Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zaveslaj prema tradiciji

Autor: Andrija Prović

26.08.2012. 22:00
Zaveslaj prema tradiciji

Foto: Filip BRALA



Iako je održan tek jednom, Jadranov veslački dvoboj osmeraca u svom je premijernom izdanju već napravio zaveslaj prema tradiciji. Potvrdit će to veterani iz osam renomiranih hrvatskih i slovenskih klubova – sudionici dvoboja u kraljevskoj disciplini, ali i Zadrani i njihovi gosti koji su u subotu sa zanimanjem pratili događanja u uvali Jazine. Veslačka fešta u organizaciji VK Jadran, priređena kao podsjetnik na bogatu klupsku povijest i u svrhu promocije jednog od najtrofejnijih zadarskih sportova, po riječima je aktera uspjela ispuniti cilj te još jednom okupiti znance s najvećih domaćih i svjetskih priredbi.
Na regatnom polju od početka uvale Jazine do cilja ispod gradskog mosta, u dužini od 500 metara, snage je odmjerilo osam sastava podijeljenih u dvije dobne skupine. Prvi su u osmerce sjeli mlađi veterani Jadrana i njihovi suparnici iz splitskog Mornara. Bila je to u početku izjednačena utrka, no prva posada kluba domaćina, pokazat će se kasnije, odveslala je tek onoliko koliko je bilo potrebno za plasman u finale skupine 1. U sljedećoj utrci slovenska Izola stazu je svladala za minutu i 27 te tako ostvarila plasman ispred Jadrana II, druge zadarske posade koja je zaostala nešto više od dvije sekunde.
U dvobojima starijih veterana Istra i Vukovar uspjeli su preteći Mladost i kombiniranu posadu Trešnjevke, Nove, Mladosti i Jadrana te također osigurati finale.
Uslijedila su podjednako zanimljiva nadmetanja za treća mjesta, a prvi se veći pljesak Jazinama prolomio kada je Jadran II do Branimira doveslao ispred Mornara. Publika je znala nagraditi i “mladostaše” koji su bili bolji od posade Trešnjevka/Nova/Mladost/Jadran, da bi nakon pete i šeste utrke dana smijehom ispratila performere iz kulturno-umjetničke skupine Bleke i konji. Njihova revijalna utrka s barkarijolima u ulogama veslača bila je uvertira u finala i slavlja Jadrana i Istre. Zlato u skupini 2 osvojili su veslači iz Pule kojima je Vukovar pružio dobar, no nedovoljan otpor, dok su Zadrani u posljednjoj utrci dana pokazali kako plasman u završnicu nije bio slučajan. Ostavivši Izolu za dužinu čamca stigli su do pobjedničkog postolja i najboljeg rezultata regate koji iznosi 1:22.04.
Na kraju službenog dijela programa medalje su veteranima uručili predsjednik Jadrana Klaudijo Stipčević, član uprave Bruno Aras i Damir Martin, osvajač srebrne medalje u četvercu na pariće na Olimpijskim igrama u Londonu. Dodjelom originalnih drvenih odličja za četvrtoplasirane posade organizatori su se pobrinuli da svi sudionici dobiju zaslužena priznanja.


Izjavili su


Erol Ćurt, Istra: Lijepo nam je ponovno doći u Zadar, gdje se mi Istrani osjećamo kao kod kuće. Jadran je uvijek bio uzor te se nadam da će ova regata prerasti u tradiciju. Veseli nas što smo bili dijelom prave veslačke fešte i na kraju osvojili prvo mjesto u svojoj kategoriji.
Branimir Vujević, Jadran Zadar: Nije bilo lako osvojiti prvo mjesto, no odmah smo od starta krenuli jako i na taj se način riješili neizvjesnosti. Utrka na 500 metara baš nam je lijepo sjela, jednako kao i pobjeda koju smo, bez obzira na revijalni karakter regate, svi priželjkivali. Odličan je osjećaj pobijediti pred svojom publikom, u svojim Jazinama gdje je većina nas odrasla.
Petar Milin, Jadran Zadar: Posljednjih mjesec dana pojačali smo treninge u svrhu pripreme za regatu. Željeli smo se pred svojom publikom predstaviti u što boljem svjetlu, što smo nadam se i uspjeli. Zahvalio bih svojim kolegama iz osmerca na odlično određenom poslu, ljudima iz kluba i prijateljima Jadrana na kvalitetnoj organizaciji, odnosno svim sudionicima i gledateljima koji su uveličali ovu manifestaciju.
Damir Martin, osvajač olimpijskog srebra u četvercu na pariće: Tjedan dana sam uživao u Zadru, a sve je na kraju kulminiralo zaista lijepom manifestacijom. Ovo je bit veslanja i nadam se da će dvoboji osmeraca postati tradicionalni. Ovo je veslački život i ovo rade ljudi koji žive za veslanje, a ne žive od veslanja.




Rezultati


Eliminacijske utrke
Skupina 1 (prva utrka): Jadran Zadar 01:30.77, Mornar Split 01:36.00.
Skupina 1 (druga utrka): Izola 01:27.79, Jadran Zadar II 01:30.06.
Skupina 2 (prva utrka): Istra 01:30.48, Mladost 01:34.61.
Skupina 2 (druga utrka): Vukovar 01:32.33, Trešnjevka/Nova/Mladost/Jadran 01:32.55.
Za 3. mjesto (skupina 1): Jadran Zadar II 01:29.65,
Mornar Split 01:33.20.
Za 3. mjesto (skupina 2): Mladost 01:33.02, Trešnjevka/Nova/Mladost/Jadran 01:35.33.
Finale (skupina 1): Jadran Zadar 01:22.04, Izola 01:25.64.
Finale (skupina 2): Istra 01:28.85, Vukovar 01:32.95.
Jadran Zadar: Joško Matulić, Filip Lerga, Marko Dragičević, Vjekoslav Bobić, Filip Eškinja, Hrvoje Eškinja, Petar Milin, Branimir Vujević.
Jadran Zadar II: Marin Kolega, Danijel Kolega, Bogdan Milin, Dino Žuvanić, Blaženko Mrkić, Rino Rados, Leopold Kolega, Zoran Hrboka.