Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pukli smo kada nam se ukazala prava prilika za Prvu A ligu

26.06.2011. 22:00
Pukli smo kada nam se ukazala  prava prilika za Prvu A ligu


Onog trenutka kada smo izgubili dobru atmosferu, koja nas je godinama krasila, nismo imali snage ni za što. U amaterskim momčadima, kakva je naša, atmosfera je ključ uspjeha


U Odbojkaškom  klubu Zadar imali su jednu od  najlošijih sezona kad je riječ o  seniorskim rezultatima.  Muškarci su bili šesti u Prvoj B  ligi u konkurenciji osam  momčad, a ni djevojke nisu  bile mnogo bolje, 12. među 14  ekipa. Iako su u obje lige prva  četiri sastava išla u proširenu  Prvu A ligu u elitnom razredu  za Zadar ni kod muškaraca ni  kod djevojaka u prvom razredu neće biti mjesta.
Problemi u muškom dijelu  Višnjika počeli su sredinom  sezone na juniorskom Prvenstvu Dalmacije u Splitu. Turnir od kojeg se očekivalo da će  potvrditi put Zadra na Prvenstvo Hrvatske pretvorio se  u pravu noćnu moru nakon  kojeg je klub najprije napustio  Filip Hrabrov, a potom i njegov stariji brat Ivan, jedan od  najiskusnijih igrača, koji je u  klubu radio i s mlađim kategorijama. Sve je to došlo kao  posljedica sukoba između Josipa Viduke, i Filipa Hrabrova, mladog zadarskog igrača.  Josip Viduka zbog splitskog  incidenta zaradio je dva mjeseca suspenzije, a Zadar se u  konačnici rezultatski strmoglavio na šesto mjesto Prve B  lige. Iza su ostali samo Brod i  Goran.
– Događaj na juniorskom  Prvenstvu Dalmacije je,  nažalost, obilježio seniorsku  sezonu. Nisam mogao ići u  Split jer sam završio u bolnici,  ali dogodilo se nešto što mi je  i danas teško povjerovati. Nakon sukoba na relaciji Filip  Hrabrov – Josip Vidika pokušali smo odmah sve izgladiti  i riješiti razgovorom. Nažalost, to nismo uspjeli i ne želeći  nikoga ni kriviti ni braniti nakon tog incidenta više nismo  bili ista momčad. Filip je  došao u klub s roditeljima i  odmah vratio dres, a Viduku  smo kaznili dvomjesečnim  neigranjem. Žao mi je što smo  kasnije ostali i bez Ivana, koji  je dugo u klubu i zbog čega me  njegov odlazak još više pogodio – kaže Marin Masnić,  trener Zadra i hrvatske kadetske reprezentacije. Za  pretpostaviti je da Masniću  Hrabrovi zamjeraju, uvjetno  rečeno, preblagu kaznu za Viduku, koji je i Masnićev  vjenčani kum.
Izgubljena atmosfera
– Nema dvojbe da Viduka u  svemu tome nosi svoj dio krivnje. No, za svađu su uvijek  potrebna dvojica. Mislim da je  Viduka primjereno kažnjen,  premda suspenzija igrača koji  nema nikakvih primanja nije  isto što i suspenzija u profesionalnom klubu. Ne znam  što smo trebali više napraviti.  Možda potjerati Viduku iz  kluba? Na to nismo pomišljali  jer zna se dobro koliko je  Viduka dao Zadru svih ovih  godina i zbog jednog incidenta nije zaslužio da mu se zaboravi sve dobro što je napravio. Nakon suspenzije Viduka se vratio i pokušao nam  pomoći u drugom dijelu sezonu.
Zadar u konačnici nije uspio. Četvrto mjesto, koje je  prije sezone izgledalo lako  uhvatljivo, odjednom je postalo predaleko.
– U sezonu smo ušli jako  dobro, bez obzira na domaći  poraz od Gornje Vežice u 1.  kolu. Imali smo kapitalnu  pobjedu u gostima kod Rovinja, koji je na kraju sezone  ima samo tri poraza. Pogodilo  nas je i odustajanje Velike  Gorice jer smo tako izgubili tri  boda, a to u ligi koja je imala  samo 14 kola nije malo. Ipak,  nakon incidenta u Splitu više  nismo bili ista momčad. Teško  mi je prihvatiti da smo svih  ovih godina bili pri vrhu Prve  B lige, lani smo jedno vrijeme  bili i na prvom mjestu, a da  smo sada, kada nam se ukazala prilika za Prvu A ligu,  jednostavno pukli.
Jeste li vi kao trener u svemu tome mogli bolje reagirati?
– Uvijek se može bolje, ali  mislim da više od onoga što  sam napravio nisam mogao.  Kad je riječ o Filipu, Ivanu i  Josipu, pokušao sam razgovorom ispraviti posljedice  onoga što se dogodilo u Splitu. Pokazalo se da nisam uspio. Treba znati i to da u klubu  među igračima nemamo profesionalce koji imaju ugovor,  već se sve svodi na dobru volju  igrača. Onog trenutka kada  smo izgubili dobru atmosferu,  koja nas je godinama krasila,  nismo imali snage za ništa. U  amaterskim momčadima,  kakva je naša, atmosfera je  ključ uspjeha. Ako nje nema,  sve pada u vodu.
Korak natrag
U sezoni u kojoj se Zadar  našao u deficitu na relaciji  pobjede – porazi (pet pobjeda,  devet poraza) Masnić je pokušao pronaći i nešto dobro.
– Najveća korist od svega je  ta što su u drugom dijelu sezone dosta prilike dobivali kadeti. Za njih je to neprocjenjivo iskustvo za koje se nadam da će sljedećih sezona  znati naplatiti. I s tako mladom momčadi imali smo prilike biti među četiri momčadi,  ali neiskustvo nam je odnijelo  neke bodove koje bismo, da  smo bili kompletni, sigurno  osvojili.
S obzirom na to da je Prva B  liga, ne promijeni li se nešto  do početka sezone, u muškoj  konkurenciji ukinuta, Zadar  sljedeće godine očekuje nastup u Drugoj ligi. To je korak  unatrag od onoga što je kluba  s Višnjika do sada igrao.
– Još se definitivno ne može  reći da se Prva B liga neće  igrati tako da nisam prekrižio  to natjecanje. Osim toga uvijek postoji mogućnost da neka  momčad od onih 16 koji su  sada u Prvoj A ligi odustane  od natjecanja. Ako se ništa od  toga ne ostvari i budemo morali igrati u Drugoj ligi tada  ćemo u momčadi napraviti  rez, a to znači da će igrati  kadeti i juniori.
Hrvatska odbojkaška udruga na svojim internet stranicama  objavila je popis 16  momčadi za Prvu A ligu dok  se Prva B liga kod muškaraca  nigdje ne spominje.
– I dalje vjerujemo da  nećemo igrati u Drugoj ligi,  nego u nekom višem rangu.  Ako tako doista i bude, neki  naši igrači najavili su mogućnost povratka u Zadar.  Među njima su Antonijo Surać, Marko Medić i Damir  Paleka, koji nam je rekao da  na njega uvijek možemo  računati. S ova tri igrača imali  bismo momčad koja bi se mogla boriti za prvo mjesto u  Prvoj B ligi.


