Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadar prvi po broju ovisnika

Autor: Dunja Maričić

26.07.2009. 22:00
Zadar prvi po broju ovisnika


Iako se ne može okarakterizirati prosječnog ovisnika, po nekim demografskim karakteristikama “prosječni zadarski ovisnik” osoba je od otprilike 27 godina, kojemu član obitelji unutar četiri godine prepozna ovisnički problem. Srednju školu završilo je 67 posto ovisnika, oko 5 posto ima i više ili visoko obrazovanje, a samo 37 posto je materijalno zbrinuto
Zadarska županija prednjači u broju liječenih ovisnika prema Izvješću o osobama liječenim zbog zloporabe psihoaktivnih droga u 2008. godini. Grad Zadar i Zadarska županija već godinama nose stigmu ovog izazova suvremenog društva. Margareta Mesić, profesorica psihologije i voditeljica Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti kaže kako najveći broj liječenih ovisnika ne znači nužno da Zadar uistinu ima najviše ovisnika. Broj je velik zbog visoke dostupnosti droge na ovim tržištu, ali i zbog većih centara za liječenje s većim i kvalitetnijim timovima. Naime, u 2008. godini Zadar je imao 1.464 ovisnika, od kojih 1.238 žitelja grada Zadra. Mesićeva naglašava kako ovaj broj nije realan, ali da se metodom multiplikacije on može izračunati i da iznosi nekih 30-40 posto više od broja registriranih ovisnika.
Bolest suvremenog doba
Iako se ne može okarakterizirati prosječnog ovisnika, po nekim demografskim karakteristikama “prosječni zadarski ovisnik” osoba je od otprilike 27 godina, kojemu član obitelji unutar četiri godine prepozna ovisnički problem. Srednju školu završilo je 67 posto ovisnika, oko 5 posto ima i više ili visoko obrazovanje, a samo 37 posto je materijalno zbrinuto. U Zadarskoj županiji prošle godine sa sretnim ishodom rodilo je pet trudnica ovisnica pod nadzorom službe.
Zašto mladi uopće posežu za drogom? Mesićeva nam je objasnila kako su i velika svjetska istraživanja pokazala da su najveći razlozi rađanja ovisnosti znatiželja i pritisak, odnosno utjecaj okoline te zabava ili drugom riječima nedostatak potonje koji rezultira eksperimentiranjem, koje obično počinje marihuanom.
Čak 90 posto liječenih ovisnika svoju ovisnost započinje pušenjem marihuane. Ovisnička populacija stari, tako su heroinski ovisnici koji prvi put traže pomoć najčešće 30-godišnjaci, koji su u svijet droge ušli s otprilike 16 godina. Znači, razdoblje od stvaranja ovisnosti do suočavanja s njom traje oko 11 godina, što odgovara okvirima svjetskih statistika. Što se tiče liječenja same ovisnosti, mora se naglasiti da je ona kronična i recidivirajuća bolest koja zahtjeva dugotrajni angažman velikog broja, kako stručnog osoblja, tako i obitelji i bliskih osoba samog ovisnika.
Ovisnost kao bolest suvremenog doba nije izazov samo u liječenju, nego i u prevenciji. Mesićeva naglašava važnost sinergije raznih sektora u društvu: liječnika opće prakse, psihologa, policije, komuna, sudova i mnogih drugih.
Problem nedostatka odgovornosti
– Ovisnost nije individualni problem, to je problem cijelog modernog društva. Svi na neki način dijelimo odgovornost, naglašava.
Kao jedan posebno važan aspekt senzibiliziranja javnosti je i edukacija. Naime, treba upoznati roditelje s tom problematikom, prestati sa stigmatizacijom i pristati na stav da je ovisnost bolest koja se može i treba liječiti.
Nezavidna je kombinacija kada je dijete inteligentno, niska samopoštovanja i visoke povodljivosti. Voditeljica centra naglašava važnost obitelji i odnos djece i roditelja ne samo po pitanju droge, već i po pitanju cjelokupnog odnosa. Razmjena, suradnja, otvoren odnos roditelja i djece te svjesnost djeteta o vlastitim postupcima i njihovim posljedicama od neizmjernog su značaja.
– Često se dogodi da dijete izazove neki problem. Često ga roditelji žele riješiti ili zataškati umjesto da se dijete suoči s onim što je učinilo. Problem nedostatka odgovornosti veliki je problem – kaže Mesićeva.
Odaziv roditelja na ovakva pitanja je samo 5-10 posto, što je poražavajuće, a uglavnom su ti roditelji, roditelji djece koja ne spadaju pod rizične.
Kao pozitivan primjer međusektorske suradnje je grad Split koji je također prednjačio u broju ovisnika. Činjenica je da je mnogo novaca potrebno za projekte kao što je bio splitski, ali rezultati su također bili uočljivi.
Negativan askpekt međusektorske suradnje je činjenica da samo 18 posto ovisnika liječenih u komunama kasnije dolazi i u zdravstvene ustanove. Čak 38 posto ovisnika liječenih u komunama nikad nije bilo u doticaju sa sustavom zdravsta.
Iz ovih statistika vidiljivo je ono što je Mesićeva i cijelo vrijeme naglašavala – nedovoljna angažiranost i povezanost sektora i institucija. Ovisnost nije i ne smije biti samo problem ovisnika, ona je šire društveno pitanje kojeg svi moramo biti svjesni i ne odbacivati vlastitu odgovornost, nego doprinijeti rješavanju ovog problema suvremenog doba.


U svijetu 208 milijuna ovisnika


Sustav međunarodne kontrole droga utemeljen je prije sto godina, 26. velječe 1909. godine na konferenciji u Šangaju. Sustav je nastao kao rekacija na ovisnost milijuna Kineza o opijumu. Danas, na svjetskoj razini od 4,7 do 5 posto populacije u dobi od 15 do 64 godine ovisno je o nekoj vrsti droge.
U posljednjih 12 mjeseci, 208 milijuna ljudi su konzumirali neku drogu.




 


Tri godine Službe za prevenciju ovisnosti


Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti djeluje od 1. lipnja 2006. godine u okviru Zavoda za javno zdravstvo. Služba je otvorena svima koji direktno ili indirektno imaju problema s ovisnošću.