Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Lažne socijalne radnice 91-godišnjakinji odnijele sedam tisuća kuna

26.07.2010. 22:00
Lažne socijalne radnice 91-godišnjakinji odnijele sedam tisuća kuna


Obećavši joj da će od socijalne službe dobiti 30 tisuća kuna ako plati porez, prevarantice su 91-godišnjakinji uzele sedam tisuća kuna, a ostavile joj bezvrijedni masažer i pojas s uputama za mršavljenje
Predstavljajući se kao socijalne radnice dvije su mlađe ženske osobe u ponedjeljak prijepodne 91-godišnjoj Mariji Bošnjak na prijevaru uzele sedam tisuća. Lažne socijalne radnice staricu su dočekale u ulici Kralja Držislava pred zgradom u kojoj stanuje nakon čega su se uvjerile kako su joj došle pomoći.
– Rekle su mi da se one brinu o starijim osobama, znale su moje ime, da živim sama i koliko mi je godina. Da su nešto prodavale ili mi nudile da dođem na neku prezentaciju uz večeru znala bi da su prevarantice jer su mi takve već nekoliko puta dolazile na vrata. Ovako, uvjerile su me u priču da rade u Centru za socijalnu skrb – kaže vidno potresena starica koju su prevarantice uigranom pričom toliko zbunile da ih nije upitala za njihova imena, niti je zatražila da joj pokažu dokumente ili bilo kakvu ispravu iz koje bi se vidjelo tko su i zašto su došle na njezinu adresu. Zajedno su otišle do obližnje banke gdje je starica s računa podigla još dvije tisuće kuna, a potom su se vratile do njezina stana gdje im je na ruke isplatila traženi iznos. Žene su potom otišle, a staricu je počela gristi sumnja u njihove namjere jer je shvatila da joj nisu ostavile nikakvu potvrdu o uplati. A da je uistinu prevarena uvjerila se nakon što je na kuhinjskom stolu ugledala dva masažera i elektro-pojas s uputama za mršavljenje koje nije ranije vidjela niti je o tome razgovarala s njima.
– Panično sam pogledala kroz prozor i htjela viknuti upomoć ne bi li ih netko zaustavilo, ali baš nikoga nije bilo na ulici pa ni njih dviju. Kao da su u zemlju propale – kaže 91-godišnjakinja koja je potom nazvala kćerku i objasnila joj što joj se dogodilo, a ona je o tome obavijestila policiju. Starica kaže kako se dviju žena ne sjeća, ali se nada da će uskoro biti pronađene i kažnjene.
Iako policija uporno i kontinurano upozorava građane, a posebice one starije životne dobi, da ne nasjedaju na neprovjerena i laka obećanja te da nepoznate osobe ne puštaju u kuću, prijave o novim prijevarama s masažerima, “zlatnim lančićima”, dekama, skalpelima i raznim preparatima za zdravlje koje prevaranti za velike iznose prodaju mahom starijim osobama iako realno vrijede svaga stotinjak kuna, u zadarskoj policiji česta su pojava.
– Ukoliko nekome bude nešto takvo ponuđeno, neka odmah prijavi prodavače policiji na broj 92 ili u najbližu policijsku postaju – poručuju iz zadarske policije koja intezivno traga za dvjema prevaranticama. Isto tako upozoravaju kako je važno ovakve prijevare prijaviti što prije kako bi policija ušla u trag počiniteljima jer se prema dosadašnjim iskustvima pokazalo kako su to uglavnom osobe koje često mijenjaju boravište i putuju iz jedne u drugu županiju.