Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Županijska uprava za ceste ostaje bez 900 tisuća kuna

26.07.2016. 22:00
Županijska uprava za ceste ostaje bez 900 tisuća kuna


Županijska uprava za ceste u 2016. godini ostaje bez 917.572,OO kune za redovito održavanje javnih cesta. Temeljem odluke Upravnog vijeća ovaj iznos je skinut s 20,1 milijun kuna predviđenih u ovoj godini, rečeno je na jučerašnjem Kolegiju župana u sklopu izmjena i dopuna plana održavanja, građenja i rekonstrukcije županijskih i lokalnih cesta ŽUC-a.
– Županijska uprava za ceste u izmjenama i dopunama financijskog plana za ovu godinu smanjila je rashode za 347 tisuća kuna, a prihodi su ostali u istom iznosu od 38,2 milijuna kuna. Rashodi za izvanredno održavanje ove godine ostaju nepromijenjeni i iznose 400 tisuća kuna, dok sredstava za građenje županijskih i lokalnih cesta nisu planirana ove godine. Također, ostala su nepromijenjena sredstva u iznosu od 400 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije, pojasnio je Ante Vukašina, županijski pročelnik UO za gospodarstvo, dodavši kako ove izmjene treba prihvatiti Županijska skupština.
Na njegovo izlaganje osvrnuo se Mile Fabijan, ravnatelj ŽUC-a, rekavši kako se od 2012. godine sredstva konstantno smanjuju, pa sada raspolažu s iznosima manjim za čak 30 posto.
– Svoje probleme rješavamo kroz manje investicije građenja i održavanja, ali zbog konstantnog smanjivanja sredstava, nažalost, prijeti nam pogoršanje stanja lokalnih i županijskih cesta. Zabrinjavajuće je da se prihodi za to smanjuju umjesto da se povećavaju. Ceste su u lošem stanju i zbog toga prijetnja sigurnosti svim sudionicima u prometu. A posebice ako se uzme u obzir da redovitim održavanjem cesta moramo smanjiti broj prometnih nesreća, istaknuo je Fabijan.
Zadarski župan Stipe Zrilić komentirao je kako su na razini države svim županijskom upravama za ceste smanjena sredstva, te je prijedlog izmjena proslijedio na usvajanje Županijskoj skupštini.
Usvojen je prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga, a predsjednicom povjerenstva imenovana je dr. Marija Pupić Bakrač u ime Zavoda za javno zdravstvo. Dr. Pupić Bakrač imenovana je nakon što je odustala dosadašnja predsjednica dr. Irena Dijan.