Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nadahnuta priča zadarskih orgulja

26.07.2011. 22:00
Nadahnuta priča zadarskih orgulja


Po prvi put na novoizgrađenim orguljama u Katedrali Sv. Stošije zasvirao je zadarski orguljaš i porinovac Edmund Andler Borić. Sat i pol vremena Katedralom su odjekivali zvuci Widora, Boveta, Liszta i ostalih velikana, a Edmund je svojim sugrađanima priuštio koncert za pamćenje.
Borić je u Zadru nastupio u sklopu Glazbenih večeri u Sv. Donatu uklopivši se savršeno, svojim orguljaškim recitalom, u program ovog poznatog festivala. Rođen u Zadru osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završava u rodnom gradu gdje je završio Jezičnu gimnaziju i srednju glazbenu školu Blagoje Bersa. U Zagrebu je završio Glazbenu akademiju, a svoj orguljaški zanat kalio je kod majstora u orguljskomu sviranju – češkoga orguljaša Jaroslava Tumea, nizozemskoga Pietera van Dijka i francuskoga Daniela Rotha. Borić je prošlogodišnji dobitnik diskografske nagrade Porin, ravnatelj dvaju orguljaških festivala, a koncertirao je diljem Hrvatske i svijeta.
Nakon nadahnjujućeg koncerta u Katedrali, koji je publici prenošen na platno, Borić se spustio među svoje sugrađane kako bi primio čestitke i brojne pohvale.