Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Premijerno prikazan dokumentarac i predstavljene razglednice

26.09.2010. 22:00
Premijerno prikazan dokumentarac i predstavljene razglednice


Osim filma ovom prigodom su predstavljene i tri razglednice s portretom pisca, motivom iz Podpraga te povijesnom slikom iz 1832. kada je car i kralj Franjo I. svečano otvorio novu cestu preko Podpraga. Riječ je o slici koja je dosad bila pohranjena u Hrvatskom povijesnom muzeju i ovo je prvi put da je prikazana javnosti
U Osnovnoj školi Petra Zoranića svečano je obilježena sedamdeseta obljetnica rođenja Borisa Marune (1940. – 2007.) pjesnika, prevoditelja, urednika, saborskog zastupnika i diplomata koju je organizirala Matica hrvatska Zaprešić, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Grada Zaprešića, Hrvatske matice iseljenika, Zadarske županije i Općine Jasenice.
Okupljene uzvanike i izlagače pozdravio je ravnatelj škole Ivan Bucić, koji ih je upoznao s dugom tradicijom školstva u Jasenicama, a koje je organizirano započelo 1852. godine, a i prije tog datuma povijest bilježi školovane Jaseničane, kao što je bio biskup ninski Toma Nekić rođen 1690. godine. U ime organizatora skupu se obratio predsjednik Matice hrvatske Zaprešić Stjepan Ljaljak koji je najavio prikazivanje petnaestminutnog dokumentarnog filma s još neprikazanim snimkama izlaganja Borisa Marune u Zaprešiću 1990. i 1995. godine. Osim filma ovom prigodom su predstavljene i tri razglednice s portretom pisca, motivom iz Podpraga te povijesnom slikom iz 1832. kada je car i kralj Franjo I. svečano otvorio novu cestu preko Podpraga. Riječ je o slici koja je dosad bila pohranjena u Hrvatskog povijesnom muzeju i ovo je prvi put da je prikazana javnosti.
O književnom djelu Borisa Marune govorio je akademik Tonko Maroević, kojem je ovo ujedno bio i prvi javno nastup u svojstvu književnog tajnika Matice hrvatske, što je postao prije tri mjeseca.
– Borisa Marunu upoznao sam relativno kasno. Nismo se ni prečesto družili, ali moje poštovanje za njegov poseban status i poseban glas u hrvatskoj poeziji, rezultiralo je činjenicom da sam mogao prirediti i izabrati njegove pjesme i napisati pogovor njegovoj knjizi u izdanju Matice hrvatske “Upute za pakleni stroj”. Izbor naslova, također, govori o njegovoj poeziji, govori o potrebi da ta poezija djeluje, da bude jaka, da bude određena, čista, zvučna, da bude dio njegovog angažmana, istaknuo je Maroević.
Pjesme Borisa Marune kazivao je s velikim nadahnućem glumac Joško Ševo, koji je okupljene podsjetio i na vlastite susrete s pjesnikom.
Skup je pozdravila i Katarina Fuček koja je naslijedila Marunu na mjestu ravnatelja Hrvatske matice iseljenika koja je naglasila:
– Većinu života Maruna je bio hrvatski iseljenik, tu je on formirao svoja životna stajališta, tu je sticao iskustva, tu je upoznavao ljude, upoznavao je Hrvate o kojima je poslije pisao i koje je motivirao svojim provokativnim pristupom da djeluju na toj integrativnoj snazi koja je onda bila neophodna.
Skup su pozdravili pročelnik Županijskog odjela za društvene djelatnosti, Ivan Šimunić, načelnik Općine Jasenice, Martin Baričević, dopredsjednica Gradskog vijeća Zaprešića, Ruža Katić, predsjednik Matice hrvatske Zadar, Božidar Šimunić i pročelnik za odgoj i školstvo Grada Zadra, Josip Nekić, koji je i sam kazivao Maruninu pjesmu “Šaka”.
Ovom prigodom te u povodu Dana Općine Jasenice, Robert Ljaljak je načelniku Baričeviću i ravnatelju Buciću darovao djela Borisa Marune, kao i komplet izdanja Matice hrvatske Zaprešić.
U glazbenom djelu programa sudjelovali su pjevač Miroslav Živković, klapa HRM “Sv. Juraj” i mladež iz udruge “Vila Velebita” koji su svojim nastupom zaključili ovo okupljanje.
 


Spomen ploča na Popdragu


Kod rodne kuće Borisa Marune u Podpragu otkrivena je ovom prigodom spomen ploča, koju je darovao akademski kipar Dragutin Grgas, a otkrio ju je državni tajnik u Ministarstvu kulture RH, Zoran Šikić. Unatoč nevremenu održan je kratak program u kojem su sudjelovali pjevač Miroslav Živković i glumac Joško Ševo.
Program obilježavanja sedamdesete obljetnice rođenja Borisa Marune okončat će se okruglim stolom koji se održava u Zaprešiću 23. listopada.