Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U srpnju najmanje domaćih turista

Autor: Elza Radulić-Toman

26.08.2008. 22:00
U srpnju najmanje domaćih turista

Foto: Sebastian GOVORČIN



Noćenja domaćih u hotelu “Kolovare” su još slabija, manja su u ovogodišnjem srpnju za čak 42 posto! Inozemni gosti su ovoga srpnja u ovome hotelu bili gotovo u istome broju kao i lani, 3.540 ove i 3.550 lanjske godine
Po svemu sudeći grad Zadar će i ove turističke sezone pobrati uspješne rezultate. Kao i lani turistički promet je porastao, kako u broju turista koji su nas posjetili tako i u broju ostvarenih noćenja.
Kreveti i noćenja
 Zadarski hoteli su u svim ljetnim mjesecima bili puni. Odnosi se to na sve veće hotele, pa i na one manje, kojih je ove godine više, kao i na najnoviji mali gradski hotel “Bastion”, koji je iako nepoznat, svakodnevno pun gostiju. O tome smo već pisali, pa i prošloga tjedna, kada su nam predstavnici većih hotela izjavili da su njihovi hoteli stalno, cijelo ljeto puni. No kada se analiziraju njihova ostvarenja u lipnju i srpnju, mjesecima za koje imamo podatke, ne može se kazati da su baš svi bili popunjeni.
U službenim podacima, naime, stoji da je jedan od većih i značajnijih hotela u Zadru, “Kolovare” i u lipnju i u srpnju imao podbačaj u noćenjima i to znatan. U lipnju 12 posto, a u srpnju čak 34 posto! U srpnju je i broj gostiju u ovome hotelu, kako govore podaci, bio manji za 9 posto u odnosu na lanjski srpanj.
Dakle, u srpnju je u hotelu “Kolovare” boravilo ukupno 4.377 gostiju, koji su ostvarili 5.555 noćenja, a lani je u tome istom mjesecu bilo 4.810 gostiju s ostvarenih 8.437 gostiju. Jako su podbacili domaći državljani, kako to stoji u podacima o broju gostiju, jer njih je ove godine u srpnju bilo samo 837, a lani 1.260, što je razlika od 34 posto u korist lanjskoga srpnja.
Noćenja domaćih u hotelu “Kolovare” su još slabija, manja su u ovogodišnjem srpnju za čak 42 posto! Inozemni gosti su ovoga srpnja u ovome hotelu bili gotovo u istome broju kao i lani, 3.540 ove i 3.550 lanjske godine! Ali ipak ove godine je bilo manje zadržavanja turista, znači i manje noćenja stranaca, lani 5.661, a ove godine 3.933 ili čak 31 posto manje.
Kada se izračuna, ovaj hotel s oko 450 kreveta, ako je mjesečno pun, trebao bi ostvarivati daleko više noćenja, barem dvostruko od ovih navedenih brojki. Je li možda ovdje riječ o papirnatim greškama, ne znamo, ali kod ostalih većih zadarskih hotela, koje smo analizirali, nismo naišli na slične podatke.
Pinija i Borik
Tako je, primjerice, hotel “Pinija” sa 650 kreveta u srpnju zabilježio 21.725 noćenja. To je četiri puta više od hotela “Kolovare”. Pa iako broj kreveta u ovome hotelu nije ni dvostruko veći. Inače, indeksi ostvareni u “Piniji” su također manji kad su u pitanju domaći gosti. Hrvata je tamo bilo tek 435, što je za 20 posto manje nego lani u srpnju. Ali su zato brojniji bili stranci, devet posto ih je bilo više sa zabilježenih 12 posto više noćenja. Znatnije je porastao broj dolazaka Iraca, Nijemaca, Čeha te Slovaka i Slovenaca.
Istražili smo i popunjenost boričkih hotela “Funimation” s ukupno oko 750 kreveta. Tamo je u srpnju ove godine bilo 3.015 gostiju i ostvarili su 22.870 noćenja. Otprilike kao i “Pinija” u odnosu na broj kreveta. Računicom se dolazi do brojke od 740 gostiju dnevno. Zanimljiv je podatak da je i u boričkim hotelima u srpnju, kao i u “Piniji” bio gotovo isti broj domaćih gostiju, 437 osoba! No, u istome je mjesecu stranaca bilo 2.578, za četiri posto više nego lani, ali su se manje zadržavali, jer su zabilježili nešto manje noćenja, za tri posto. Ipak u konačnici, u srpnju je “Funimation” ostvario jedan posto više noćenja nego lani. Ovoga srpnja su tamo podbacili Austrijanci, čak za 15 posto, a Talijani još i više, ali oni tamo niti nisu tradicionalni gosti. No, Nijemaca je bilo više za čak 23 posto, a Rusa za čak 38 posto više. Hrvatskih turista, na koje se velikim dijelom oslanja zadarski turizam je, dakle, ovoga ljeta u ovdašnjim hotelima bilo vrlo malo. Jedino “Funimation” bilježi njihov porast od 25 posto, što i nije nešto značajnije, jer domaći turisti tamo još uvijek dolaze u vrlo malome broju.