Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Od sira, janjetine, suvenira do fotografija paških sutona

26.07.2016. 22:00
Od sira, janjetine, suvenira do fotografija paških sutona


U Vlašićima je održan 1. Sajam otočnih proizvoda “Od Luna do Fortice” u organizaciji udruge Volim Vlašići, Kissa i Mjesnog odbora Vlašići.
Cilj sajma je da se na jednom mjestu predstave otočni proizvođači, OPG-ovi, tvrtke, obrti, zadruge, udruge s otočnim proizvodima, da se tu nađe sve od hrane i pića do fotografija, rukotvorina suvenira kako bi na jednom mjestu mogli prezentirati bogatstvo okusa i mirisa te ljepotu cijelog otoka.
U odličnoj atmosferi predstavilo se dvadesetak otočnih proizvođača sa zanimljivim i posebnim proizvodima tipičnim za ovaj kameni otok koji oduševljava posjetitelje.
Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Paga Željko Maržić istaknuvši važnost ovakvih manifestacija koje sudjelovanjem proizvođača s cijelog otoka šalju javnosti sliku što sve otok Pag nudi.
Mnogobrojni posjetitelji sa zanimanjem su razgledali štandove na kojima su ponuđeni paški sir, sol, maslinovo ulje, ulje gospina trava, janjetina, dagnje, suveniri od maslinovog drva, kozji i ovčji sin, rakija, vino, med, propolis, domaće delicije od smokava i lavande, sir, pršut, ručno oslikana paška čipka na raznim dekorativnim predmetima od stakla i keramike, izložba fotografija paških sutona, a mogla se i vidjeti prezentacija šivanja paške čipke.
Inače, što bi sajam bio bez tradicije i običaja iz ovog kraja. Vlašići su od davnina imali bogatu etno tradiciju. Žene su imale lijepu nošnju satkanu od vune i finog sukna, a s muškarcima su plesale čak četiri izvorna kola.
Članovi KUD-a Sveti Jeronim i njihovi prijatelji iz Rtine dali su poseban štimung ovoj manifestaciji i bili zaista neumorni te tako uljepšali ovu sajamsku večer.
U pravom ljetnom šušuru, uz puno zabave i plesa uz klapu Sol, sajam je postigao puni pogodak te je sigurno da će se ova manifestacija nastaviti i sljedeće godine s tim da se podigne na viši nivo uključivanjem sve četiri otočne turističke zajednice.
Posebna pohvala ide Ani Žunić, predsjednici udruge Volim Vlašići, inicijatorici ove manifestacije uz udrugu Kissa i MO Vlašići.
Pokroviitelj 1. Sajma otočnih proizvoda “Od Luna do Fortice” je Turistička zajednica Grada Paga, a sponzor Grad Pag.