Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Pakoštane vrve od viteza i princeza

26.08.2010. 22:00
Pakoštane vrve od viteza i princeza


Svečanim mimohodom kostmiranih sudionika središtem Pakoštana, sinoć je otpočela manifestacija “Dani vitezova vranskih” koju se po drugi put organizira u Vrani i Pakoštanima. Organizator je udruga “Vitezovi vranski” uz suorganizaciju udruge “Vitezovi zelingradski”, Općine Pakoštane i pakoštanske Turističke zajednice i Mjesnog odbora Vrana.
Ovogodišnja manifestacija je dobila međunarodni značaj jer su se srednjovjekovnim svečanostima kod Templarskog grada i Maškovića hana priključile i viteške skupine iz Češke, Slovačke i Mađarske, koja je vodeća zemlja po skupinama iz oživljene povijesti u ovom dijelu Europe. Dani vitezova vranskih okupljaju isto tako i sve bogatiju domaću scenu ljubitelja srednjovjekovlja pa se može susresti i Kliške uskoke, Dubrovačke streličare i članove Reda vitezova Ružice Grada.
Danas u 10 sati će svoja vrata otvoriti viteški tabori u kojima će posjetitelji moći sudjelovati u radionicama iz streličarstva, mačevanja, srednjovjekovne kuhinje, starih obrta, glagoljice te razgledavati konjički tabor i srednjovjekovne vojne naprave. U 17 sati održat će se turnir u streličarstvu, a u 18 se održava točka “Turci napadaju Vranu” u kojoj će se prikazati srednjovjekovna opsada i bitka uz uporabu opsadnih naprava: katapulta, baliste i ovna. U 19 sati svoje će vještine prikazati gostujuće viteške skupine, a s prvim mrakom će se prikazati “Legenda o lijepoj kneginji i Crnom vitezu” uz pravu noćnu bitku s vatrenim kuglama i strijelama. Program će u petak biti zaključen koncertom srednjovjekovne glazbe.
Posjetitelji će sva tri dana trajanja manifestacije moći probati starinska i autohtona jela po promotivnim cijenama, a pripremit će se i pečeni vol, janjci na ražnju i brudet od ribe iz Vranskog jezera.
Posebno svečano bit će u subotu, kad se s početkom u 18 sati najavljuje pravi viteški turnir za nagradu kralja Zvonimira koji, zajedno sa svojom kraljicom Jelenom Lijepom, već pribiva viteškim svečanostima na veselje svojih podanika i mnogobrojnih gostiju.