Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uvertira za svjetske brazde

26.06.2011. 22:00
Uvertira za svjetske brazde


Očekujemo dolazak 35 oračkih reprezentacija iz cijeloga svijeta, članove Svjetske organizacije orača te njihove obitelji i prijatelje koji tradicionalno dolaze na natjecanja. U Biogradu bi između 7. i 17. rujna iduće godine moglo biti više od 15 tisuća posjetitelja, što je odlično i za turističku posezonu, zaključuje Andrić


Pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Grada Biograda  na Moru i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a u organizaciji  Udruge za organiziranje natjecanja orača Zadarske županije “ZUONO” i suorganizaciji Hrvatske poljoprivredne  komore u petak 1. srpnja s  početkom u 9 sati održat će se  Sedmo županijsko natjecanje  orača Zadarske županije.  Natjecanje će se održati na  poljima najpoznatijeg županijskog poljoprivrednog gospodarstva Vrana d.o.o. u Jankolovici, tek tri kilometra iznad Biograda na Moru i svojevrsna je uvertira za 59. svjetsko natjecanje orača koje će se  dogodine održati u Biogradu.
Dva prvoplasirana natjecatelja u kategorijama ravnjak i  premetnjak, stječu pravo sudjelovanja na Osmom natjecanju orača Republike Hrvatske, koje će se ove godine  održati u Karlovcu 3. rujna, u  sklopu popularne manifestacije Dani piva, kaže predsjednik županijskog ZUONO-a  dipl. ing. agronomije Miroslav  Andrić, viši stručni suradnik  Hrvatske poljoprivredne komore.
Prošlogodišnji pobjednik 6.  natjecanja orača Zadarske  županije je Krešimir Dražina  (62), maestro na traktoru iz  Pristega, dok je mjesto osvojio  33-godišnji Josip Bobanović iz  Polače. Protekle godine treće  je mjesto osvojio, vjerovali ili  ne, tada 76-godišnji Marko  Birkić iz Biograda na Moru.
– Od osnovne obrade tla sve  počinje. O oranju svakako ovisi kvaliteta pripreme za sadnju, čuvanje vlage, fizikalno-kemijski uvjeti, troškovi za  pripremu. Time oranje utječe  i na konačni učinak – jer se  dobrim oranjem stvaraju najbolji uvjeti za kasniju proizvodnju, tvrdi Andrić ističući  da je otkriće pluga izazvalo  “revoluciju”, a oranje ne gubi  ni danas na važnosti.
Razvoj tehnologije od poljoprivrednika traži obrazovanje u svladavanju novih tehnika, da bi mogli iskoristiti sve  prednosti traktora kao stroja i  pluga kao oruđa.
– Sudjelovanje na ovakvim  natjecanjima može donijeti  nova znanja i motivaciju za  veću, bolju i kvalitetniju proizvodnju, poručuje Andrić.
– Hrvatska kao zemlja domaćin, odnosno Zadarska  županija i grad Biograd na  Moru kao mjesto natjecanja  predstavit će sa svojim turističkim potencijalom kao i  poljoprivredno dobro poduzeća Vrana u Jankolovici, gdje  će se natjecanje odvijati, kaže  Andrić na čiju je inicijativu, a  zahvaljujući dobro pripremljenom programu, Biograd  u nacionalnoj udruzi orača  izabran za mjesto održavanja  tog velikog svjetskog natjecanja.
WPO danas ima 31 članicu.  A uz njih, organizatori očekuju da će na Svjetskom natjecanju u oranju u Biogradu  na Moru sudjelovati i zemlje  iz regije, Bosna i Hercegovina,  Srbija, Kosovo, Rumunjska i  Bugarska.
– Očekujemo dolazak 35  oračkih reprezentacija iz cijeloga svijeta, članove Svjetske organizacije orača, te  njihove obitelji i prijatelje koji  tradicionalno dolaze na natjecanja. Prema našim procjenama, u Biogradu će između  7. i 17. rujna iduće godine  boraviti više od 15 tisuća posjetitelja, što je odlično za atmosferu natjecanja, ali i za  turističku posezonu Biograda  i zadarske regije, zaključio je  Miroslav Andrić.
 


Poziv oračima i navijačima




Očekujemo 10 do 15 orača natjecatelja s područja cijele Zadarske županije. Svi zainteresirani koji se žele natjecati mogu se javiti u ured Hrvatske poljoprivredne komore u Biogradu na telefon 023/385105, navodi Miroslav Andrić pozivajući prijatelje i rodbinu natjecatelja kao i sve ljude koji žele pratiti natjecanje da dođu na polja Vrane u Jankolovici.