Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Garofuli za trajno posađeni u Omišu

Autor: Velimir Brkić

26.07.2008. 22:00
Garofuli za trajno posađeni u  Omišu


Ženska klapa Garouli iz Bibinja jedina je klapa iz Zadarske županije koja je sudjelovala na prošlogodišnjoj i ovogodišnjoj završnoj večeri ženskih klapa na festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Garofulice su u kategorija izvornih pjesama otpjevale „Garifule, cviće moje” u obradi Ljube Stipišića, te u kategoriji novih skladbi „Galiotovu pesan” Vladimira Nazora koju je uglazbio Dinko Fio. Prošlogodišnje sedmo i ovogodišnje šesto mjesto po ocjeni stručnog žirija rezultat su višegodišnjeg rada svih članica i voditelja klape Tomislava Košte.
Proteklog petka navečer na Trgu Sv.Mihovila u Omišu održala se završnica ženskih klapa na 42. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš-2008. Na završnici pravo nastupa kroz izborne večeri izborile su sljedeće klape: Garofuli – Bibinje, Tiramol – Korčula, Kurjože – Podstrana, Armorin – Zagreb, Teranke – Pula, Ćakulone – Zagreb, Ardura – Split, Fa linđo – Dubrovnik i Neverin – Kaštel Lukšić, dok je klapa Šufit – Split odustala.
Prema ocjenama stručnog povjerenstva prvo mjesto i zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša osvojila je klapa Neverin iz Kaštel Lukšića i na taj način obranila prošlogodišnju titulu. Ista klapa je prema glasovima publike zauzela drugo mjesto i pripao joj je srebrni leut u vlasništvo. Drugo mjesto prema ocjeni stručnog povjerenstva i prvo mjesto prema glasovima publike pripalo je klapi Ardura iz Splita, dok je treće mjesto prema ocjeni povjerenstva i po glasovima publike pripalo je simpatičnim dubrovkinjama, klapi Fa linđo.
Audicija za odlazak na 42. festival klapa u Omišu za klape s područja Zadarske županije održana je u ožujku mjesecu ove godine u Zadru. Predstavnici Festivala za odabir klapa za sudjelovanje na festivalu Šarac Dušan, Davor Petrović, i drugi, iz zadarskog su područja pozvali na izlučne večeri klape Anima Maris, Kondura, Cantus, Uzorita, Ardura i Garofuli, te Petar Zoranić kao debitante. Klape su sudjelovale na izlučnim večerima festivala od 10. do 13. srpnja, međutim, samo su Garofuli iz Bibinja ušle u finale. Nakon četvrte izlučne večeri 13. srpnja objavljena je bodovna lista muških i ženskih klapa, te je u finale ulazi dvanaest muških i deset ženskih klapa. Stručno povjerenstvo Omiškog festivala za odabir sudionika na festivalu uz odabir klapa odabralo je i pjesme koje će se izvoditi na izlučnim večerima.
Klapa Garofuli deset puta je nastupila na Omiškom festivalu, prvi put 1998., a ovo im je bio drugi nastup u finalu.


Članice klape
Nela Šarić – prvi sopran, Ivana Gambiraža i Martina Bugarija – drugi sopran, Mirjana Bralić, Mirjana Lisica i Bernardica Šindija – prvi alt, Katarina Kandić i Jadranka Sikirić – drugi alt, a dvije članice su na porodiljskom Anamarija Sorić i Anita Lonić – drugi alt. Voditelj klape je Tomislav Košta.