da je autoru  (koji nije potpisan) promaknula, za  turiste sigurno još intrigantnija informacija koja potječe od samog romejskog cara Konstantina VII. Porfirogeneta da Zadar “već bijaše” kad  je Rim osnovan pa mu odatle i ime  potječe.
Mogućim posjetiteljima ponuđene  su različite mogućnosti smještaja, od  Omladinskog hostela na Boriku do  hotela “Bastion”, a od mnogobrojnih  restorana, izdvojeni su “Skoblar”,  “Dva ribara” i “Tamaris”.
U preporukama mjesta za noćni  provod ponovno se nalaze prilični  propusti jer se uz postojeći “Garden” i  “Arsenal”, gostima preporučaju “Gotham” i “Maya pub” pa se stječe dojam  da tekst nije djelo nekog tko je stvarno  i nedavno posjetio Zadar.
Hrvatska je inače u ovom magazinu  za turizam i lifestyle dosta zastupljena, a krstarenje drvenim jedrenjacima  po južnoj i srednjoj Dalmaciji navodi  se u šest top destinacija za ovo ljeto.