17 °C
Online izdanje
Utorak, 30.svibnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Županija » Gradovi » Biograd
RSS feed
Današnji broj
Biograd
Povratak
Prepoznala se dva turistička središta
Piše: Velimir Brkić
Foto: Velimir BRKIĆ

Biogradski gradonačelnik Ivan Knez sa suradnicima u Gradskoj vijećnici upriličio prijem za članove Hrvatskog kulturno prosvjetng društva Matija Gubec iz Tavankuta koji su u šestodnevnom boravku u ovom centru Jadrana. Riječ je o bunjevačkim Hrvatima iz Vojvodine u Srbiji koji njeguju svoju baštinu u više različitih segmenata, a posebno su prepoznatljivi po umjetnosti slika naive u tehnici slame.

- HKPD Matija Gubec je osnovan još 1946. Danas broji oko 400 članova koji su aktivni u šest sekcija: folklorna, tamburaška, slamarska, dramska, literarno-novinarska i informatička. Osim ovoga, Tavankut je 2002. godine ponio titulu 'najsela', koju dodjeljuje Hrvatska matica iseljenika naseljima izvan Republike Hrvatske, u kojoj se njeguje i doprinosi očuvanju hrvatske kulture i tradicije, ponosno će predsjednik ovog društva Ladislav Suknović.

Pritom je dodao kako je Tavankut zahvaljujući djelomično i njihovom trudu, radu i rezultatima rada, postao prepoznatljiv daleko izvan svog okruženja.

- Njegujemo naše kulturnu baštinu kroz pjesmu, ples i nošnje našega kraja. A jedna od najprepoznatljivijih sekcija je upravo ova slamarska, čije radove smo predstavili na izložbi u vašem Zavičajnom muzeju, rekao.

Gradonačelnik Ivan Knez je upoznao goste s kraljevskim gradom u srcu Jadrana, njegovom razvojnom orijentacijom, projektima komunalne infrastrukture koji se provode zadnjih nekoliko godina.

Trenutno nema komentara

Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr