Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Projekti će zaustaviti iseljavanje s Pašmana

Autor: Dragana Glavočić

26.09.2009. 22:00
Projekti će zaustaviti iseljavanje s Pašmana

Foto: Velimir BRKIĆ



Jedan od projekata koji bi znatno utjecao na razvoj otoka je projekt “Južni Pašman”. Naime, na južnom području općine prema Kornatima planirana je izgradnja turističkog naselja sa 5.000 ležaja s pratećom infrastrukturom i sportsko-rekreativnom zonom


Na čelu Općine Pašman je Nedjeljko Medić, HDZ-ov, HSP-ov i HSU-ov kandidat, koji ističe da Općina ima u planu niz projekata, a kako su neki u fazi realizacije.
– Među prvim projektima koje bismo željeli privesti kraju je dovršenje dječjeg vrtića u Dobropoljani. Riječ je o objektu koji je nekad davno bio osnovna škola te s obzirom da više nije u funkciji, prenamijenjen je u dječji vrtić. Svi građevinski radovi privedeni su kraju te još slijedi opremanje i uređenje okoliša, kaže načelnik Medić. Do sad je uloženo 1,3 milijuna kuna, a za opremanje bi trebalo još 400.000 kuna.
Skupi sustav odvodnje
– S obzirom da nam nedostaju sredstva za dovršenje ovog projekta, ne znamo kad će se dječji vrtić staviti u funkciju, ako ne dobijemo sredstva od Uprave za otočni i priobalni razvoj koje nam je odobrilo i dosadašnja sredstva, navodi Medić.
Pred Općinom je vrlo skupocjen i zahtjevan projekt izgradnje sustava odvodnje, a trenutačno se radi na prikupljanju projektne dokumentacije. Za mjesta Ždrelac i Banj završena je projektna dokumentacija. S obzirom da na području općine nije izgrađen kanalizacijski sustav, domaćinstva imaju crne jame koje se moraju redovito ispumpavati. 
– Izgrađen je ispust za fekalije u Ždrelcu gdje će se dovoziti ispumpane fekalije iz svih osam mjesta općine. Cisterna će se priključiti na ispusnu cijev koja je postavljena na dubini od 60 metara tako da sa sigurnošću mogu tvrditi da fekalije neće narušiti ekološki sustav mora ni okoline. Sustav za ispust je u fazi ispitivanja i trebao bi biti u funkciji do kraja ove godine, kaže Medić te dodaje da će u svom četverogodišnjem mandatu nastojati riješiti ovaj problem s kanalizacijom jer je to jedan od preduvjeta za razvoj turizma.
Jedan od projekata koji bi znatno utjecao na razvoj otoka je projekt “Južni Pašman”. Naime, na južnom području općine prema Kornatima planirana je izgradnja turističkog naselja sa 5.000 ležaja s pratećom infrastrukturom i sportsko-rekreativnom zonom.
– Trenutačno smo u fazi prikupljanja potrebne dokumentacije, potom slijedi raspisivanje natječaja za izvođače radova, a prve bagere na terenu možemo očekivati za godinu dana ako ne naiđemo na prepreke, pojasnio je Medić, dodajući da se uz ovaj projekt neminovno veže izgradnja mosta kopno – otok Pašman.
Infrastruktura
– Otok Pašaman je zbog slabe povezivosti s kopnom izoliran te zbog toga sve više stanovništva iseljava “trbuhom za kruhom”. Iseljavanje opet neminovno dovodi do rasprodaje imovine, govori Medić, dodajući da bi se izgradnjom mosta zaustavio proces iseljavanja te bi se mnogi mladi odlučili za život na otoku.
– Izgradnjom mosta koji bi nas povezivao s kopnom, otok Pašman postao bi predgrađe grada Zadra i Biograda na Moru. S time ne bi dobio na značenju samo otok Pašman nego i cijela Zadarska županija.
Jedan od problema koji koči razvoj i uređenje svih mjesta općine je što se radi o osam mjesta od kojih svako ima svoju rivu, lučice, plažu, što odmah za sobom povlači velika ulaganja.
– Svako mjesto trebalo bi imati izgrađenu infrastrukturu, lijepo uređeno mjesto i postavljenu javnu rasvjetu, a za sve to znači pune ruke posla i znatna ulaganja, ističe Medić.
Prije godinu dana počelo se govoriti o izgradnji benzinske postaje na otoku Pašmanu, no do danas taj projekt nije zaživio.
Načelnik Medić kazao je da se taj projekt nije maknuo s mrtve točke, pretpostavljajući da INA nije našla ekonomski interes.
– Planirano je da se crpka smjesti uz glavnu otočnu cestu.
No, mišljenja sam da bi se trebala izgraditi crpka na obalnom dijelu kako bi zadovoljila opskrbljivanje automobila i brodova, zaključuje Medić.