Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

‘Preko bare’ napredak u svakom smislu

Autor:

26.07.2008. 22:00
‘Preko bare’ napredak u svakom smislu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Sigurno je da ću nakon studija biti primorana vratiti se u Europu jer odbojka se u SAD-u igra ozbiljno jedino na sveučilišnoj razini – kaže Ivana Batur
Česta je pojava u zadarskom sportu odlazak mladih talenata na studij izvan Zadra. Velika većina njih krene prema hrvatskoj metropoli, nešto manje u ostale hrvatske veće gradove, dok je prava rijetkost kad odredište za studiranje bude jedno američko sveučilište. Upravo je naša sugrađanka, mlada odbojkašica Ivana Batur uspjela ući u odabrano društvo stipendista za Sveučilište New Mexico Military School, koje bi joj trebalo biti odskočna daska u sportskoj karijeri i životu. Samo dva dana prije zrakoplovnog leta za SAD, popričali smo s 18-godišnjom članicom Odbojkaškog kluba Arbanasi o dojmovima i prilici koja joj je pružena da preko eminentnog američkog sveučilišta ostvari svoje sportske snove.
– Često smo s klubom išli na međunarodne turnire i na jednom od njih zamijetili su me razni skauti te su me nakon nekog vremena obavijestili da mi nude mogućnost studiranja i igranja odbojke na jednom od tri američka sveučilišta. U igri su bili Atlanta, Boston te Roswell za kojeg sam se na kraju odlučila. Prevagnule su dvije stvari. Prvo to da je riječ o sveučilištu s najvećim potencijalom za moj odbojkaški razvoj, te druga stvar, što je već tamo drugu godinu moja dobra poznanica, inače reprezentativka BiH, Barbara Lasić, koja će mi biti od velike pomoći da se uspijem snaći u novim uvjetima – objašnjava Ivana.
Kakvi su dojmovi pred odlazak?
– Sve je došlo tako brzo da još nisam uspjela sve posložiti u glavi. Smatram, ipak, da ću s ovom ukazanom prilikom uspjeti izvući ono najbolje iz sebe te napredovati i kao osoba i kao odbojkašica. Raspitivajući se, saznala sam da je New Mexico Military poznat po odbojci i trenerima koji rade na tom sveučilištu. Odabrala sam opciju Junior College, što mi otvara mogućnost da nakon dvije godine promijenim sveučilište.
Nakon toga najvjerojatnije biste povratkom u Europu htjeli i zaigrati na profesionalnoj razini?
– Rano je o tome još nagađati, ali sigurno je da ću nakon studija biti primorana vratiti se u Europu jer odbojka se u SAD-u igra ozbiljno jedino na sveučilišnoj razini. Nadam se da ću već do tada stasati u kompletnu igračicu i da ću biti u stanju zaigrati na profesionalnoj razini. San mi je jednog dana igrati u najjačim europskim ligama, Rusiji ili Italiji, pa mi motiva ne nedostaje – zaključuje buduća brucošica Ivana Batur.


Blok najjači adut
Ivana Batur rođena je 20. rujna 1989., visoka je 183 cm te preferira, kako kaže, napadačku igru, iako ju zadnje vrijeme trener u klubu koristi češće na poziciji korektorice. Počela je trenirati odbojku u OŠ “Smiljevac” u 5. razredu. Dvije godine je igrala u Odbojkaškom klubu Zadar, da bi nakon toga prešla u Arbanase, za koje je nastupala u Drugoj ligi.
S kojim segmentom igre ste zadovoljni, a na kojem biste trebali još raditi?
– Blok igra mi je najjači adut jer sam dosta skočna, dok mi je najveći nedostatak prijem servisa.
Najveći odbojkaški uzor?
– Barbara Jelić, naravno.
Najveći sportski san?
– Zaigrati za reprezentaciju i to na Olimpijadi, ako je moguće.
Što biste bili da niste odbojkašica?
– Forenzika me znaima, pa mislim da bih voljela to raditi.
Najveća podrška?
Definitivno prijatelji.
Što će vam najviše nedostajati u SAD-u, osim obitelji i prijatelja?
– Domaća prehrana.