Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na Premudi sve puno jahti, a kuna niotkud

26.07.2016. 22:00
Na Premudi sve puno jahti, a kuna niotkud


Stanovnici Premude i česti posjetitelji ovog otoka u zadarskom arhipelagu upozorili su kako se ove godine jahte i brodovi besplatno privezuju na sidrište jer je učinjen propust, odnosno nije raspisan natječaj za koncesije. Kako je Premuda jedno od omiljenih odredišta ljubitelja nautičkog turizma, a trenutno nema koncesionara koji bi naplaćivao vezove, Grad Zadar, ali i Županija, gube velika novčana sredstva. Jedan od mještana Premude upozorio je kako je isti slučaj s još 15 sidrišta u županiji za koja nisu raspisana koncesije.
Pojašnjenje smo zatražili od županijskog pročelnika UO za turizam Krešimira Laštre, budući da je upravo Županija nadležna za dodjelu koncesija.
– Na području otoka Premude, Grad Zadar, Naredbom o razvrstaju luka otvorenih za javni promet na području Zadarske županije, razvrstane su dvije luke otvorene za javni promet. Luka otvorena za javni promet lokalnog značaja Premuda/Loza i Luka otvorena za javni promet lokalnog značaja Premuda/Krijal. Lučko područje predmetnih luka, odnosno njihov obuhvat utvrđen je odlukom Županijske skupštine Zadarske županije o izmjenama i dopunama odluke o osnivanju Lučke uprave za luke županijskog i lokalnog značaja od 22. svibnja. 2015., a potvrđenom od strane hrvatske Vlade u rujnu 2015. Lukama otvorenim za javni promet županijskog i lokalnog značaja na području Zadarske županije upravlja Županijska lučka uprava Zadar, te je ona nadležna i za naplatu pristojbi za vez u ovim lukama, pojašnjava pročelnik Laštro.
On navodi kako je osim luka otvorenih za javni promet, na području Premude Prostornim planom Zadarske županije planirana i jedna luka posebne namjene, a riječ je o sidrištu u uvali Krijal.
PPU-om Grada Zadra na području Premude također su određene dvije luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Premuda/Loza i Premuda/Krijal, dok luke posebne namjene – sidrišta nisu planirana.
– U tijeku je izrada idejnog projekta kojim će se položaj sidrišta Premuda, kao zahvata u prostoru za koji je potrebno ishoditi lokacijsku dozvolu, odrediti u skladu s uvjetima prostornih planova. Nakon toga se može pokrenuti postupak davanja koncesije, naglašava Laštro.