Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Dječak pao s visine od pet metara i teško se ozlijedio

26.08.2010. 22:00
Dječak pao s visine od pet metara i teško se ozlijedio


Dječak je bio osiguran samo s jednim čvorom, a to je katastrofalni propust njegovih roditelja. Pao je s visine od pet metara i ozlijedio kralježnicu, prsni koš i nogu – rekao je Davor Divković, tajnik zadarskog GSS-a
Penjući se s roditeljima i sestrom u kanjonu Velike Paklenice, u srijedu oko 19.15 sati, ozlijeđen je 14-godišnji mladi austrijski penjač – izvijestili su iz Gorske službe spašavanja.
Dječak je pao s visine od oko pet metara, a ozlijedio je kralježnicu, prsni koš i nogu. Zahvaljujući brzoj intervenciji dežurnih članova HGSS-a iz Ogulina i Samobora, dječak je vozilom Hitne medicinske pomoći prebačen u zadarsku Opću bolnicu gdje je potom zbog težine ozljeda i hospitaliziran.
Do nesreće je, kako su nam rekli u GSS-u, došlo zbog neadekvatne opreme kojom se dječak koristio, ali i zbog toga što ga je tijekom penjanja osiguravala njegova mlađa sestra koja se u trenutku kada ju je uštipnuo konop nije snašla.
– Dječaka koji se uz stijenu penjao bez sprave za osiguranje, osnosno sklopke koja automatski blokira konop ako ga se ispusti, osiguravala je mlađa djevojčica, najvjerojatnije sestra. Kako smo saznali, ona se prestrašila kad ju je u jednom trenutku uštipnuo konop, pa je dječak pao na tlo s pet metara visine i teško se ozlijedio. Bio je osiguran samo s jednim čvorom, a to je katastrofalni propust njegovih roditelja – rekao nam je Davor Divković, tajnik zadarskog GSS-a dodajući kako je dječak prema njegovim saznanjima smješten u šok-sobu Opće bolnice u Zadru.