Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Riječku alpinisticu s Vaganskog vrha “izvukao” helikopter HRZ

26.08.2011. 22:00
Riječku alpinisticu s Vaganskog  vrha “izvukao” helikopter HRZ


Traganje za mladom Riječankom započelo je u četvrtak nešto prije 12 sati nakon što je Županijski centar 112 obavijestio zadarske GSS-ovce da se mlada Riječanka izgubila na području Vaganskog vrha


Potraga za 25-godišnjom alpinisticom iz Rijeke Majom B., koja se u  četvrtak ujutro izgubila na  predjelu Vaganskog vrha u  Nacionalnom parku Paklenica, uspješno je okončana.  Helikopterom Hrvatskog  ratnog zrakoplovstva u kojem se nalazila ekipa HGSS  stanice Split, a koji je uz  sedam gorskih spasioca iz  Zadra, Ogulina i Varaždina  bio uključen u potragu, mlada je žena neozlijeđena prevezena na sigurno.
Traganje za mladom Riječankom započelo je u četvrtak nešto prije 12 sati nakon što je Županijski centar  112 obavijestio zadarske  GSS-ovce da se mlada Riječanka izgubila na području Vaganskog vrha. Ona  je, naime, svladala uspon od  1758 metara nakon čega je  pokušala sići u podnožje Lipom stazom, no nije se usudila jer joj se učinio opasan i  nemoguć. Za druge, alternativne, lakše staze, ona kod  sebe nije imala dovoljno vode pa se odlučila pozvati  centar 112 u pomoć. Sedam  gorskih spasilaca odmah po  dojavi krenuli su joj u pomoć penjući se kroz kanjon  Velike Paklenice, preko Doma te potom po Lipoj stazi  prema Vaganskom vrhu. Prije nego što su uspjeli doći do  dezorijentirane i pomalo već  dehidrirane alpinistice zarobljene na visokoj stijeni na  plus 35 stupnjeva Celzijevih, pomoć joj je pristigla iz  zraka.