Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Država dala u zakup djedovinu Srba?

Autor: Ante Vidović

26.07.2013. 22:00
Država dala u zakup djedovinu Srba?

Foto: Ante VIDOVIĆ



Čija je plodna njiva, od Hrvata ili Srbina, pitanje je koje se po tko zna koji put postavilo na benkovačkom području. Akteri u ovom slučaju su Srbin Milenko Šaponja iz Miranja Gornjih i Hrvat Mitar Habenšus iz Benkovca koji je u Hrvatsku došao 1991. godine iz Slankamena u Vojvodini. Šaponja optužuje Habenšusa da mu je oteo djedovinu te da upropaštava njegovo usjeve.
Ako je suditi po onoj staroj da su sud i zemljišne knjige najstariji onda i u ovom slučaju imamo najnoviji primjer podizanja prašine tamo gdje je po papirima sve očito – riječ je o zemlji u vlasništvu hrvatske države koju je u koncesiju na korištenje na 20 godina dobio Mitar Habenšus nakon raspisanog natječaj. Možda bi trebalo pogledati kako je država postala u zemljišnim knjigama vlasnik ovog zemljišta, no to je već neka druga priča.
Šaponja: Bacio mi je pšenicu u kanal
– Moj otac Bogdan Šaponja dobio je zemlju u zamjenu za zemlju koju nam je uzela Vinarija Benkovac kada su podizali imanje na Miranjama. Habemšus je bez dozvole preorao našu zemlju i iskopao kanal kojim ju je ogradio. Sinovi i ja smo se snalazili na razne načine da dođemo na zemlju kako bismo posijali pšenicu. Kada je došlo vrijeme žetve onda je požnjeo pšenicu, a zrno bacio u kanal. Ne znam kako ćemo preživjeti moja obitelj i ja. Jedan sin mi je krenuo lani na pravni fakultet, ali sada nemamo novaca u kući da on nastavi školovanjem, govori Šaponja.
On svoje riječ potkrepljuje povijesti promjena parcele dobivenog iz katastra te dodaje kako je u svim slučajevima obavijestio policiju te da će na sudu tražiti pravdu.
Cijeli slučaj je već bio na sudu, zbog spornog preoravanja zemlje. Sud u Benkovcu presudio je korist Šaponje, ali je Županijski sud u Zadru utvrdio da Habenšus nije kriv. Za sud – sporna čestica zemlje je u vlasništvu Republike Hrvatske na koju je kao koncesionar upisan Mitar Habenšus. On je koncesiju nad zemljom dobio nakon što je Grad Benkovac raspisao natječaj za davanje u koncesiju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH. Tako stoji i u zemljišnim knjigama koji su kada je riječ o određivanju prava vlasništva iznad katastra. Habenšus, čovjek koji je ostao bez jedne noge nakon teške automobilske nesreće i koji se bori da prehrani četvero djece, ne zna kako bi reagirao na najnovije optužbe, ovaj puta kroz medije.
Habenšus: Nemam ja vremena za to
– Nemam što da kažem. Susreo sam se sa Šaponjom odmah nakon raspisanog natječaja, razgovarali smo i sve je bilo u redu. Nakon pola godine počeli su problemi, počeo me prijavljivati policiji, tužiti na sudu. Ja nemam vremena za to. Zamislite kako je to kad u polje dovedete ljude da vam pomognu raditi, da obavite što više posla, a neko vam pozove policiju, kaže Habenšus te dodaje:
– Ne znam što je tim ljudima. Umjesto da budu zahvalni što su obrađivali zemlju koja nije u njihovom vlasništvu i nisu platili ni kunu, oni se danas žale i traže nešto što nije njihovo, kazao nam je tako da je ostalo nerazjašnjeno tko je zapravo požnjeo pšenicu koju je posijao Šaponja i bacio ju u kanal.