Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Meštrović dopustio da ga vrijeđaju, triskaju, pa i pljuju

26.08.2016. 22:00
Meštrović dopustio da  ga vrijeđaju, triskaju,  pa i pljuju


Meštrović je prvo čitao pisma građana u kojima su napisali svoje mišljenje o politici, a potom je sjeo na Kalelargu spreman preuzeti odgovornost za dosadašnji loš i nikakav rad svih hrvatskih političara
Lista Konji je na Forumu predstavila svoj izborni program. Na čelu s Eniom Meštrovićem, drugim na listi koalicije “Nema prodaje” u IX. izbornoj jedinici čiji je nositelj Stipe Petrina, čitali su pisma građana s porukama upućenima svim političarima. Nesvakidašnje predstavljanje izbornog programa, u stilu svojstvenom Eniju Meštroviću u potpunosti je drukčije od svih dosadašnjih poruka koje imamo prilike čuti od političara kampanji. Kandidati sa liste Konji nisu nudili nikakva obećanja, već su političarima na ovaj način željeli poslati poruku što uistinu o njima misle građani. A poruke su redom bile sve, samo ne pozitivne.
– Otvorili smo poštanski sandučić za građane kako bi mogli u pismima napisati svoja mišljenja o politici, političarima, vođenju države u zadnjih 25 godina, kako bi javno kazali što ih muči. Sva pisma su ovdje ispred nas i pročitat ćemo ih, rekao je Meštrović. Prije no što je krenuo sa čitanjem poruka, napomenuo je kako istaknuti i njemu bliski ljudi s liste nisu s njim jer su dobili poruke prijetnje.
Koliko košta glas?
– Trebalo nas je biti više, ali moji bliski suradnici dobili su na lip način objašnjenje da se ne pojavljuju sa mnom jer bi mogli izgubiti posao. Kada mi netko kaže da je danas razlika u demokraciji u odnosu na bivšu državu, ja je ne vidim. Mogu reći da je samo gore. Danas ne možeš ništa reći kao ni onda, plus danas još i ne primaš plaću ili moraš biti podoban za tri, četiri tisuće kuna. Imaš vezane ruke, tvrdi Meštrović nakon čega je krenuo sa čitanjem poruka.
Od pedesetak pisama koja je pročitao, redom su to bile poruke neprimjerenog sadržaja, ali bilo je i poruka, poput “Glasovao sam prošli put za vas zbog 200 kuna, ovaj put neću ispod 400 kuna”, kao i “Sin mi je završio osnovnu školu s prosječnim uspjehom, možete li mu srediti posao u državnoj službi?” Većina poruka bile su anonimne, ali je bilo i onih s potpisima, brojevima mobitela i adresama.
– Tu smo kako bismo ukazali na ove stvari. Kad vam kažu da ste strankama dužni jer su vas zaposlili, lažu. Ako ste ikome dužni to su oni koji su ginuli za obranu ove države, roditeljima koji su ovo izgradili i starima koji su uspjeli sve ovo sačuvati i dati vama na čuvanje. U ovih 25 godina napravljeno je toliko loših stvari da je percepcija pučanstva prema političarima negativna. Onaj tko je nešto želio promijeniti bio je odmah etiketiran kao loš, izjavio je Meštrović.
Nakon pročitanih pisama uslijedio je njegov performans na Kalelargi, kojim su, kako je pojasnio Meštrović, on i lista Konji, preuzeli svu odgovornost za dosadašnji loš i nikakav rad svih hrvatskih političara.
Kriv i dostupan
– Nemamo imunitet, ne želimo ga imati i pred cili grad i državu idemo samo svojim obrazom. Dostupni smo svima u svakom trenu, za pokude i eventualne pohvale, poručio je Meštrović.
A tada je sjeo na Kalelargu uz tablu na hrvatskom i engleskom jeziku na kojoj je pisalo: “Političar – kriv sam i dostupan. Dozvoljeno verbalno vrijeđanje, triskanje, pljuvanje, čupanje za kosu”.
Odmah je izazvao interes građana i brojnih turista koji su tuda prolazili, zastajkivali, čitali, smijali se i fotografirali Enija koji je sjedio i spremno čekao.
– Sinko, ne bi bilo u redu da te sa 74 godine pljunem, kazala je u prolazu jedna starija gospođa, a Meštrović je odgovorio:
– Slobodno gospođo.