Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pčelarima ne teče med i mlijeko!

Autor: Ante Vidović

26.08.2012. 22:00
Pčelarima ne teče med i mlijeko!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ako nam se ne može pomoći financijskim sredstvima, onda u nabavi šećera za prihranu. Drugog rješenja nema. Više nema medonosnih biljaka i treba početi kvalitetno prihranjivati pčele. U zimu moram ući s mladom i jakom zimskom pčelom jer u suprotnom će propasti proizvodnja iduće godine, ističe predsjednik Dalmatinke Zlatko Elveđi


Višemjesečna suša i ekstremno visoke temperature dovele su do katastrofalnih posljedica i u pčelarstvu. Gubitci pčelara Zadarske županije za sada iznose 19,7 milijuna kuna, a ako se situacija drastično ne promjeni popet će se na ogromnih 45 milijuna kuna. Uz to pod znakom pitanja je i iduća proizvodna godina, upozorili su pčelari okupljeni u Udruzi Dalmatinka na današnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u Gradskoj knjižnici Zadar. Zbog svega navedenog traži se hitna pomoć Zadarske županije.
– Gubitci nisu samo u medu i drugim pčelinjim proizvodima već i pčelinjim zajednicama. Pčelari su došli u situaciju da se moraju boriti za život pčela. Kako bi one mogle preživjeti ove ekstremne uvjete te dočekati i preživjeti zimu potrebno ih je obilato i kvalitetno prihranjivati šećernim pogačama uz dodatak cvjetnog praha i vitamina. To zahtijeva velike troškove. Ukoliko se navedeni poslovi ne obave doći će do velikog gubitka pčelinjih zajednica. Usuđujemo se reći da bi gubici mogli dosezati 80 posto pčelinjeg fonda Zadarske županije, kaže predsjednik Dalmatinke Zlatko Elveđi predloživši da Zadarska županija proglasi ovakve klimatsko-pašne neprilike elementarnom nepogodom na ovom prostoru i pomogne pčelarima.
– Ako nam se ne može pomoći financijskim sredstvima, onda u nabavi šećera za prihranu. Drugog rješenja nema. Više nema medonosnih biljka i treba početi kvalitetno prihranjivati pčele. U zimu moram ući s mladom i jakom zimskom pčelom jer u suprotnom će propasti proizvodnja iduće godine, ističe Elveđi.
Dok je proizvodnja u 2013. godini pod znakom pitanja, ovogodišnja je svedena na deset posto od prosjeka. Na području Zadarske županije ima 7.000 pčelinjih zajednica koje u normalnim pašnim prilikama proizvedu 250 – 350 tona meda. Informacije s terena govore o ovogodišnjoj proizvodnji od tek 25-30 tona meda.
Poznati zadarski pčelar s dugogodišnjem praksom u pčelarstvu Krste Bukvić kaže kako ne pamti ovakvu godinu.
– Pčelarstvo je jedna od rijektih grana hrvatske poljoprivrede koje je do sada bilo suficitno s izvozom od 1.000 do 1.500 tona meda na godišnjoj razini. Ove godine nećemo imati što za izvesti. Sve je spaljeno. Situacija nije ništa bolja ni u Lici gdje su se pčelari odlučili pobjeći. Tamo se sada nalazi 40.000 do 50.000 košnica, od čega osamdeset posto na prostoru Zadarske županije. Već imamo informacija da su pčele počele ugibati od gladi, kaže Bukvić.