Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vidiš onog malog? On ti je iz Zadra!

Autor: Šime Ćurko

26.08.2012. 22:00
Vidiš onog malog? On ti je iz Zadra!


Odmah se vidjelo da Luka može biti odličan igrač, ali da će završiti u Realu to je bilo teško prognozirati – kaže Paunović
Sjećam se kada  sam u srpnju 2004. godine bio  u Vinjanina Donjim na finalu  turnira “Bruno Bušić”. Igrali  su Zadar i Inter Zaprešić, a  jedan je “mali plavi” radio pravu pomutnju u zadarskoj  obrani u kojoj je tada gospodario Dalibor Zebić. “Prodavao” je Modrić Zadranima i  – tunele.
– Vidiš onog malog? On ti je  iz Zadra – rekao mi je tada  Miško Paunović, jedan od prvih trenera Luke Modrića u  mlađim kategorijama Zadra.  Miško, tada pomoćnik Stanka  Mršića, nije propustio priliku  fotografirati se s Modrićem na  kraju turnira na kojem je Luka proglašen najboljim  igračem.
– Odmah se vidjelo da Luka  može biti odličan igrač, ali da  će završiti u Realu to je bilo  teško prognozirati – nastavlja  Paunović prisjećajući se prve  polovice 90-ih godina prošlog  stoljeća.
– Imali smo selekciju igrača  1985. godišta, a to su Lukini  vršnjaci. Bilo je i nešto starijih, ali uglavnom među tih  200 mališana bili su najmlađi  igrači našeg kluba. To bi danas  bila selekcija tića. Za njih nije  bilo službenog natjecanja, pa  smo nastupali na turnirima.  Posebno pamtim turnir u jednom mjestu blizu Ancone.  Luka je tamo igrao sjajno. Vrlo zanimljivo je bilo i interno  klupsko natjecanje sa 14-15  momčadi. Morali smo djeci  osigurati utakmice, pa smo se  odlučili za to da igraju  međusobno. Te su utakmice  uvijek bile zanimljive – dodaje  Miško.
Upravo je utakmice s  vršnjacima iz Zadra Luka u  nedavnom razgovoru za Zadarski list istaknuo kao nešto  što posebno pamti iz zadarskih dana. Iako je to bilo vrijeme Domovinskog rata treninzi su održavani svaki put  kada je to bilo moguće.
– Interes djece je bio jako  velik, bez obzira što smo bili u  ratu. Trenirali smo gdje smo  mogli, snalazili se kako smo  znali. Tada smo dobili prostor  ŠRC Višnjik u nekadašnjoj  vojarni. Kada bi počela uzbuna bježali smo s terena i  trčali u sklonište – objašnjava  Paunović, danas voditelj Škole nogometa Arbanasi.
Luka nije propuštao treninge.
– Nikada nije izostajao. Bio  je silno talentiran, ali i vrlo  vrijedan. Pravi radnik.
A na Stanovima se Modrić  zadržao do 2000. godine kada  je uz pomoć Tomislava Bašića  prešao u Dinamo. Prije toga  bio je dva tjedna na Poljudu,  ali Hajduku nije bio zanimljiv. U Maksimiru su bili oštrijeg oka i prepoznali u Modriću igrača za potencijalno  velike stvari.
– Ne znam što se dogodilo s  Hajdukom, zašto Luka tamo  nije prošao. Očito je da su ga  pogrešno procijenili. Mi u Zadru smo znali da uz pravilan  rad Modrić može daleko dogurati. Čim je počeo trenirati  igrao je u veznoj liniji. Bio je  sjajan tehničar, znalo se točno  koje je njegovo mjesto – podvlači Paunović, nekadašnji  igrač Zadra koji ima i iskustvo  iz prve jugoslavenske lige  (OFK Beograd, Napredak).  Miško na kraju zaključuje:
– Tko ne bi bio ponosan da  je trenirao igrača koji je završio u Realu?