Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svijet bogat osmijehom

Autor: Valentina Mlađen

26.08.2012. 22:00
Svijet bogat osmijehom

Foto: Filip BRALA



Mlada zadarska umjetnica Ivana Kulaš predstavila se svojim sugrađanima prvom samostalnom izložbom nazvanom prikladno “Boje Afrike”.
Izložba desetak ulja na platnu u  velikim formatima, otvorena je večeras u predvorju Gradske knjižnice Zadar prilikom čega je ravnatelj  knjižnice Ivan Pehar izrazio zadovoljstvo što su upravo oni u svojstvu domaćina prve samostalne  izložbe ove perspektivne umjetnice.
Ivana Kulaš, kako je prilikom  otvorenja istaknuto, crta i slika od  djetinjstva, a ta njena ljubav nije ju  napustila ni tijekom studija na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u  Splitu. Kulaš se bavila i ilustracijom pa je tako ilustrirala i zbirku  poezije Anke Maksan. 2010. godine upisala se na likovnu radionicu Sveučilišta u Zadru otkad  njen radi prati i profesor Josip Zanki koji je i jučer tijekom otvorenja  rekao nekoliko riječi o Ivaninoj  Africi. Od iste godine je i članica  likovne udruge “ZadArt”.
Umjetnicu koja slika Afriku, iako  u njoj nikad nije bila, Zanki je  indirektno usporedio s Karlom Mayerom koji je, iako nikad nije bio u  Americi, uspješno pisao o Divljem  Zapadu.
– Danas nije bitno da slikar slika  na licu mjesta, direktno iskustvo  može ići i kroz korištenje fotografije, interneta i drugih danas  dostupnih medija. Na slikama umjetnica nabraja detalje drugih kultura. Ove slike proizvod su empatije i drugačije pozicije zapadnog  čovjeka koji sebe više ne smatra  nadmoćnim nad drugim kulturama, kazao je Zanki.
Ulja na platnu Ivane Kulaš prikazuju izvorne afričke motive, žene  u polju, djecu u igri, majke s djecom, tradicionalne afričke nošnje,  ali i bosonoge dječake u odjeći  zapadnog čovjeka. Na slikama se s  afričkim ljudima spaja pozadina  prekrasnog krajolika, a specifičan  je i osmijeh koji je često ucrtan na  licima zaustavljenim kistom.
Zašto Afrika, pojasnila je sama  umjetnica:
– Svjedoci smo da svijetom vlada  kriza loše postavljenih vrijednosti,  no meni je pažnju privukao jedan  drugi svijet, onaj u kojem vlada  materijalna oskudica, ali koji je  bogat smijehom. Kroz oslikavanje  ovog ciklusa upoznala sam mnogo  ljudi koji su putovali ili boravili u  Africi i svi su mi oni rekli isto –  Africi i njenim stanovnicima nisu  ništa dali, ali zauzvrat su mnogo  primili. Na ovoj izložbi mogu reći  isto to, rekla je umjetnica proglasivši izložbu otvorenom.
Svi oni koji pogledaju izložbu  “Boje Afrike” u predvorju Gradske  knjižnice otići će zasigurno bogatiji  duhom za jedno drugačije i novo  iskustvo.