Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Film je u podsvijesti književnosti

26.08.2011. 22:00
Film je u podsvijesti književnosti


– Film je u podsvijesti književnosti. Imate neke knjige poput Dana Browna koje su gotovo i pisane kao da su film. Ja sam uvijek imao sklonost prema aktivnim junacima, ljudima koji djeluju i uvijek sam volio imati likove koji se pokrenu protiv nekoga stanja i to je jedna od stvari koja je možda filmska kod mene, rekao je Pavičić


Međunarodna  ljetna škola hrvatskoga jezika “Zoranićeva arkadija”  ugostila je nakon Romana i  Ivane Simić Bodrožić još jednog suvremenog hrvatskog  pisca i to Juricu Pavičića.  Drugoj skupini polaznika zadarske ljetne škole Pavičić je  predstavio svoj književni  opus, novinarski rad, ali im je  i kao priznati hrvatski filmski  kritičar govorio o filmu te  povezanosti filmske i  književne umjetnosti.
Odgovarajući na pitanje  profesorice Divne Mrdeže  Antonine, voditeljice “Zoranićeve arkadije”, ali i moderatorice književnog susreta,  o brojnim nagradama koje je  dobio Pavičić je odmah na  početku istaknuo kako je  većinu nagrada dobio upravo  za bogat novinarski rad od  novinarske struke, istaknuvši kako su nagrade za  prozna djela rjeđe jer je  većina njegovih romana negdje na rubu žanrovske  književnosti.
Jurica Pavičić, književnik,  filmski kritičar, novinar i kolumnist, autor je koji iza sebe  ima bogat i raznolik književni opus. Jedan je od naših  najpoznatijih predstavnika  realistične proze, o čemu je  također progovorio na  književnoj večeri.
– Kad je počeo rat, imam  osjećaj da su se svima nama  zapravo počele događati  stvarne stvari. Meni se puno  toga dogodilo u tim devedesetima: bio sam u ratu, tajkunizirali su novinu u kojoj  sam radio, sudjelovao sam u  štrajku, imao sam obiteljsku  situaciju doma… Nakon što  se sve to dogodilo zapravo  sam shvatio da me ne zanima  više književnost koja će biti  sva u ogledalima, u kojoj će se  jedne knjige ogledati u drugim knjigama. To se dogodilo  s puno ljudi koji su prošli rat,  našli se u ratu ili su ih te  devedesete jako pogodile i  zapravo je došlo do jednog  jakog poetičkog pomaka u  smjeru proze koja je bila puno više pripovjedačka, realistačka, neki put i naturalistička, koja je bila jako narativna i koja je imala taj jedan socijalno-dokumentarni  sloj. Na razne načine svi koji  smo pisali u devedesetim i  koji smo sad postali ozbiljni  pisci varirali smo različite  načine tog smjera, kazao je  Pavičić.
Na upit polaznice ljetne  škole ima li u njegovoj  književnosti, s obzirom da se  bavi filmskom kritikom, filma Pavičić je pojasnio i današnju povezanost filmske i  književne umjetnosti.
– Film je u podsvijesti  književnosti. Imate neke  knjige poput Dana Browna  koje su gotovo i pisane kao da  su film. Ja sam uvijek imao  sklonost prema aktivnim junacima, ljudima koji djeluju i  uvijek sam volio imati likove  koji se pokrenu protiv nekoga  stanja i to je jedna od stvari  koja je možda filmska kod  mene.
Tijekom susreta dotaknuta  je i tema povezanosti književnog tržišta na ovim prostorima te je Pavičić istaknuo  kako većina crnogorskih i bosanskih autora izdaje u Zagrebu iz čega proizlazi i jača  povezanost tih književnosti.  S druge strane srpsko tržište  samo za sebe ima dovoljno  velik prostor te za sad ne  postoji jača povezanost hrvatskog i srpskog tržišta.
Za kraj Pavičić je premijerno pročitao priču “Sestra”  koja do sada nije nigdje objavljena te je nagrađen bogatim aplauzom.