Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Košarkašima i rukometašima zlato

Autor:

26.08.2009. 22:00
Košarkašima i rukometašima zlato


Jučer ujutro iz talijanske Reggio Emilije s Olimpijade trobojnice vratilo se 90 mladih zadarskih sportaša i njihovih voditelja. U momčadskom dijelu osvojene su dvije zlatne medalje (košarkaši, rukometaši) i tri srebrne (odbojakši, odbojkašice, rukometašice) medalje.
Da je Zadar grad košarke potvrdili su i izabranici Rudolfa Tičine. U konkurenciji šest momčadi gradova koji su sudjelovali na Olimpijadi, Zadrani su s četiri pobjede osvojili zlatnu medalju. Izbornik Grada Zadra na ovom natjecanju, Rudi Tičina, istaknuo je da su njegovi igrači shvatili ozbiljno izazove ovog natjecanja i deklasirali sve protivnike.
– Osvojili smo zlato na ovom tradicionalnom natjecanju koje okuplja gradove prijatelje s Reggio Emilijom. Sudjelovalo je šest momčadi podijeljenih u dvije skupine, a mi smo svoje dvije prepreke u skupini dosta lako prošli. Španjolski Alicante dobili smo preko 40 razlike, a nakon njih smo pobijedili domaćina Reggio Emiliju. U polufinalu smo porazili španjolsku Gironu 102:34, da bismo u finalu ponovno svladali Alicante 98:41. Bili smo prejaki za sve konkurente, a od svih naših deset kadeta koje smo poveli najviše se istaknuo Josip Škara koji je proglašen najkorisnijim igračem turnira – kazao je Tičina nakon osvajanja zlatne medalje na Olimpijadi trobojnice.
Zlatni iz Reggio Emilije su: Josip Škara, Toni Longin, Marko Marinović, Mate Hordov, Dominik Mavra, Šime Klapan, Andrija Kamber, Ivan Gregurić, Filip Rutar, Luka Mujagić. Trener: Rudolf Tičina.
Zlato su osvojili i rukometaši Zadra (1991. i mlađi). Iako je konkurencija bila zaista skromna (uz Zadar nastupile još samo dvije momčadi), uspjeh Zadrana, koje je vodio Roko Paleka, dobro će doći igračima iz Mocira od kojih su neki već u prvoj momčadi. Osvajanje prvog mjesta zasjenila je po svemu sudeći teška ozljeda koljena Josipa Vučetića kojeg očekuje magnetska rezonancija, a ozlijeđen se kući vratio i Toni Vidak.
– Očekivali smo mnogo jaču konkurenciju, no mi smo za to najmanje krivi. Igrali smo triput s talijanskom momčadi Castel Grande i isto toliko puta s njemačkim Schweringom. Talijane smo sva tri puta uvjerljivo pobijedili, dok smo s Nijemcima tijesno izgubili tri dvoboja. No, u finalu smo uzvratili Schweringu, iako samo na poluvremenu gubili pet razlike. Igrali smo bez Vučetića i Vidka, a nakon što su problema s ozljedom u finalu imali Čirjak i Torbarina u jednom smo trenutku bili i s igračem manje, budući da se za turnir moglo prijaviti samo deset igrača – kaže Paleka koji je ponudio i završni dojam iz Reggio Emilije.
– Dobro su nam došle utakmice sa Schweringom koji je bio pravi test za naše igrače. Bilo bi bolje da smo imali još ponekog protivnika, no i ovako je naš cilj u Italiji ispunjen.
Rukometno zlato za Zadar su osvojili: Josip Vučetić, Toni Vidak, Ivan Čirjak, Natko Merhar, Matija Merhar, Matej Maruna, Dino Peronja, Stipe Torbarina, Jure Galošić, Tonči Marinović. Trener: Roko Paleka.
Odbojka je u Zadar donijela dva srebra. U jakoj kunkurenciji 16 ekipa Zadranke su nakon pet pobjeda zapele u finalu protiv Talijanki (0:3), dok su se odbojkaši natjecali s još pet momčadi. Nakon dvije pobjede Zadrani su prošli skupinu, zatim slavili u polufinalu i potom u finalu glatko izgubili od talijanskog protivnika (0:3). U Zadar su otišla i dva pojedinačna priznanja. Tako su za svoj doprinos ekipi u finalnim utakmicama nagrađeni Marta Ugarković i Zvonimir Barić.
Zadar (ž): Andrea Čanković, Hana Kilijan, Tea Grozdanić, Lidija Barić, Doris Vučetić, Antonia Stipić, Iva Lučić, Kate Pavić, Marta Ugarković, Daria Ugarković, Zara Troskot, Siliva Vuković. Trener: Robert Kresoja.
Zadar (m): Josip Jurinić, Matko Kulaš, Domagoj Lisica, Domagoj Burčul, Luka Bakale, Dino Vojnić, Donat Mandić, Šime Mijolović, Zvonimir Barić, Filip Šestan, Mate Kvartuč, Josip Števanja. Trener: Marin Masnić.


 KOŠARKAŠICE PETE


Košarkašice Zadra iz Italije su se vratile s osvojenim petim mjestom. Zadranke (1994. i mlađe) je vodila Marija Mazija.
– Može govoriti o Olimpijadi trobojnice iz dva kuta. Prvi je taj da su se mladi ljudi iz različitih država mogli družiti i živjeti zajedništvo čitavo vrijeme, što je odlična stvar. S druge strane natjecanje na košarkaškom turniru za djevojke više je proteklo u nekoj poluorganizaciji u kojoj je bilo dosta problema. Naš je najvaći nedostatak bio taj što smo imali premladu ekipu koja je igrala protiv dvije ili tri godine starijih igračica s kojima nismo imali šansi – kaže Mazija. Za Zadar su nastupile: Katarina Kovačević, Marija Vukić, Ivona Iličić, Matea Žilić, Matea Pulja, Antonela Bodrožić, Marta Malta, Patricia Baždarić, Lucija Brkljača, Tea Sinovčić. Trenerica: Marija Mazija.