Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarska Kaleta osvojila Školjku

26.06.2011. 22:00
Zadarska Kaleta osvojila Školjku


Zlatna plaketa pripala je muškoj klapi “Biograd”, ženskoj klapi “Čuvite” iz Gornjeg Sela na Šolti i ženskoj klapi “Kurjože” iz Podstrane


Grand prix  Festivala klapa Zadarske  županije Školjka 2011. i velika  statua školjke pripala je zadarskoj muškoj klapi “Kaleta”.  Zlatna plaketa pripala je  muškoj klapi “Biograd”, ženskoj klapi “Čuvite” iz Gornjeg  Sela na Šolti i ženskoj klapi  “Kurjože” iz Podstrane.
Rezime je to dvodnevne  manifestacija koja je započela  u petak na središnjem trgu u  Pakoštanima. Na prvoj festivalskoj natjecateljskoj večeri  nastupile su klape Zadarske i  Šibensko-kninske županije.
Četvrtom izdanju festivala  nazočili su predstavnici općinske vlasti, dožupan Đani Bunja kojem je, kao domaćinu,  pripala čast otvoriti Školjku  2011.
Festival prepoznatljiv  u Hrvatskoj
– Prateći razvoj Školjke,  možemo vidjeti da je evoluirala te napravila značajni iskorak postavši prepoznatljiva  ne samo u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, već i na  nacionalnoj razini. Prošle godine rekao sam da Školjka  nudi bisere dalmatinskog  izričaja, a vjerujem da će se i  ove godine isto ponoviti, dodao je Bunja te festival proglasio otvorenim.
 Klape je procjenjivao  tročlani žiri u sastavu Rajmir  Kraljević, Ivo Nižić i Mojimir  Čačija. Dvanaest klapa pjevalo je u akustičnoj školjci  koja daje pjevačima dojam da  pjevaju ispod volta, a jedino  dva mikrofona odašilju zvuk,  bez ikakve intervencije ton  majstora, do publike.
Muškoj klapi Pakoštane,  koja se nije natjecala već je  suorganizator festivala,  pripala je čast otvoriti večer s pjesmom “Kao da te ne volim”.  Nakon nastupa 12 klapa, dok  je žiri zasjedao, nastupila je  muška klapa “Bunari” iz Vodica, dobitnici prošlogodišnjeg Grand prixa.
Brončanu plaketu dobile su  klape koje su osvojile između  70 i 79,9 (od ukupno 100) –  ženske klape “Barufa” iz Zadra, “Uzorita” iz Sukošana i  “Libar” iz Privlake. Srebrnu  plaketu dobile su muške klape  “Kadena”, “Ardura” i “Kontrada” te ženske klape “Anima  maris” i “Oršulice” iz Vodica.  Zlatna plaketa pripala je klapama koje su osvojile više od  90 bodova, a to su muške  klape “Biograd”, “Kaleta” iz  Zadra, “Cantus” iz Sv. Filipa i  Jakova i “Dubrava” iz Šibenika. Ujedno, muška klapa  “Biograd” osvojila je najveći  broj bodova te joj je pripala  mala statua školjke. S obzirom da su muške klape “Biograd”, kao prvoplasirana, i  “Kaleta”, kao drugoplasirana,  ostvarile najbolje rezultate u  prvoj natjecateljskoj večeri,  svoje sudjelovanje nastavile su  i u drugoj koja je bila na  nacionalnoj razini.
Pobjednici druge večeri
Na drugoj večeri održanoj u  subotu nastupilo je deset klapa. Odlukom žirija, koji je bio  u istom sastavu kao i u natjecateljskoj večeri u petak,  srebrna plaketa pripala je ženskoj klapi “Tiramol” iz  Korčule i muškoj klapi “Žrnovica”. U srebrnoj kategoriji  najbolje su klape “Kolapjani”  iz Siska, “Braciera” iz Bola na  Braču, “Putalj” iz Kaštel  Sućurca i “Kvarner” iz Bakra.
Umjetnički ravnatelj festivala Bojan Pogrmilović izrazio je iznimno zadovoljstvo  kvalitetom klapa koje su nastupile tijekom dvodnevnog  festivala.
– Ostvarena kvaliteta rezultat je neumornog rada i predanosti klapaša. No, tome treba pridodati i Zimsku škola  klapskog pjevanja u Pakoštanima koja je okupila voditelje  klapa s kojima su radile  stručne osobe, usmjeravajući i  korigirajući njihov rad. Pridodajmo tome da osim bodovne ocjene,  klape dobiju i  pisano mišljenje od svakog  člana žirija. Do prije pet godina za Zadar se govorilo da je  crna rupa u klapskom pjevanju te da nema tenora ni  baritona, a time niti klapa.  Ove je  godine 13 klapa sa  zadarskog područja prošlo na  raznim natjecanjima u Omišu  što se nikad do sada nije dogodilo, istaknuo je Pogrmilović.


PRVA VEČER




Oršulice (ž): More moje, što me ne umori; Primaliće moj zeleno
Ardura (m): Dobra večer ružo moja; Ustante se, kninske vile
Uzorita (ž): Da mi je umriti; Moj brodić
Biograd (m): Omili mi u selu divojka; Spomeni se jedno vrime
Anima maris (ž): Žilju moj; Gledaj ga, ćeri
Cantus (m): Jubavi, ufanje veliko; Dalmatino, povišću pritrujena
Barufa (ž): Cetina; Sve su koke poludile
Dubrava (m): Kod Lepanta; Od zlata su prami tvoji
Kaleta (m): Pismo družbi; Na Ciovu šaldun
Libar (ž): Jubavi moja; Murtilica
Kadena (m): O, jablane moj visoki; Lipo ime
Kontrada (m): Ne kuni me, dobra jube moja; Dvoje se milovalo drago


 


DRUGA VEČER


Putalj (ž): Sićaš li se onih lita; Divojka je zelen bor gojila
Žrnovica (m): Ka smo zdigli crjenu kapu na sikiru; U našeg Marina
Tiramol (ž): Žorna; Misečina
Biograd (m): Omili mi u selu divojka; Spomeni se jedno vrime
Braciera (m): Mi ne damo ćaću; Oj, ribari moja braćo mila
Čuvite (ž): Lipe san ti govorila riči; Oj, slaviću
Kaleta (m): Pismo družbi; Na Ciovu šaldun
Kolapjani (m): Ne pitam ti biser zlato; Šijavica
Kurjože (ž): Golubice nemoj spati; Moj brodić
Kvarner (m): Priče mora; Izrasla ruža rumena