Medalja ima, napretka seniora nema




Zadar je od 2008. na prvenstvima Hrvatske za kadete i mlađe kadete osvojio  šest medalja, što je kolekcija  kakvom se rijetki klubovi  mogu pohvaliti. No rezultati  juniora i seniora ne prate ove  pozitivne trendove.
– Tu su dva problema. Prvi  je onaj koji imaju i drugi zadarski sportovi, a to je da  najbolji igrači nakon završetka  srednje škole odlaze iz kluba  zbog fakulteta. S druge strane,  imamo i problem manjka motiva za rad kod djece, posebno  one djece koja se ističu svojim kvalitetama u mlađim selekcijama. Događaju nam se  apsurdne situacije da igrači  koji bi na prvenstvima Hrvatske dobivali i pojedinačne  nagrade vrlo brzo stagniraju i  izgube volju za rad. Kadetske  medalje jesu uspjeh, ali dug je  put da iz tih selekcija nastanu  kvalitetni igrači za prvu  momčad.


 


Začarani krug


Prva A liga Zadru danas izgleda jako daleko. Ako u njoj među 16 klubova nije bilo mjesta za Zadar kako onda ući u elitni rang kada se on, a to je realno očekivati, smanji.
– Nemamo kontinuitet za pojedine generacije. Da je moja generacija sa Palekom, Suraćem, Medićem, Nikicom i Lukom Radoševićem i brojnim drugim igračima ostala na okupu, vjerujem da bismo danas bili u Prvoj A ligi. Sada dolaze nove generacije koje imaju perspektivu, ali kojima prijeti ono što se i nama dogodilo, a to su odlasci većeg broja igrača. U ovakvim financijskim mogućnostima u kojima klub danas djeluje nije realno očekivati da bismo igrače koji žele otići mogli zaustaviti financijskom ponudom.


 


Odbojka daleko od škola


Kolega Nebojša Gunjević otkrio je zanimljiv podatak da je 80-ih godina prošlog stoljeća na zadarskom području bilo više od 20 odbojkaških klubova. Danas ih ima svega nekoliko.
– Bez pravog rezultata reprezentacije nema ni napretka odbojke na lokalnoj razini. U primjeru rukometa vidi se što za jedan sport znači uspjeh reprezentacije. U Zadru imamo i taj problem što se samo u Osnovnoj školi Smiljevac ozbiljnije radi muška odbojka. Žalosno je da svake godina na gradskom natjecanju iz muške odbojke imamo samo dvije škole.