Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Puljak: Zadar mora biti jedan od regionalnih centara

26.08.2016. 22:00
Puljak: Zadar mora biti jedan od regionalnih centara


O doprinosu Božidara Kalmete u razvoju Zadra predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak nije htjela govoriti, već je kazala kako tu govore razne institucije
Gospodarski rast koji osjećamo u posljednje vrijeme nije zasluga ni države ni vlade nego stjecaja vanjskih okolnosti. U takvim okolnostima naši poduzetnici snašli su se na najbolji mogući način i iskoristili prilike. Također možemo zahvaliti i nedjelovanju vlade u proteklom razdoblju i nepovećavanju rashoda s njihove strane, sve se to reflektiralo na naš mali pomak i rast. No ono što nas čeka 2017. bit će zapravo poražavajuće. Stranka Pametno i za to ima rješenja, planiramo ukinuti parafiskalne namete za poduzetnike u iznosu miljardu kuna godišnje kroz poreznu reformu, povećavanjem osobnog odbitka, smanjenjem poreza na dohodak i smanjenjem poreza na dobit. Sve te mjere dat će poticaj i priliku poduzetnicima a sigurnost investitorima da mogu ulagati u našu državu i stvarati prilike za nova radna mjesta, kazala je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno na jučerašnjem predstavljanju na Narodnom trgu u Zadru ističući kako je Pametno najbrže rastuća stranka na političkoj sceni u Hrvatskoj
– Posljednjih dana puno nam se ljudi obraća čak i učlanjuje u našu stranku. Zbog toga osjećamo poseban optimizam koji nam daje nadu da možemo biti izneneđanje ovih izbora, kazala je Puljak. O doprinosu Božidara Kalmete Puljak na upit novinara nije htjela govoriti, već je kazala kako tu govore razne institucije, no zato Zadar svakako vidi kao jedan od regionalnih centara u budućoj reformi lokalne samouprave.
– Regionalna samouprava koju mi podržavamo preuzeta je od stručnjaka na temelju dugogodišnjih analiza. Oni kažu da Hrvatsku treba reorganizirati u pet regija, međutim te regije neće imati jedan centar na koji će se sve fokusirati nego je uz geografsku reorganizaciju potrebna i fiskalna i funkcionalna decentralizacija koja će određenim centrim dati funkcije koje će obavljati, kazala je Puljak ističući kako u toj podjeli neće biti šefova jedan iznad drugog, već će svaki imati svoju određenu funkciju koju će na pravi način odrediti stručnjaci: za zdravstvo, školstvo i druge stvari koje lokalna i regionalna samouprava radi.
U programu stranke Pametno poseban dio posvećen je socijalnoj politici, o čemu je govorila Natalija Rajčić, prva na listi stranke Pametno u IX. izbornoj jedinici istaknuvši kako socijalnu politiku namjeravaju utemeljiti na principima socijalnog ulaganja kojim će stvoriti mrežu socijalnog poduzetništva.