Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Četvorica maloljetnika policiju optužili za brutalnost

26.09.2010. 22:00
Četvorica maloljetnika policiju optužili za brutalnost


Nakon što su privedeni zbog vike i galame, četvorica maloljetnika u ponedjeljak su oko 1 sat zatražila liječničku pomoć i optužila policajce za brutalnost. Liječnici su im utvrdili lakše ozljede, no policija je negirala mogućnost da su im te ozljede nanijeli policajci
Nakon što su pušteni iz prostorija policije gdje su s lisičinama na rukama u subotu navečer privedeni zbog narušavanja javnog reda i mira vikom i galamom na predjelu Stanova, četvorica maloljetnika u dobi od 15 do 17 godina u ponedjeljak su oko 1 sat zatražila liječničku pomoć i optužila policajce za brutalnost. Svoj četvorici liječnici su utvrdili lakše tjelesne ozljede, a neslužbeno doznajemo kako su ozljede maloljetnici zadobili prilikom bježanja pred policajcima kroz grmlje kupine.
Policija se u nedjelju poslijepodne oglasila priopćenjem u kojem su negirali da su četvorici mladića ozljede nanijeli njihovi djelatnici koji su ih zatekli u prekršaju.
– Policajci su u rutinskoj ophodnji oko 22 sata uočili grupu od šest mlađih osoba koji su narušavali javni red i mir vikom i galamom, te započeli s vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika, nakon čega su se razbježali okolnim ulicama. Ubrzo su policijski službenici zatekli četvoricu sudionika i priveli ih u službene prostorije – stoji u priopćenju policije koja navodi da su prilikom privođenja dvojici izgrednika stavljene lisičine kako bi ih se spriječilo u bijegu s obzirom da su bili u vidno alkoholiziranom stanju. Po dolasku u policijske prostorije maloljetnicima je alkotestiranjem izmjereno od 0,67 do 1,50 promila alkohola u krvi, a nedugo nakon njihova privođenja u policijske prostorije samovoljno su došla i druga dvojica njihovih kolega u dobi od 15 i 16 godina, no oni nisu bili pod utjecajem alkohola.
– Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja u nazočnosti roditelja, tijekom kojega nitko od maloljetnika i njihovih roditelja nije imao primjedbi na postupanje policijskih službenika, oni su napustili službene prostorije. Naknadno, oko 1 sat, na Odjelu kirurgije u Općoj bolnici Zadar, četvorica maloljetnika za koje je prethodno utvrđeno da su bili u alkoholiziranom stanju zatražila su liječničku pomoć. Utvrđene su im lakše tjelesne ozljede za koje su naveli da su ih zadobili prilikom policijskog postupanja – izvijestili su iz policije koja je naknadno provela kriminalističko istraživanje i utvrdila da ozljede, za koje su maloljetnici optužili policajce, nisu nastale uslijed policijskog postupanja, niti su policijski službenici na bilo koji način prekoračili svoje ovlasti.
Svoj šestorici maloljetnika slijedi optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira, a o događaju će putem posebnog izvješća biti upoznato i Općinsko državno odvjetništvo za mladež u Zadru.