Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nekad treći u gradu, danas ostali samo veterani

26.08.2011. 22:00
Nekad treći u gradu, danas  ostali samo veterani


Za mene je ovo prolazna kriza i vjerujem da priča o Pet bunara i košarci s njom nije završila – kaže Jure Jerak, tajnik kluba


Prije sedam godina ambiciozno su krenuli. U prvom su pokušaju  postali prvaci B-1 lige i odmah u prvoj sezoni u A-2  ligi dogurali do drugog  mjesta. Danas su ostali samo veterani. Košarkaški  klub Pet bunara odustao je  od svih ligaških natjecanja  u sljedećoj sezoni, a to  znači i od A-2 lige u kojoj se  klub natjecao posljednjih  šest sezona. Posljednja nada za Pet bunara bio je KK  Zadar, no nakon što su se i  tamo našli u velikim financijskim problemima,  momčad s Višnjika u ponor  je povukla i Pet bunara.
– Nismo imali drugih mogućnosti nego odustati od  svih natjecanja u mlađim  kategorijama, kao i povući  seniore iz A-2 lige – potvrdio je Jure Jerak, tajnik  KK Pet bunara.
Prije tri godine Pet bunara su se našli u sličnoj  situaciji i tada je uskočio  KK Zadar s kojim je potpisan trogodišnji ugovor  prema kojem su Pet bunara  postali druga momčad Zadra. Tako je prva momčad  Pet bunara u svoje redove  dobila mlade snage Zadra s  kojima je došao i trener.  Zadar je popunio i mlađe  kategorije Pet bunara pa je  taj klub u prvom smislu  postao Zadar II. Razlika je  bila samo što se momčad i  dalje zvala Pet bunara.
– Ugovor s KK Zadrom je  istekao, a u Zadru nije bilo  interesa za potpisivanjem  novog. Manjak novca je  učinio svoje i kada smo  vidjeli da od suradnje sa  Zadrom više neće biti  ništa, pokušali smo sve da  bismo se natjecali i sljedeće  sezone. Prijedlog je bio da  za našu momčad igraju juniori Zadra, ali to nema  smisla jer bi tako mlada  momčad u A-2 ligi gubila  svaku utakmicu 20-30 razlike. Ne znam kojem bi  mladom igraču takvo što  pomoglo u njegovom razvoju – nastavlja Jerak koji  se osvrnuo i na početke Pet  bunara koji su brzo nametnuli kao treći klub u Zadru.
– Klub je prije sedam godina osnovala skupina nas  koji smo se vratili sa studija  iz Zagreba. U početku je  bilo entuzijazma i sve je  išlo lakše. Kako je vrijeme  išlo povećale su se naše  obveze u obiteljima i na  poslu i više nismo mogli  kvalitetno trenirati niti  igrati utakmice. Osim toga  financijska kriza, koja je u  posljednje vrijeme sve pogodila, dovela je do toga da  više nismo imali novca ni  za minimalne potrebe.  Primjerice, samo za A-2 ligu godišnje bi nam trebalo i  do 100 tisuća kuna.
Iako mnogo toga  upućuje na takav rasplet  Jerak ne smatra da je odustajanje od A-2 lige početak  kraja Pet bunara.
– Klub kao takav se neće  ugasiti. Ove sezone  održavat će ga veterani koji će nastupati na turnirima. Čim se ukaže prilika  uključit ćemo se sa seniorima ili s mlađim kategorijama u natjecanja.  Za mene je ovo prolazna  kriza i vjerujem da priča o  Pet bunara i košarci s  njom nije završila – zaključio je Jerak.


Otok Ugljan i Adriatic nisu se vratili




Ne bude li novih odustajanja  iz Zadarske županije u A-2 ligi  sljedeće sezone igrat će Jazine,  Voštarnica i Poličnik. Jazine  imaju najduži staž u ovom rangu natjecanja, a 2005./06. bile  su i prvaci. Uspješne nastupe  bilježi i Voštarnica, a nakon  ulaska u A-2 ligu u posljednje  dvije sezone vrlo dobra izdanja  pokazivao je i Poličnik. Nekad  je u ovom rangu igrao i Otok  Ugljan, no od 2006. godine,  kada je ispala B-1 ligu, ta se  momčad nije uspjela vratiti A-2  ligu. I Adriatic je nekad bio  među A-2 ligašima, no ni te  momčadi posljednjih godina  nema u seniorskoj košarci.


Od Grada 60 tisuća kuna


Pet bunara, Jazine i Voštarnica su trećoj skupini prioriteta kada je riječ  o kriterijima za dobivanje novca iz gradskog proračuna. Za sva tri kluba  u 2011. Grad je predvidio 60 tisuća kuna.
– Grad je praktički bio jedini naš sponzor i na tom smo im zahvalni. Iako  se u javnosti pojavljivao određeni iznos koji je naš klub trebao dobiti za  pojedinu godinu u pravilu bismo dobili manje novca – naglasio je Jerak.