Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Duško Polovina Lungo: Podignuo sam kaznene prijave protiv Šimunova i Bajlo!

Autor: Ante Vidović

26.08.2012. 22:00
Duško Polovina Lungo: Podignuo sam kaznene prijave protiv Šimunova i Bajlo!

Foto: Velimir BRKIĆ



Polovina tvrdi kako njih dvoje u cijelom procesu ne štite interese malih vjerovnika, već samo većinskih te preko njih vlasnika – iO Adria, nekadašnji Jupiter Adria
Duško Polovina Lungo, vjerovnik stečajnog dužnika remontnog brodogradilišta Nauta Lamjane i ponuditelj za njegovo preuzimanje, kaže kako je podignuo kaznene prijave protiv stečajnog upravitelja Edvina Šimunova i stečajne sutkinje i predsjednice Trgovačkog suda u Zadru Ardene Bajlo. Polovina tvrdi kako njih dvoje u cijelom procesu ne štite interese malih vjerovnika, već samo većinskih te preko njih vlasnika iO Adria, nekadašnji Jupiter Adria. Na taj način ponovno se muti priča oko ugljanskog škvera, a iz svega na površinu izlaze novi možebitni razlozi zašto je vlasnik loše gospodario njime.
Stečajna sutkinja ili zapisničarka?
– Predstavnica Županijskog državnog odvjetništva Lidija Vitaljić naglasila je na zadnjoj skupštini vjerovnika da stečajni upravitelj Edvin Šimunov mora krenuti u pobijanje štetnog ugovora između Naute Lamjane i Erste & Steiermärkische Bank koja je svoja potraživanja prenijela na Marinu Preko. Na temelju njega Marina Preko, koja glasa protiv ponovnog pokretanja proizvodnje, ima većinski udio u skupštini vjerovnika. Međutim, Šimunov to ne čini. S druge strane stečajna sutkinja Ardena Bajlo kaže da je ona u cijelom procesu samo zapisničarka, kaže Polovina.
Za Polovinu i radnike jasno je da dokle god Marina Preko ima većinu u skupštini vjerovnika, da će glavnu riječ voditi iO Adria, vlasnik Marine Preko, Naute Lamjane i drugih tvrtki usko povezanih s pokretanjem stečaja Naute lamjane. Radnici od samog pokretanja stečaja tvrde kako je cilj vlasnika bio ugasiti brodogradilište za druge interese. Taj put pokazuju i financijski izvještaji škvera. Na temelju zahtjeva Odmarališta IO, vlasnik također iO Adria, pokreće se stečaj nad Nautom Lamjanom zbog duga od 172.630 kuna. U isto vrijeme Marina Preko d.o.o. i Prečanka d.o.o. Nauti Lamjani duguju preko 18 milijuna kuna. Polovina kaže kako se ovdje radi o fiktivnom stečaju:
– Nauta Lamjana ide u stečaj zbog 172.630 kuna, a i sada svaki mjesec dobiva 30.000 dolara od platforme koja se tamo nalazi. Očito je kako je cilj uprave bio pokrenuti stečaj.
Tužba teška 350 milijuna kuna
Dok traje stečajni postupak mali vjerovnici postavljaju pitanje zbog čega je iO Adria loše upravljao sa škverom. Prvo se kao odgovor nametalo da se želi na tom prostoru napraviti atraktivni apartmani, a sada se provlači priča da se tužbom od Hrvatske države želi dobiti vrtoglavih 350 milijuna kuna. Naime, površina pomorskog dobra u slučaju Naute Lamjane iznosi 100.000 metara četvornih. Od toga je 30.000 nasuta te je neosporno da se radi o pomorskom dobru. Preostalih 70.000 škver je otkupio od privatnih vlasnika, nad njima je država proglasila pomorsko dobro, a da vlasnika nikada nije obeštetila zbog smanjenja uporabne vrjednosti zemljišta. Danas kad država smanjuje dug škverovima na taj način da od njih otkupljuje pomorsko dobro, u nekim slučajevima i po cijeni od 5.000 kuna za metar četvorni, vlasnici Naute Lamjane mogu isto tražiti za njih jer smo u pravnoj državi pred sudom i zakonom svi jednaki.