Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“Vozanje” naroda

Autor: Željana Gardijan

26.07.2012. 22:00


Ako ne možeš riješiti problem, osnuj povjerenstvvo, ako ne možeš pokrenuti investicije osnuj barem centar  za praćenje investicija… A dok od  investicija nema ni „i”, kupi tom  centru luksuzne limuzine pa uživaj u  „vozanju” naroda… To kao da je bila  misao vodilja prvog potpredsjednika  Vlade i ministra gospodarstva Radimira Ćačića kojemu su puna usta  ulaganja u energetiku i investicija  koje se nažalost iz mjeseca u mjesec  prolongiraju, a gospodarstvo vozi u  rikverc.
Kako li je samo zamišljeno da za  ubrzanje investicija treba najprije kupiti luksuzne automobile, brze i startne, s dodatnom opremom iz snova i  da neizostavno, između ostaloga, trebaju imati i kožna sjedala s grijanjem  jer je to presudno za sigurnost putnika? Kad se krene na put u neizvjesno praćenje investicija, koje bi  moglo potrajati zasigurno ne bi bilo  dobro da se putnici prehlade?!
Izgleda da je Milanovićeva vlada,  socijaldemokratska i narodnjačka,  odlučila od prethodne HDZ-ove vlade preuzeti čežnju i težnju za luksuzom koja je kod nekadašnjeg premijera Sanadera otišla i predaleko.
Nevjerojatno je zapravo koliko aktualna vlast podcjenjuje zdrav razum  naroda i koliko je ustrajna u bacanju  prašine u oči kada je u pitanju socijalna osjetljivost koja joj je bila  jedan od izbornih aduta.
Nemoguće je radnicima koji ostaju  bez posla i onima koji su zabrinuti  hoće li se sutra naći na ulici jer nema  obećanog pokretanja gospodarstva i  investicija, objasniti da se po nekom  natječaju trebaju kupiti luksuzne limuzine jer je to možda neki zamišljeni imidž pratitelja nepostojećih  investicija. Jedni neće imati novca za  platiti grijanje, a drugi bi grijana sjedala u limuzinama.
Bez patetične priče o socijalnoj  nejednakosti to je jednostavno neprihvatljivo. Vlada, s Čačićem kao  predvodnikom, nepromišljenim potezima radi protiv sebe. Trebala je  odreagirati socijaldemokratski i žurno se složiti s kritikom javnosti, no  umjesto toga – distanciranje od toga  centra. Kao da mu je blagoslov dao  netko drugi, a ne ova Vlada.
Postaje nepodnošljivo gledati kako  Milanović popušta pred svim  Čačićevim „mušicama” ne uzimajući  ozbiljno činjenicu da je predsjednik  HNS-a osobno srozao rejting svojoj  stranci pa to radi i Vladi. Mora da je  taj Čačić prava mustra u gospodarstvu i investicijama čim je tako nedodirljiv?
Zaboravila je Vlada kako je u javnosti, iako nije riječ o velikim uštedama, dobro prošlo ukidanje povlaštenih mirovina, za taj potez dobila  je veliku potporu građana, a sad je  smetnula s uma da će u općem siromaštvu svako njezino koketiranje s  luksuzom biti kažnjeno “klizanjem”  povjerenja. A nisu li povjerenje i  strpljenje ono što je Milanović tražio  od građana? Sada se čini da je na  kocki i jedno i drugo.
Jedino što može popraviti padajući  rejting Vlade jesu konkretni pomaci i  to što prije te izbjegavanje gnjeva  građana natjeranih da se odriču od  svega dok odabrani griju stražnjice u  metalik jurilicama.
Kako je u kontekstu rezanja materijalnih prava učiteljima, profesorima, zdravstvenim radnicima i  državnim službenicima, vrlo osjetljivo svako razbacivanje, treba voditi  računa o solidariziranju s građanima  kojima u iščekivanju Čačićevih investicija preostaje dogodine, u sklopu  Zakona o fiksalizaciji u prometu gotovinom – Linićeva nagradna igra.