Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Joso Crnjak osuđen na šest godina zatvora

26.08.2010. 22:00
Joso Crnjak osuđen na šest godina zatvora


Crnjaka se optužnicom teretilo da je 32 kilograma kokaina iz Južne Amerike dopremio brodom Samutra u poljsku luku Gdanjsk, a s ciljem kako bi ju predao Milanu Kosoviću, srpskom državljaninu s hrvatskom putovnicom, radi daljnje preprodaje na poljskom narko tržištu
Josi Crnjaku, 43-godišnjem pomorcu iz Podgradine, jučer je ujutro na Okružnom sudu u Varšavi izrečena nepravomoćna presuda kojom je osuđen na šest godina zatvora, izvijestilo je Ministarstvo vanjskih poslova.
Poljsko tužiteljstvo deset je mjeseci spremalo optužnicu protiv Crnjaka zbog čega mu je četiri puta produljivan pritvor. Teretilo ga se da je 32 kilograma kokaina iz Južne Amerike dopremio brodom Samutra u poljsku luku Gdanjsk, a s ciljem kako bi ju predao Milanu Kosoviću, srpskom državljaninu s hrvatskom putovnicom, radi daljnje preprodaje na poljskom narko tržištu. Kosović je uhićen odmah nakon što mu je Crnjak ostavio “robu” u prtljažnik BMW-a, a po Crnjaka su policajci došli na brod pet dana kasnije. Nakon što su mu predočili dokaze koje su imali protiv njega, a riječ je bila o tragovima njegovih otisaka prstiju na PVC paketima s kokainom, te fotografiji snimljenoj s palube broda dok ga je napuštao noseći “pošiljku”, Crnjak im je ispričao sve što je znao o slučaju.
Iako je Crnjak tijekom cijelog sudskog postupka tvrdio kako nije kriv, da droga nije bila njegova već da ju je samo pod prijetnjama i ucjenom od njemu nepoznatih osoba dostavio Kosoviću, Sudsko vijeće ga je ipak proglasilo krivim. Više detalja o samoj presudi, olakotnim i otegotnim okolnostima koje su se tijekom izricanja kazne razmatrale, jučer nije bilo moguće dobiti iz resornog ministarstva, a ni od Crnjakova odvjetnika koji ga je u sudskom postupku zastupao uz pomoć prevoditelja za hrvatski jezik.
U izrečenu kaznu zadarskom pomorcu će se uračunati vrijeme provedeno u varšavskom Istražnom zatvoru u kojemu se nalazi već od veljače prošle godine, odnosno punih godinu i pol dana.
Na ovu nepravomoćnu presudu obje strane imaju pravo žalbe.
 


Crnjak žrtva crnogorskog narko  miljea?


Osobu koja je navodno ucijenila Crnjaka te mu i prijetila likvidacijom, on do kraja sudskog postupka nije imenovao, no neslužbeno doznajemo kako je riječ o državljaninu Crne Gore koji je s njim plovio na istom brodu na kojemu se, osim Crnjaka i trojice Hrvata sa zadarskog područja, u to vrijeme nalazilo petoro državljana Crne Gore, a jedan od njih, svega dva dana prije primopredaje kokaina iznenadno je, doznajemo od upućenog izvora, napustio brod. Stoga se posumnjalo kako je riječ o namještaljci u kojoj su žrtvovani Crnjak i Kosović da bi se prikrila dostava 1.134 kilograma kokaina vrijednog 136 milijuna dolara, kojeg su ipak, svega sedam dana kasnije, poljski policajci zaplijenili. O toj zapljeni, kao i uhićenju devet osoba pripadnika kolumbijskih narko kartela i članova zapadnoeuropskih kriminalnih organizacija, izvijestila je Poljska agencija za unutarnju sigurnost.