17 °C
Online izdanje
Ponedjeljak, 26.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Kultura
RSS feed
Današnji broj
Kultura
Povratak
Izložba o Koči Racinu
Piše: Ante Rogić
Foto: Vedran SITNICA

Makedonsko kulturno društvo "Biljana" Zadar u suradnji sa Zajednicom Makedonaca u Republici Hrvatskoj priredilo je izložbu "Kočo Racin". Izložba 20-ak makedonskih umjetnika otvorena je sinoć u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, a riječ je o djelima inspiriranim životom i djelom Koče Racina "Bijela svitanja".

Kočo Racin ili Kosta Apostolov Solev Racin bio je makedonski književnik i komunistički aktivist, najpoznatiji po svojoj poeziji. Smatra se za jednog od utemeljitelja suvremene makedonske književnosti, a njegova zbirka pjesama "Bijela svitanja" predstavlja jedno od najznačajnijih pjesničkih djela u makedonskoj suvremenoj književnosti. Osim poezije, Racin je pisao i prozu, a napisao je i nekoliko značajnih radova s područja povijesti, filozofije i književne kritike.

- Djelo Koče Racina trajno je i duboko povezalo dva naroda. A tu povezanost nastavljaju MKD Biljana i Znanstvena knjižnica Zadar, kazala je Marijana Senkić Klapan iz Znanstvene knjižnice Zadar. Makedonsko kulturno društvo Biljana odlučilo je prirediti ovu izložbu budući da se ove godine obilježava 70 godina od pogibije Koče Racina.

Trenutno nema komentara

Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr