Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Slučajna izložba nije slučajno napunila galeriju

Autor: Valentina Mlađen

26.07.2012. 22:00
Slučajna izložba nije slučajno napunila galeriju

Foto: Filip BRALA



Petnaestak fotografija velikih formata izloženih na zidovima galerije “ZadArt”-a prvotno su odabrane s nekom sasvim drugom namjerom da bi posve slučajno završile na ovoj izložbi. No, kod Aleksandra Bonačića tu prestaje svaka slučajnost
“Slučajna  izložba” Aleksandra Bonačića nastala je, kako joj i  ime govori, sasvim slučajno.  S druge strane brojni posjetitelji koji su na večeri  otvorenja okupirali galeriju  “ZadArta” i prostor Kovačke  ulice ispred nje itekako su  na izložbu stigli s namjerom  i ciljem. Pogledati rad umjetnika koji iza sebe već ima  popriličan broj samostalnih  i skupnih izložbi kojima je  stekao naklonost publike  uvijek je jedinstven  doživljaj što potvrđuje i njegova posljednja izložba.
Petnaestak fotografija velikih formata izloženih na  zidovima galerije “ZadArt”-a prvotno su odabrane s nekom sasvim drugom  namjerom da bi posve  slučajno završile na ovoj  izložbi. No, kod Aleksandra  Bonačića tu prestaje svaka  slučajnost. Ono što posjetiteljima izgleda kao trenutak uhvaćen i zabilježen  samo jednim pritiskom na  okidač fotoaparata zapravo  je rezultat zapažanja svijeta  istančanim okom fotografa  gdje se sve događa odmjereno i s pažnjom. Fotografije su to koje ostavljaju  dojam bezvremenosti, autor  kao da poručuje kako vrijeme u kojem su zabilježene  nije bitno, nije bitno niti  mjesto na kojem su zabilježene, ili kako bi rekao  Antoine de Saint-Exupéry  “bitno je očima nevidljivo”.  Na fotografijama do  izražaja stoga često dolazi  samo jedan detalj koji promatrača potiče na razmišljanje kako vidjeti iza onoga  što je na fotografiji prikazano, zapitati se o čemu  razmišlja žena u magli tako  sitna uz golemi Donat, tko  je u brodici na uzburkanom  moru ili gdje odlazi usamljeni šetač na mostu koji  nestaje u maglovitom jutru.
Doživljaj fotografija bio je  još potpuniji uz prekrasni  glas Dine Bušić u pratnji  Melite Ivković na gitari.
Aleksandar Bonačić fotografijom se intenzivnije  bavi od 2000. godine, a  rezultat njegova rada vidljiv  je iz više samostalnih i  skupnih izložbi. Član je likovne udruge “ZadArt”,  “CroArtPhoto-Club”-a i fotogrupe “5.exe”.
Izložba je prodajnog karaktera, a može se pogledati  u slijedeća dva tjedna.