Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Maškovića hanu u Vrani 18 milijuna kuna

26.08.2011. 22:00
Maškovića hanu u Vrani 18 milijuna kuna


Općina Pakoštane je uz potporu Ministarstva kulture i Zadarske županije iz pretpristupnih fondova EU povukla čak 18 milijuna kuna iz kojih će se obnoviti Maškovića han. Za izradu glavnog projekta, izvođenje i nadzor radova utrošit će se oko dva milijuna eura, govori Milivoj Kurtov, načelnik Pakoštana


Han Jusufa  Maškovića u Vrani najzapadnija je islamska svjetovna  spomenička građevina u Europi, a njegovom cjelovitom  obnovom i revitalizacijom  han bi postao ono zbog čega je  počela njegova gradnja davne  1644. godine, svratište i konačište u sklopu ekskluzivnog kulturno-povijesnog spomenika. Za obnovu Maškovića hana u Vrani ishođene su  sve potrebne dozvole na temelju čega su i ishođena pozamašna milijunska sredstva.
Povijesna biserja Vrane
– Općina Pakoštane je uz  potporu Ministarstva kulture  i Zadarske županije iz pretpristupnih fondova EU povukla čak 18 milijuna kuna iz  kojih će se obnoviti Maškovića han. Za izradu glavnog  projekta, izvođenje i nadzor  radova utrošit će oko dva milijuna eura. Stručnom planu  gospodarskog razvoja Vrane i  za marketinški plan Agencije  Han predviđeno je oko  270.00 eura, govori Milivoj  Kurtov, načelnik Pakoštana.
Jedan od turistički neiskorištenih predjela u Zadarskoj  županiji koji svoju turističku  valorizaciju tek čeka, svakako  je Vrana koja ima bogatu, nedovoljno istraženu i mitsku  prošlost s iznimnim povijesnim spomenicima malo znanim i samim stanovnicima  Zadarske županije.
Povijesna biserja Vrane  (tvrđava, Maškovića han, povijest braće Vranjanin, liburnski ostaci, rimsko naslijeđe,  važnost za povijest Hrvatske i  Hrvata) neistražena su i,  nažalost, nedovoljno spremna za turističku prezentaciju,  za koju se bitno zalaže  Općina Pakoštane, TZO Pakoštane i TZ Zadarske županije.
– Koncept obnove je razrađen u Konzervatorskom  odjelu Ministarstva kulture s  kojim će se han zaštititi od  daljnjeg propadanja i znatno  turistički valorizirati. Riječ je  o golemom projektu od bitne  važnosti za Hrvatsku, svojevrsnom nacionalnom projektu. Kako Vlada RH ima razumijevanja za taj iznimno  važan projekt prvi rezultat su  i odobrena milijunska sredstva za obnovu Maškovića hana iz Regionalnog programa  oživljavanja arhitektonskog i  arheološkog naslijeđa, koji  provodi i financira Europska  komisija, kažu u Općini Pakoštane.
Obnova hana prvorazredna  je prigoda ovog zapuštenog  područja da zaigra na kartu  turizma i promijeni svoju sudbinu zabačenog područja bez  izglednije budućnosti. U obnovljenom zdanju koje i sada  u ruševnom stanju, plijeni pozornost slučajnih prolaznika i  turista, bilo bi mjesta za urede  Parka prirode Vransko jezero,  turistički info punkt za cijelu  regiju, ali i za bazu arheologa.
– Ovdje se može doživjeti  seoski način života i duh burne i slavne prošlosti od koje  zasad imamo nadasve malo  koristi. U hanu će se moći  cjelodnevno boraviti, noćiti i  blagovati uz bogat gastrostol s  ekoproizvodima ovog kraja i  poljoprivrednim proizvodima  vranskoga bazena, govore sugovornici na vranskom Balkanu-Pećine.
Templarsko blago
Park prirode Vransko jezero, neposredna blizina mora,  važnih turističkih kapaciteta,  autoceste, aerodroma i trajektne luke daju području posebnu vrijednost koju još treba valorizirati. Osim obilja  plodova zemlje iz Vranskog  bazena turistima se ima što  pokazati i prezentirati.
– Kršćanstvo je u Vrani dubokih korijena, što je imalo i  širi društveni utjecaj. O tome  svjedoče crkve – župna crkva  sv. Mihovila, Svetog arhanđela, crkva sv. Nediljice i  crkva Gospe od Karmela te  ostaci drugih crkava. Dolazak  kršćanstva u Vranu imao je  važan utjecaj na ukorjenjivanje kršćanstva u hrvatskom  narodu, što je bilo plodonosno kroz čitavu povijest, tvrde  nam okupljeni ispred mjesne  trgovine.
Sama Gradina, tvrđava  Castrum Aureanae, oko koje  se kasnije razvilo naselje, spominje se već u IX. stoljeću. U  XI. stoljeću ondje se nalazi  samostan benediktinaca  (Sveti Grgur), koji je hrvatski  kralj Dmitar Zvonimir 1076.  godine darovao Papi. Samostan 1136. godine preuzimaju  templari sve do ukinuća reda  1312. godine kada prelazi u  ruke ivanovaca.
– Mistika oko templara ne  prestaje ni danas jer po predajama o gotovo svakom templarskom hramu kruže priče o  skrivenom blagu, povezuje ih  se i sa svetim gralom. Legende  o moći templara uvijek iznova  dožive svjetsku popularnost,  pa se to događa i u naše vrijeme kada je knjige o njima i  njihovim tajnama gotovo nemoguće nabrojiti.
– Templarsko blago nikad  nije nađeno. Prema legendi,  ispod zidina Vrane sakriveno je templarsko blago: zlatna kočija. Čak su i vojnici  JNA, navodno, namjeravali  prekopati to područje, ali  spriječio ih je rat, kazuju sugovornici s kojima smo razgledali impozantne ostatke  tvrđave. Dodali su još da je  ta legenda najvjerojatnije  proizašla iz činjenice da je u  Vrani bila riznica iz darovnice i krunidbe kralja Zvonimira, ali i mnoge crkvene  dragocjenosti.
Vrana s obnovljenim  Maškovića hanom i svojim  značenjem u povijesti hrvatske državnosti zaslužuje daljnji nacionalni projekt istraživanja i rekonstrukcije te  valorizacije za što, osim volje  općinskih i turističkih struktura, imamo na raspolaganju i  Arheološki muzej i  Sveučilište s odgovarajućim  katedrama i stručnjacima.
– U vremenima u kojima  turisti traže doživljaj pa i mistiku pravi aduti su Mašković  han, Gradina i Pećina u Vrani,  uvjereni su Vranjani.