Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Širenje hrvatskoga jezika i kulture

26.07.2010. 22:00
Širenje hrvatskoga jezika i kulture


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je započela s radom Međunarodna ljetna škola hrvatskoga jezika i kultura – “Zoranićeva arkadija”. Okupljene je u ime organizatora pozdravila dr. sc. Divna Mrdeža Antonina, kazavši kako hrvatski narod posjeduje potrebu da sačuva vlastiti identitet, a škola ima namjeru širiti krug poznavatelja hrvatskoga jezika i kulture.
– Želimo biti prihvaćeni i priznati od drugih. Broj katedri u svijetu na kojima se predaje kroatistika obvezuje nas da proučavatelje naše kulture dovedemo kako bi se bolje upoznali s našom kulturom, kazala je Mrdeža-Antonina. Napomenula je kako naziv škole asocira na sve već prije spomenuto, odnosno upućuje na to kako je i Zoranić dio tog kulturnog identiteta.
Zvjezdana Rados pozdravila je polaznike u ime Odjela za kroatistiku i slavistiku, te poželjela uspješan rad i dobru suradnju, da uče i pjevaju hrvatski, te da “na koncu svi budemo bolji prijatelji”.
Prorektor Sveučilišta u Zadru dr. sc. Srećko Jelušić istaknuo je kako ova škola ulazi u jedan program koji se sve više intenzivira. Posebno je istaknuo dobru suradnju Sveučilišta s Gradom i Županijom.
U ime Grada Zadra polaznike je pozdravio Joso Nekić kazavši kako je Škola pustila svoje korijenje. Zahvalio je polaznicima što su upravo oni ambasadori hrvatskoga jezika.
Ivan Šimunić je pozdravio polaznike Škole u ime Zadarske županije.
– Identitet naroda se pokazuje u kulturi, a osnova kulture je jezik. U vremenu globalizacije njegovanje jezika je njegovanje jednog bisera na europskoj i svjetskoj kruni, kazao je Šimunić.
Otvorenje je nastupom na gitari uveličala studentica Tea Dujmić.