Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Osam tisuća studenata u Zadru ostvariv cilj

Autor: Valentina Mlađen

26.06.2013. 22:00
Osam tisuća studenata u Zadru ostvariv cilj

Foto: Vedran SITNICA



Studija izvedivosti je pokazala da bi kampus mogao biti izgrađen za 70-ak milijuna eura. Problem je što Ministarstvo znanosti ne želi odobriti nova radna mjesta koja bi pratila proširenje Zadarskog sveučilišta


Završetak prve faze radova na velikom zadarskom obrazovno-gospodarskom projektu – gradnja sveučilišnog kampusa, predviđen za 2015. godinu bit će prolongiran za nešto više od godinu dana. Projekt za koji je Europa iz svojih strukturnih fondova predvidjela 90,5 milijuna eura za prvu fazu gradnje, nije, naravno, obustavljen, a ovakva kašnjenja kada se radi o tako velikim projektima potpuno su normalna, kaže prorektor za mobilnost i projekte na Sveučilištu u Zadru dr. sc. Leonardo Marušić.
Od predviđenih 90-ak milijuna eura prva faza zadarskog sveučilišnog kampusa gradit će se s 30-ak milijuna manje za što je “najzaslužnije” Ministarstvo znanosti koje je do sada nekoliko puta pokazalo maćehinski odnos prema zadarskoj obrazovnoj ustanovi.
– Iz Ministarstva nam, koliko god se možda netko naljutio, moram reći i sada usporavaju proces te su oni bili uzrok zbog kojeg se čak i ta prva faza gradnje morala umanjiti. Nama je načelno bilo odobreno 90-ak milijuna eura, na kraju će to biti 60-70 milijuna eura, jer je studija izvedivosti pokazala da gradnja, u onom obujmu u kojem smo mi zamišljali, nije opravdana ako nam Ministarstvo neće odobravati odgovarajuća radna mjesta koja bi pratila to proširenje, a na što se Ministarstvo u ovom trenutku ne želi obvezati. Na neki način je tužno da je isto ministarstvo Splitu, Rijeci i kome sve ne, davalo ogromne novce za gradnju zgrada za koje se pitate čemu služe, a nama ne žele gotovo nimalo pomoći, kaže Marušić. S druge strane, ističe, zadovoljni su jer se ovaj projekt radi pod budnim okom europskih institucija i sadašnjeg saziva Ministarstva te i jedni i drugi paze da se ne gradi nešto što neće biti potrebno, a čega je do sada bilo.
Studija izvedivosti napravljena je bespovratnim sredstvima iz Zapadnog balkanskog investicijskog fonda u visini od 800 tisuća eura. Jučer je Marušiću došla potvrda kako im je odobreno i dodatnih 1,2 milijuna eura iz istog fonda za izradu tehničke dokumentacije koja bi se trebala raditi u sljedećih, nešto malo više od godinu dana, nakon čega bi trebala krenuti i gradnja.
Kampus je originalno planiran za desetak tisuća studenata, a sada ih je na Sveučilištu nešto više od pet tisuća. Marušić je uvjeren kako je ta brojka dostižna, unatoč negativnim demografskim trendovima.
– Činjenica jest da je broj petogodišnjaka u Hrvatskoj u ovom trenutku 30% manji od broja dvadesetogodišnjaka, što znači za 15 godina u Hrvatskoj ima 30% manje hrvatskih studenata nego što ih ima danas. Pitanje je sad, hoće li biti više stranaca u Hrvatskoj ili hrvatskih studenata otići u Europu? Nije besmislena tvrdnja da će sveučilišta na moru moći privući više stranih studenata, no mi ćemo raditi i na privlačenju studenata iz drugih dijelova svijeta, a ne samo Europe, kaže Marušić predviđajući realnu brojku od 7 do 8 tisuća studenata.