Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Benkovačke ulice ispunili ljubitelji fiša (FOTOGALERIJA)

Autor: Velimir Brkić

26.06.2013. 22:00
Benkovačke ulice ispunili ljubitelji fiša (FOTOGALERIJA)

Foto: Velimir BRKIĆ



Sve tri prve nagrade za najbolji fiš paprikaš na osmoj po redu Ravnokotarskoj fišijadi “otputovale” su u Osječko-baranjsku županiju, prva u Bilje, druga u Osijek a treća u Belišće. Nagrađene su s 1.500, 1.000 i 500 kuna i velikim priznanjima plus kotlić za spremanje fiša s nogarima.
Na Trgu Domovinske zahvalnosti u organizaciji Grada Benkovca i gradske Turističke zajednice na zaista lijepoj manifestaciji pred nekoliko tisuća posjetitelja natjecalo se čak 48 “fiš paprikaš ekipa”, među njima tradicionalno i ekipa Zadarskog lista.
– Ideja fišijade je promocija slatkovodne ribe. Time se promoviraju i lokaliteti koji njome obiluju, a u našoj neposrednoj blizini to su Vransko jezero te rijeke Zrmanja i Krka, rekao je Vanja Čvrljak, direktor TZG Benkovac, istaknuvši da je ova manifestacija pravi događaj za privlačenje gostiju u Ravne kotare i Bukovicu.
Iako pobjedu redovito odnose slavonski i baranjski kuhari, koji u Benkovac dođu sa svojim znanjem i kuharskim tajnama u pripravi fiša, nekadašnji otpor Dalmatinaca prema slatkovodnoj ribi “omekšao” se upravo na ovoj manifestaciji i sve je više domaćinskih ekipa, ovog puta čak 34 od ukupno 48 fiš-paprikaš ekipa.
– To i nije čudno, pa nadomak su i Vransko jezero i rijeka Zrmanja, bogate raznovrsnim i kvalitetnim vrstama slatkovodne ribe. A ovo je ipak spektakl, veliko druženje i zabava što nam svima skupa sve više nedostaje, rekao je Franjo Farkaš iz Biograda na Moru, kulinarski meštar iz ekipe Zavičajnog kluba Zelengrad.
Dok je 48 ekipa na 48 različitih načina spremalo fiš, ulicom i trgom kružili su tamburaši iz tamburaškog sastava Naša grana iz Požege.