Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Lov s mrežama visine od 150 metara moguć još godinu dana!?

Autor: Ante Vidović

26.07.2013. 22:00
Lov s mrežama visine od 150 metara moguć još godinu dana!?

Foto: Adam VIDAS



Hrvatska ima jedan posto stanovnika EU i svatko tko misli da će se legislativa EU mijenjati radi nas je budala. Istina je da smo sada u puno boljoj poziciji nego kada smo pregovarali o poglavlju o ribarstvu. Oformila se sredozemna grupa zemalja koja će biti protuteža sjevernoeuropskim interesima koje je dio Hrvatska, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Ljubomir Kučić na jučerašnjem 11. znanstveno stručnom skupu o ribarstvu u Kalima koji se održava u sklopu 45. Kualjskih ribarskih noći tunuara.
Hrvatska je od 1. srpnja dio EU i treba primjenjivati europska pravila u ribarstvu koja su većinom krojena po potrebama ribara sjevera kontinenta na štetu onih sa Sredozemlja, na što su još lani u Kalima upozorili Talijani.
Međunarodna komisija za zaštitu atlantske tune (ICCAT) provodi petnaestogodišnji program obnove stoka plavorepe tune koji istječe 2022. godine. Podaci istraživanja pokazuju kako se stok tune obnavlja, a kako paralelno s time ribari trpe sve veće štete. Naime, tuna je predator na sitnu plavu ribu, ometa ribolov i uništava mrežu.
Drugi problem je visina mreža. Europa od ribara traži njihovu visinu od 120 metara. Ovo pravilo doneseno je po iskustvima ribara sa sjevera koji love na dubini do četrdeset metara. Na Sredozemlju se lovi na većim dubinama. Hrvatski ribari traže visinu mreže od 150 metara koja je za njih isplativa. U tijeku su pregovori s EU na tom planu gdje svoj interes imaju i druge zemlje Sredozemlja. Po neslužbenim informacijama s jučerašnjeg skupa naši ribari imaju najmanje još jednu godinu za lov s mrežama visine do 150 metara.